Prázdniny pomaly končia a spolu s tým sa zvyšujú aj potreby domácností na poriadne pripojenie k internetu. Ak ešte nemáte domácu bezdrôtovú sieť postavenú na Wi-Fi 6, v nasledujúcom článku sa dozviete, v akých prípadoch by sa vám upgrade na novší štandard hodil a čo k nemu budete potrebovať.

Potreby domácností sa zvyšujú

Ak ste doma jediným užívateľom a len surfujete na Facebooku, YouTube alebo spravodajských serveroch, potom na svojom domácom internete zrejme nič meniť nemusíte. Lenže nároky užívateľov na pripojenie sú prirodzene čím ďalej tým vyššie. Ostatne objem prenesených dát rastie viac-menej exponenciálne, čo je dané primárne tým, že konzumujeme viac video obsahu.

Potreby domácností v oblasti internetu sa zvyšujú, na čo mala prirodzene výrazný vplyv aj pandémia, ktorá deti zo škôl a pracovníkov z kancelárií „nahnala“ na domáce vzdelávanie a home office. Tieto trendy s nami zrejme aspoň čiastočne zostanú aj naďalej, a tak je vhodné vyzbrojiť sa vybavením, ktoré zodpovedá dnešnej dobe.

Kvôli komplexnejším potrebám existuje zvýšený tlak na výkon jednotlivých prvkov domácej siete, na ich dobu odozvy (tá by prirodzene mala byť čo najnižšia) a na možnosti pripojenia viacerých koncových zariadení bez kompromisov v rýchlosti. Práve také podmienky spĺňa štandard Wi-Fi 6, ktorý umožňuje napríklad realizáciu videohovoru vo vysokom rozlíšení jedným členom rodiny bez toho, aby pritom iný člen rodiny musel opúšťať rozohranú on-line hru.

Výhody štandardu Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 bol v roku 2020 výrazným posunom vpred oproti doterajšiemu štandardu 802.11ac (Wi-Fi 5), ktorý dnes používa veľká časť domácností. Výhodou prechodu na Wi-Fi 6 by pre vás v takom prípade mohla byť vyššia maximálna prenosová rýchlosť, a to teoreticky až do 9,6 Gb/s. Väčšina z tohto objemu pripadá na frekvenčné pásmo okolo 5 GHz.

Vyššiu rýchlosť aj možnosť pripojenia väčšieho množstva zariadení naraz zaisťujú pridružené technológie, ktoré musia kompatibilné sieťové prvky podporovať. K tým patrí napríklad MU-MIMO s počtom streamov navýšeným na osem, vylepšená modulačná schéma OFDMA alebo lepší beamforming, čiže modelovanie lúča, ktoré okrem iného šetrí batériu pripojených koncových zariadení.

Čo použiť na upgrade

Komplexné portfólio sieťových riešení na prechod na Wi-Fi 6 má vo svojej ponuke spoločnosť TP-Link. Povedzme si najskôr o meshových systémoch, ktorých výhodou je prakticky neobmedzená rozšíriteľnosť o nové prístupové body, ktoré sú navyše navzájom zameniteľné. Navyše je tu výhodou plynulý prechod koncových zariadení medzi jednotlivými prístupovými bodmi bez toho, aby ste si to ako užívatelia všimli.

Príkladom meshového systému, ktorý je možné použiť ako slušný základ pre tvorbu jednotnej bezdrôtovej siete, môže byť TP-Link Deco X20, čo je AX1800 Wi-Fi 6 mesh systém, ktorého rýchlosť prenosu dát v dvoch pásmach dosahuje rýchlosť až 1 800 Mbit/s. Môžete k nemu pripojiť až 150 zariadení (čo je napokon pri Wi-Fi 6 štandard) a zbavíte sa mŕtvych zón v rámci domácnosti, ktoré by ste so svojim doterajším routerom najskôr museli „vykrývať“ pridanými prístupovými bodmi či extendermi.

Napriek tomu existujú aj lacnejšie varianty, práve v podobe routera, ktorý však bude podporovať Wi-Fi 6. Tým môže byť napríklad TP-Link Archer AX23, ktorý vám dokáže zaistiť bezdrôtovú sieť s rovnakou rýchlosťou ako vyššie uvedený mesh systém. Navyše je možné ho integrovať do zjednotenej platformy TP-Link OneMesh, čo znamená, že ho neskôr ľahko môžete doplniť o kompatibilné opakovače (extendery), a domácu sieť tak podľa potreby rozšíriť dodatočne.

Napríklad TP-Link RE505X, ktorý samozrejme podporuje všetky uvedené technológie vychádzajúce zo štandardu Wi-Fi 6, jednoduché nastavenie pomocou mobilnej aplikácie TP-Link Tether a jednotné meno Wi-Fi siete v rámci TP-Link OneMesh.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou TP-Link.

Prečítajte si aj:

Značky: