Nelegálny obsah na internete chce potopiť aj legálne skladby.

Situácia na trhu s hudbou je stále nelichotivá a hudobníci sa sťažujú, že pirátstvo ich oberá o výrazné zisky. Každý, kto narazí na nelegálny alebo podozrivý obsah na internete, má právo ho nahlásiť. Čo ale v prípade, že je to legálny obsah? Nová forma nahlasovania legitímneho obsahu aj podľa webu TorrentFreak poškodzuje umelcov. A nejde len tak o hocijaký počet. Ide o milióny oznámení o stiahnutie skladieb z dosahu mesačne.

Bežný scenár nemá prakticky žiadny dopad na bežnú scénu. Server, na ktorom sa nachádzajú skladby očividne šíri množstvo obsahu, na ktoré nemá právo, rovnako tak ho šíriť ďalej. Keď sa ale objaví žiadosť DCMA, aby sa zo Spotify stiahli skladby, nemusí vždy zachytiť, či je požiadavka legitímna alebo nie.

Aj takto prebieha konkurenčný boj a spôsob ako zdiskreditovať predaje či výpožičky (počet počutí) skladieb od dotknutého interpreta. Podľa zverejnených informácií používajú konkurenčné subjekty falošné žiadosti proti svojim rivalom na hudbu, ktorá sa začína na trhu presadzovať.

Problém s týmto prístupom nemá len Spotify, týka sa to aj ostatných služieb na streamovanie hudby. Komunitná stránka Spotify hovorí o tom, že problém je tu niekoľko rokov a objavujú sa príklad ľudí, ktorí sa stali terčom tohto podvodu a falošných žiadostí o nárok na autorské práva.

Označiť skladbu ako nelegálnu, je jednoduché, avšak neexistuje jednoduchý spôsob, aby sa dotknutá strana mohla brániť a efektívne odvolať. Ak žalobca nereaguje, má umelec spolu. Web Billboard sleduje túto tému a uviedol aj rozhovor, v ktorom sa potvrdzuje vyššie uvedená téza. Stačí totiž nahrávku označiť a ďalej nekomunikovať. Umelec má potom výrazný problém a ťahá za skutočne krátky koniec.

Spotify hovorí, že tento problém postihuje celé odvetvie už roky a streamovacia služba robí všetko preto, aby týmto situáciám zabránila.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.