Signal bojkotuje pokusy o zavedenie prísnejších pravidiel s dohľadom svetového dozoru.

Ide o snahu podkopať funkčnosť koncového šifrovania medzi dvomi bodmi. Európska únia pracuje na ďalšom návrhu, ako prinútiť firmy pridať do svojich aplikácií mechanizmy na dešifrovanie komunikácie medzi používateľmi. Meredith Whittaker, prezidentka spoločnosti Signal, sa k tejto téme ostro vyjadrila. Nové pravidlá by znamenali koniec skutočného súkromia. EÚ a Europol argumentujú ochranou pred zneužívaním detí.

Koncové šifrovanie je technológia, ktorá nám umožňuje ochranu súkromia v dobe bezprecedentných štátnych zásahov a korporátneho dohľadu.

Situáciu prirovnáva k starému vínu prebalenému do nového obalu a prezentovaniu pomocou drahých poradenských firiem. Tým podľa nej ide viac o marketing ako riešenie skutočných problémov. Pre používateľov, ktorí nezachytili, v čom je teda problém, máme jednoduchý príklad. Nezatvárajte si v byte dvere a žalúzie nepotrebujete. Veď predsa nemáte čo skrývať. Je to podobné ako pri slobode slova a argumente, že vám na tom nezáleží, lebo aj tak nemáte čo povedať.

Problém, na ktorý upozorňuje nielen Signal, ale aj Threema a odborníci z oblasti bezpečnosti, poukazuje na jednoduchú zneužiteľnosť. Chaty budú prehľadávané cez AI. Akonáhle sa ale dostanete do hľadáčika, bude tu riziko zaostrenia pozornosti dozorných orgánov na vás. Pravdepodobne sa skenovanie neobmedzí len na konkrétnu komunikáciu alebo na vás a do pozornosti sa môže dostať aj protistrana.

Kritika smeruje aj k tomu, ako sa celá situácia prezentuje. Kým doteraz išlo o „skenovanie na strane klienta“, teraz sa po novom nazýva „moderovanie nahrávania“. Nejde len o vaše súkromie, ale o princíp zrušenia slobody súkromia cez technické prostriedky. Prakticky všetky aplikácie s koncovým šifrovaním (end-to-end) by boli deravé aplikácie, schopné kedykoľvek sprístupniť vašu komunikáciu komukoľvek, nielen vláde. Ak totiž budú deravé z princípu, otvára to dvierka na poli bezpečnosti vo všeobecnej rovine.

signalZdroj: Signal

Zdroj: Signal

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.