Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Lenovo odhalila ďalšie možnosti umelej inteligencie zamerané na vytváranie inkluzívnych ponúk a personalizovaných riešení pre jednotlivcov aj firmy všetkých veľkostí

Spoločnosť Lenovo predstavila na svojej každoročnej globálnej konferencii s názvom  Tech World konanej v Austine v Texase doposiaľ najkomplexnejšie schopnosti umelej inteligencie a tiež víziu „AI pre všetkých“. Tohtoročný deviaty ročník sa zameral na to, ako spoločnosť Lenovo zapája silu umelej inteligencie k podpore inteligentnej transformácie vo všetkých aspektoch nášho života a v každom odvetví – od vreckových zariadení až po cloud pomocou chytrých zariadení pripravených na umelú inteligenciu, infraštruktúru, riešenie a služby, ktoré posilňujú priemyselné odvetvia, podniky a jednotlivcov po celom svete.

Ako súčasť jednotnej vízie „AI pre všetkých“ a po oznámení investovania ďalšej 1 miliardy USD do AI inovácií, sa spoločnosť Lenovo podelila o svoj dynamický prístup k hybridnej AI a vieru, že verejné, súkromné a osobné modely budú koexistovať za účelom zabezpečenia AI pre všetkých. Lenovo AI môže fungovať výhradne v rámci zariadenia alebo bezpečne s miestnymi on-premise servermi, aby sa zaistila bezpečnosť dát a ochrana súkromia používateľa. V oboch prípadoch sa Lenovo AI učí z dát poskytnutých jednotlivými užívateľmi alebo prostredníctvom vlastných dát firmy, ale zároveň zaisťuje, že žiadne informácie nie sú zdieľané verejne. To je nielen bezpečnejšie, ale výsledky požiadaviek na umelú inteligenciu môžu byť vďaka tomu rýchlejšie a personalizované.

K predsedovi predstavenstva a generálnemu riaditeľovi spoločnosti Lenovo Yangovi Yuanqingovi sa na pódiu pripojili vedúci manažéri globálnych partnerov spoločnosti Lenovo vrátane zakladateľa, prezidenta a generálneho riaditeľa spoločnosti NVIDIA Jensena Huanga; predsedníčka a generálna riaditeľka spoločnosti AMD Dr. Lisy Su a prezidenta a generálneho riaditeľa Formula 1 Stefana Domenicaliho. Prostredníctvom videohovoru sa na Tech World pripojili aj predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Satya Nadella, generálny riaditeľ a prezident spoločnosti Qualcomm Cristiano Amon a generálny riaditeľ spoločnosti Intel CEO Pat Gelsinger.

Počas svojho hlavného prejavu zdieľal pán Yang plány spoločnosti Lenovo na poskytovanie poprednej AI technológie pre firmy všetkých veľkostí. „Je mi cťou, že môžem zdieľať našu inovatívnu víziu poskytovania umelej inteligencie pre všetkých – jednotlivcov i podniky – po celom svete prostredníctvom výpočtových riešení Lenovo. Od vreckových zariadení až po cloudové riešenia môže Lenovo ponúknuť vedomosti prispôsobené užívateľovi, či už ide o jednotlivcov alebo podniky a zároveň dokáže zaistiť súkromie a bezpečnosť dát. Je to tiež oslava partnerstva s kľúčovými lídrami v ére umelej inteligencie. Spoločne rozširujeme možnosti AI aby sme pomohli vybudovať múdrejší, inkluzívnejší a udržateľnejší svet.”

Doktorka Lisa Su, predsedníčka a generálna riaditeľka spoločnosti AMD hovorila na pódiu o partnerstve medzi spoločnosťami Lenovo a AMD. „So spoločnosťou Lenovo nás spája dlhá história spolupráce na inovatívnych riešeniach, od zariadení radu ThinkSystem v dátových centrách cez pracovné stanice ThinkStation až po notebooky ThinkPad. Sme nadšení, že môžeme našu spoluprácu rozšíriť o riešenia optimalizované pre umelú inteligenciu naprieč portfóliom počítačov a dátových centier Lenovo s procesormi AMD Ryzen, EPYC a Instinct.”

Prostredníctvom videa povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Satya Nadella: „V spoločnosti Microsoft chceme pomáhať ľuďom a firmám používať digitálne technológie tak, aby sa čo najľahšie prispôsobili a prosperovali v tomto novom veku umelej inteligencie. Preto je naše dlhoročné partnerstvo so spoločnosťou Lenovo také dôležité. V priebehu rokov sme dokázali prepojiť zariadenia a služby Lenovo so silnými technológiami a pomohli sme tak užívateľom po celom svete, v každom odvetví a v každej oblasti ekonomiky. Spoločne budeme stavať na týchto investíciách, aby sme pomohli zvýšiť hodnotu pre našich spoločných zákazníkov.“

Spoločnosť Lenovo vyvíja novú generáciu pripravenej a optimalizovanej infraštruktúry pre umelú inteligenciu, s ktorou bude možné používateľom po celom svete prinášať výkonnú, personalizovanú, škálovateľnú a energeticky efektívnu umelú inteligenciu prostredníctvom hybridného prístupu. Nová éra hybridnej AI pomôže firmám objaviť potenciál svojich dát a zjednoduší cestu k chytrej transformácii rozšírením AI za hranice cloudu a jej poskytovaním vzdialeným podnikom v reálnom čase. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Lenovo Yang Yuanqing a zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti NVIDIA Jensen Huang oznámili rozšírenie spolupráce s novými hybridnými riešeniami a technickou spoluprácou, ktorej cieľom bude poskytnúť každej firme silu generatívnej umelej inteligencie.

Ako partner spoločnosti NVIDIA bude spoločnosť Lenovo dodávať plne integrované systémy prinášajúce výpočtový výkon poháňaný umelou inteligenciou všade tam, kde sú generované dáta, od okrajových častí infraštruktúry až po cloud. Vďaka tomu pomôže podnikom ľahko zavádzať vlastné aplikácie generatívnej AI, ktoré podporia inovácie a transformáciu v akomkoľvek odvetví. Prostredníctvom spolupráce vytvorí spoločnosti Lenovo a NVIDIA systémy novej generácie založené na flexibilnom modulárnom referenčnom dizajne NVIDIA MGX. Tieto systémy poskytnú širokú škálu robustných a bezpečných riešení pre najnáročnejšiu pracovnú záťaž spojenú s generatívnou AI a pomôžu podnikom implementovať nástroje pre kognitívne rozhodovanie vo veľkom meradle pomocou platformy NVIDIA Omniverse.

Spoločne firmy tiež pomáhajú jednotlivým organizáciám ľahko nasadiť AI technológie a začať svoju transformáciu riadenú pomocou AI s novým nástrojom Lenovo AI Professional Services. Táto prax ponúka širokú škálu služieb, riešení a platforiem a pomáha firmám všetkých veľkostí orientovať sa v prostredí umelej inteligencie, nájsť správne riešenia a sprevádzkovať AI rýchlo, lacno a vo veľkom meradle.

Spoločnosť Lenovo predviedla budúcnosť zariadení pripravených na AI a funkcií poháňaných umelou inteligenciou, ktoré zvýšia produktivitu, zefektívnia pracovný proces a ochránia dáta. Predstavila tiež koncept tzv. osobného AI dvojčaťa. Ten vzniká na základe interakcií s umelou inteligenciou na klávesnici a prirodzeného jazyka koncového užívateľa a tiež pomocou nového konceptu funkcie nazvanej AI NOW, čo je riešenie osobného AI dvojčaťa pre počítače s umelou inteligenciou. Umelá inteligencia využíva personalizované a súkromné modely správania založené na používateľovej vlastnej znalostnej báze na zariadení a vyladených modeloch a chráni koncového užívateľa prostredníctvom zabezpečenia dát a ochrany súkromia.

Spolu s predstavením AI zariadenia odhalila spoločnosť Lenovo aj koncept adaptívneho displeja smartfónu, ktorý môže byť ohýbaný a tvarovaný do rôznych podôb podľa potrieb spotrebiteľov. Tento adaptívny displej bol vyvinutý na základe skúseností s ohybnými displejmi a ich mechanickými inováciami v skladacích zariadeniach Lenovo, konceptoch ďalších ohybných zariadení a tiež na základe aktualizácií komplexného riešenia na zachytenie pohybu s pomocou umelej inteligencie, pomenovaného Projekt Chronos. Spoločnosť Lenovo tiež zdieľala výsledky svojej práce v širšom technologickom ekosystéme s partnermi ako je NVIDIA, v ktorom bude centrálna výpočtová jednotka Lenovo fungovať na platforme NVIDIA DRIVE Thor, najvýkonnejšom počítači umiestnenom vo vozidle na svete.

Ako súčasť svojho zamerania na múdre riešenia oznámila spoločnosť Lenovo svoju víziu tzv. podnikového AI dvojčaťa – AI aplikácií, ktoré budú mať hlboké znalosti o firme a uchovajú tieto informácie v bezpečí. Toto riešenie vyhľadá a získa relevantné informácie vo firme zo všetkých zariadení, privátneho cloudu aj edge, vytvorí z nich hodnotenia a závery a navrhne optimálne riešenie. AI dvojča je možné využiť pre širokú škálu scenárov – od pomoci zamestnancom zarezervovať cestovné doklady pre budúcu služobnú cestu tak, aby boli v súlade s firemnými zásadami a zároveň vyhovovali individuálnym preferenciám zamestnanca, až po zmiernenie rizík na strane tímov dodávateľského reťazca napríklad pomocou sledovania vzorcov počasia. V spolupráci s podnikovou umelou inteligenciou sa dokáže AI dvojča pozrieť na objednávky zákazníkov a predpovedať vplyv počasia na zásielky, prichádzajúce diely, možnosti narušenia dopravy a podobne.

Okrem generálneho riaditeľa Yanga Yuanqinga zdieľali svoj názor na koncept „AI pre všetkých“ aj technický riaditeľ spoločnosti Lenovo a manažéri jednotlivých obchodných skupín:

Dr. Yong Rui, senior viceprezident a technologický riaditeľ vyhlásil: “Veríme, že budúca umelá inteligencia bude obsahovať mix verejných, súkromných a osobných základných modelov (FM), ktoré budú spolupracovať. Naša služba hybridnej AI bude využívať tri typy FM a posilní AI aplikácie naprieč cloudom, koncovými zariadeniami aj zariadeniami s osobným a podnikovým dvojčaťom. Chceme vybudovať tento hybridný ekosystém umelej inteligencie spoločne s našimi partnermi, aby sme rozšírili potenciál základných modelov a zlepšili ako naše odvetvie, tak aj každodenný život.”

Kirk Skaugen, výkonný viceprezident a prezident sekcie Infrastructure Solutions Group v spoločnosti Lenovo zdieľal víziu AI riešení budúcej generácie. Vďaka urýchleniu novej éry IT s účelovou infraštruktúrou pripravenou na umelú inteligenciu pomáha spoločnosť Lenovo firmám naplno využiť silu ich dát. S pomocou partnerov ako je Dr. Jonas Juselius, vedúci technický riaditeľ v spoločnosti Oceanbox a Dr. Bernd Geiger, generálny riaditeľ a vedúci technický riaditeľ v spoločnosti semafora systems, zdieľal Kirk Skaugen výsledky prípadovej štúdie o vplyve výkonných AI riešení na obchodné výsledky.

„Bez ohľadu na to, kde pracujete so svojou umelou inteligenciou alebo na to, či chcete univerzálne alebo vysoko personalizované výsledky ponúka spoločnosť Lenovo riešenie na mieru – vytvára umelú inteligenciu všade a pre všetkých,“ hovorí Kirk Skaugen. „Pomocou našej vlastnej špičkovej AI technológie a v spolupráci s rozsiahlou sieťou najlepších partnerov vytvárajú nové riešenia Lenovo Hybrid AI rýchlejšiu a flexibilnejšiu cestu ku generatívnej umelej inteligencii. Prinášajú totiž AI na úrovni dátového centra priamo k zdroju obchodných dát.”

Ken Wong, výkonný viceprezident a prezident sekcie Solutions & Services Group v spoločnosti Lenovo hovoril o vyvíjajúcom sa technologickom prostredí a oznámil najnovšiu ponuku AI zariadení Lenovo, ktoré pomáhajú spoločnostiam využiť umelú inteligenciu na zlepšenie obchodných operácií a vylepšenia digitálnych zážitkov. Ponuka zahŕňa:

  • AI Professional Services Practice, ktorá v spolupráci so spoločnosťou NVIDIA pomáha zákazníkom urýchliť implementáciu umelej inteligencie od konceptu až po výsledky.
  • Platformu Care of One, prvé riešenie poháňané umelou inteligenciou, ktoré firmám poskytuje poznatky a podporu pre vytvorenie optimálneho pracovného prostredia a zvýšenie spokojnosti a produktivity zamestnancov.
  • Udržateľný AI Engine pomáha firmám vizualizovať vplyv obchodných rozhodnutí, ktoré by mohli mať vplyv na ich ciele v oblasti udržateľnosti a zároveň pomáha vybrať najlepšie udržateľné možnosti pre dosiahnutie požadovaného výsledku.

„Umelá inteligencia prináša zaujímavé možnosti, ale zároveň zvýšila naliehavosť a zložitosť práce dnešných manažérov informačných technológií. Spoločnosť Lenovo prináša skúsenosti, odborné znalosti a komplexné riešenia na to, aby umelá inteligencia fungovala tým správnym spôsobom a rýchlo,“ hovorí Ken Wong.

Luca Rossi, výkonný viceprezident a prezident sekcie Intelligent Devices Group v spoločnosti Lenovo, zdôraznil význam zariadení poháňaných umelou inteligenciou. Počas živých ukážok Projektu Chronos a konceptu adaptívneho displeja Motorola s ukážkou generatívneho AI predviedla spoločnosti Lenovo svoje skúsenosti v oblasti AI riešení a potvrdila pozíciu inovatívneho lídra. V spolupráci s riaditeľom strategických technických podnikov z organizácie Formula 1 Petom Samarom, zdôraznil Luca Rossi aj to, ako múdrejšie technológie a riešenia spoločnosti Lenovo podporujú technologicky najvyspelejší šport na svete a zlepšujú zážitok fanúšikov, napríklad pomocou virtuálnej reality. Rossi hovoril aj s vedúcim obchodným riaditeľom zo spoločnosti OpenBCI Josephom Artusom o spôsoboch, akými pracovné stanice z radu Lenovo ThinkStation poskytujú každej firme lokálne, škálovateľné AI riešenia používané na vývoj a prevádzku základných modelov, ktoré posúvajú vpred výpočtovú techniku poháňanú umelou inteligenciou. Prostredníctvom týchto inovácií a partnerstiev dokáže spoločnosti Lenovo poskytovať zariadenia s výkonnými funkciami. 

Vďaka našim znalostiam a skúsenostiam sme pripravení zvíťaziť na poli AI zariadení. Naše budúce AI zariadenia sa nikdy neprestanú učiť a budú vytvárať základný osobný model, vďaka ktorému budú pre každého užívateľa jedinečné a zároveň ochránia jeho súkromie. V súlade so záväzkom spoločnosti Lenovo k nepretržitým inováciám dávame budúcim AI zariadeniam ešte prirodzenejšie a intuitívnejšie možnosti interakcie pre lepší celkový zážitok,“ hovorí Luca Rossi, prezident sekcie Intelligent Devices Group v spoločnosti Lenovo. „Naším cieľom je vytvorenie najkomplexnejšieho a najviac prepojeného portfólia s podporou umelej inteligencie pre potreby bežných užívateľov i podnikov. Aby sme to dosiahli, budeme aj naďalej úzko spolupracovať s našimi partnermi a povedieme tento transformačný posun v našom odvetví vpred.”

Pre viac informácii navštívte stránky Lenovo Tech World ’23

Značky: