Rada Európskej únie stiahla hlasovanie o kontroverznom návrhu na kontrolu šifrovanej komunikácie.

Dôvodom bola nedostatočná väčšina a potvrdili to aj hovorcovia Rady a členských štátov. Ide o dlhšie sledovanú kauzu s prístupom k šifrovaným informáciám používateľov. Doterajšiu aktivitu odborníci nazývali aj ako Chat Control. Detailnejšie sme sa problematike venovali aj v tomto článku. Zásah do súkromnej komunikácie používateľov má nateraz prestávku, avšak bude sa o ňom hlasovať neskôr.

Maďarsko na ťahu

Je to horúca téma a skôr či neskôr príde k opätovnému prerokovaniu a hlasovaniu. V júli predsedníctvo Rady získa Maďarsko, ktoré vyjadrilo vôľu v podpore tohto návrhu. Proti monitorovaniu šifrovaných správ sa búria nielen odborníci, ale aj vývojári takýchto aplikácií. Len pre spresnenie dodávame, že z takejto komunikácie boli vyňatí politici, bezpečnostné a vládne zložky alebo polícia. Zjednodušene povedané, ak chcete súkromie, musíte byť minimálne politikom.

signal chat control statusZdroj: @mer__edith / X.com

Najväčším tŕňom v oku pre organizácie venujúce sa súkromnej komunikácii je to, že na skenovanie zašifrovaných správ a teda prítomnosť zadných vrátok v aplikácii, by stačilo podozrenie. To už ale hovoríme o akomsi 2. stupni, analýza obsahu by prebiehala neustále. Znamená to, že kriminálnici by nemohli svoju činnosť vykonávať dovtedy, kým by neboli podozriví a nezačalo sa s prehľadávaním ich komunikácie. Tá by totiž bola analyzovaná už od samého začiatku a Európska komisia argumentuje ochranou detských práv.

Falošný poplach

Odborníci vo všeobecnosti varujú, že takéto opatrenia budú mať za následok hromadné skenovanie používateľov, keďže opatrenia nedokážu zabrániť falošne pozitívnym výsledkom. Ide o vlastnosť, ktorou trpia aj antivírusové programy a môžu označiť legitímny kód ako hrozbu. Takýchto prípadov je však minimum. V prípade šifrovanej komunikácie by sa tak mohlo diať častejšie. Ako rozoznať, čo je detská pornografia a čo je posielanie fotiek vnúčat starým rodičom?

Aj vzhľadom na prepracovanie celkového návrhu bude Maďarsko pokračovať v jeho pozitívnom smerovaní v súlade s predpokladmi Rady. Finálny termín, kedy musia členské štáty dospieť k dohode je apríl 2026.

Zdroj: Stack Diary

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.