Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sporenie je dôležitou súčasťou života, aby bol človek pripravený na nečakané situácie. Zlaté pravidlo odkladať si 10 percent z príjmu platí vo všeobecnosti, rovnako ako aj rezerva na účte vo výške 3 mesačných príjmov. ČSOB prináša základné rady, ako si sporiť, či investovať.

Možná úvaha: „Nechcem si držať všetky prostriedky na mojom bežnom účte, avšak mám obavy z investovania.“

Realita:

Sporiace účty predstavujú bezpečný spôsob uloženia peňazí. Pre niekoho znamenajú istotu a rezervu v prípade neočakávaných udalostí, iní si vopred plánujú, na čo tieto prostriedky neskôr využijú. Keďže šetriť sa dá už od nízkych súm pravidelne aj nepravidelne, dokáže sa v sporiacich produktoch nájsť naozaj každý.

Klient môže využiť tri typy sporiacich účtov ČSOB – Sporiaci účet Štandard, Sporiaci účet DepozitSporiaci účet EXTRA, ktoré v porovnaní s bežným účtom dokážu lepšie zhodnotiť finančné prostriedky.

Sporiaci účetVhodný preRočná úroková sadzba p.a.Výpovedná lehotaVýhody
EXTRApravidelných sporiteľov

 

0,20%/
0,70%
7 dníbez obmedzovania minimálneho a maximálneho zostatku
DEPOZITnepravidelných sporiteľov v ľubovoľnej výške0,40%/
0,90%
35 dnímožnosť predčasného výberu bez sankcie raz za mesiac až do výšky 25 % zo zostatku z predchádzajúceho dňa
ŠTANDARDnepravidelných sporiteľov bez potreby viazanosti na bežný účet

 

0,10%7 dnímožnosť otvorenia v mene EUR, CZK, USD, GBP, CHF, CAD a AUD

Sporenie v ČSOB prináša okrem iného aj ďalšie výhody:

  • pri aktívnom využívaní svojho bežného účtu človek získa na sporiacom účte až o 0,5% p.a. výhodnejšiu úrokovú sadzbu,
  • bezplatné zriadenie a vedenie účtu,
  • sledovanie pohybov a pri sporiacich účtoch EXTRA a DEPOZIT aj prevod prostriedkov z bežného na sporiaci účet online cez ČSOB Internetbanking 24 alebo ČSOB SmartBanking,
  • rýchly prístup k peniazom.

Možná úvaha: „Hľadám možnosť vyššieho zhodnotenia prostriedkov, som ochotný podstúpiť určité obmedzené riziko, ale nechcem mať peniaze viazané dlhodobo.“

Realita:

Na ich uloženie sú vhodnejšie investičné produkty. Nejde o nič zložité či nedostupné, ako si mnoho ľudí myslí. Investovanie do podielových fondov totiž môže byť cesta, ako dosiahnuť potenciál vyššieho výnosu. Investovať možno už od malej sumy – iba 15 eur. Ak človek vkladá menšie sumy pravidelne a dlhodobo, nemusí sa obávať, že premešká správny čas na investovanie. Z podielových fondov pritom môže kedykoľvek vystúpiť a svoj podiel predať za aktuálnu cenu. Svoje peniaze bude mať k dispozícii v prípade potreby v krátkom čase.

Na pravidelné investovanie máme v ponuke 16 podielových fondov, pričom využiť možno aj viacero z nich. Investor si tým rozloží svoju investíciu do viacerých podielových fondov naraz a diverzifikuje tak svoje portfólio.

Možná úvaha: „Chcem, aby sa moje peniaze zhodnocovali, ale nemám čas chodiť do pobočky.“

Realita:

Pokiaľ klientovi každý mesiac zostáva na bežnom účte určitá rezerva, mal by si ju ďalej zhodnocovať. Možnosti, ako to urobiť, je viac – a to aj bez väčšej námahy z pohodlia svojej obývačky.

ČSOB Sporiace účty EXTRA a DEPOZIT je možné otvoriť si taktiež prostredníctvom klientskeho online portálu Moja ČSOB iba niekoľkými jednoduchými krokmi. Stačí sa prihlásiť a klient získa detailné informácie o svojich produktoch a zároveň má prehľad o pohyboch na svojich účtoch.

Investovať do podielových fondov môžu klienti prostredníctvom ČSOB Internetbanking 24. Samozrejmosťou sú okamžité informácie o stave a vývoji investície. V ČSOB pravidelne obohacujeme ponuku investičných produktov o novinky, ktoré sú dostupné na www.csob.sk.

Tip:

Na odkladanie úspor bokom je ten správny čas neustále. Ak si klient nastaví na svojom bežnom účte trvalý príkaz už teraz v lete, na konci roka ho môže príjemne prekvapiť výška nasporenej sumy. Môže ju použiť napríklad na nákupy vianočných darčekov, čím spríjemní chvíle aj svojim blízkym.

 

Značky: