Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Začala sa kvalifikácia na majstrovstvá sveta vo futbale.

Čoskoro tu máme skupinovú fázu Ligy majstrov či Európskej ligy. V hokeji je KHL už v plnom prúde a už čoskoro sa najlepší hráči celého sveta predstavia na Svetovom pohári. ABC Data poradí, na aké funkcie sa pri kúpe televízora sústrediť, aby bol zážitok zo sledovania športových podujatí ešte vzrušujúcejší.

S blížiacimi sa veľkými športovými podujatiami čoraz viac ľudí uvažuje nad kúpou nového televízora. „Uprednostňujú najmä zariadenia, ktoré možno pripojiť na internet a ktoré zároveň využívajú technológie 4K alebo OLED. Najväčšou prekážkou môže byť cena, ktorá je pre niektorých ľudí stále príliš vysoká. Je tu však stále viac lacnejších modelov, ktoré vďaka zaujímavým riešeniam poskytujú pri sledovaní športových podujatí rovnaký zážitok,“ povedal Artur Rzysko, šéf oddelenia RTV a AGD z ABC Data, regionálneho distribútora IT zariadení a spotrebnej elektroniky.

Športový mód

Takzvaný športový mód je čoraz bežnejší. Stlačením jedného tlačidla získa divák plnší, ostrejší a jemnejší obraz. „Sledovanie zápasov, zvlášť dynamických pasáží plných záberov zblízka a detailov, je tak omnoho príjemnejšie a predstavuje menšiu záťaž pre oči,“ vysvetľuje produktový manažér Marcin Kalinowski z ABC Data.

Nahrávanie na externý disk

Niektorí poskytovatelia káblovej televízie v rámci paušálu ponúkajú dekodér, ktorý dokáže nahrávať televízne programy. Výmenou za to je však zvyčajne viazanosť. „Pred kúpou televízora sa preto uistite, či má odporúčaný model aj USB HDD nahrávací výstup. Môžete ho použiť na integráciu svojho prijímača s externým diskom, ktorý si môžete kúpiť sami a na ktorý si môžete nahrať zápasy podľa vlastného výberu. Je to ideálne riešenie napríklad vtedy, ak si pre iné povinnosti či neskorý začiatok zápasov nemôžete hru svojich športových idolov pozrieť priamo,“ dodáva Marcin Kalinowski.

Sledujte športy kdekoľvek a kedykoľvek chcete

Netreba dodávať, že sú zápasy, v ktorých ide o veľa. Napriek tomu, že práve nie sme doma, chceme sledovať priebeh zápasu v reálnom čase. Čoraz viac televízií to chápe a ponúka aplikácie, ktoré umožňujú prenos ich programov na mobilných zariadeniach. Aj výrobcovia televíznych prijímačov ponúkajú rovnako zaujímavé riešenia. „Sú modely, ktoré využívajú TV tuner alebo USB disk, pripojený k televízoru a umožňujú tak v standby móde streamovanie na iné prijímače, smartfóny alebo laptopy kdekoľvek vo svete. Športový fanúšik si tak môže vychutnať zápas slovenskej reprezentácie i v krajine, kde nemá prístup k vysielaniu slovenských televízií. Podmienkou je samozrejme dostupnosť rýchleho internetu,“ vysvetľuje Kalinowski.

Televízor ako router

Rovnako zaujímavým riešením je aj dvojitý tuner. Televízory, vybavené touto funkciou, môžu streamovať obraz a zvuk nielen na iný prijímač, ale aj na tablet alebo smartfón. Vďaka tejto funkcii si môžu športoví fanúšikovia vychutnávať zápas na hlavnom televízore, zatiaľ čo ostatní členovia domácnosti sledujú iné vysielanie – seriál, vzdelávací program či dokument – na druhom prijímači. Obe zariadenia musia byť spojené cez Wi-Fi.

Dva zápasy na jednej obrazovke

Na jednej obrazovke možno sledovať až dva programy. V prípade zápasov, ktoré sa odohrávajú v rovnaký čas, ide o šikovné riešenie. „Veľmi často sa zápasy začínajú naraz a ak sú rovnako napínavé, fanúšikovia môžu chcieť sledovať oba súčasne a bez prepínania kanálov,“ dodáva expert ABC Data.

Značky: