Umelá inteligencia je prítomná v mnohých aplikáciách, novinkou má byť aj v Spotify.

Streamovacia služby Spotify ponúka veľké množstvo hudobného obsahu a podcastov, vďaka čomu patrí medzi TOP služby svojho druhu. Aj táto služba sa stále snaží vylepšovať svoju ponuku funkcií, čím si zaisťuje stále miesto medzi najlepšími streamovacími službami s hudobným obsahom a konkuruje tak napríklad YouTube Music, Apple Music či iným službám.

Ďalšou novinkou, ktorú Spotify pritom v blízkej dobe ponúkne, je možnosť vytvorenia playlistov za pomoci umelej inteligencie. Táto služba by pritom mala spolupracovať s ChatGPT, ktorý by mal vedieť vytvárať playlisty na základe vašich požiadaviek. Ako bude nová funkcia vyzerať a kedy príde aj do vašich účtov si prezradíme teraz.

AI playlisty majú prísť do Spotify

Azda jednou z najväčších noviniek posledných rokov pre Spotify bude možnosť vytvárania automatického playlistu na základe našich požiadaviek. Streamovacia služba pritom už teraz ponúka automaticky generované playlisty na základe nášho počúvania a hudobného vkusu. Nejde však o funkciu, ktorá by vám umožnila vytvoriť playlist hudby podľa vašej aktuálnej nálady a ak si chcete pustiť pre vás nezvyčajnú pieseň, musíte si nájsť konkrétnu pieseň či playlist vytvorený niekym iným.

Spotify AI playlistZdroj: androidauthority.com
Spotify AI playlist

Ak ale v budúcnosti budete chcieť nájsť pieseň, ktorá pre vás bude nezvyčajná a budete mať chuť vytvoriť celý playlist, umelá inteligencia sa o to postará za vás. V možnostiach vytvorenia playlistu či tzv. blendu sa totiž niektorým používateľom v rámci testu objavila možnosť vytvorenia AI playlistu. Pri takomto playliste sa vám zobrazí AI asistent, ktorým bude pravdepodobne ChatGPT. Tento asistent vytvorí playlist na základe vašich požiadaviek.

Aktuálne v štádiu testovania

Ako vyplýva zo samotného vyjadrenia služby Spotify, neustále sa pracuje na nových veciach, ktoré sa následne testujú. Takouto funkciou má byť aj možnosť vytvárania AI playlistov, ktoré za vás vytvorí umelá inteligencia. Vy sa teda nebudete musieť zdržiavať manuálnym vyhľadávaním piesní. Stačí, keď umelej inteligencii popíšete, ako by mal playlist vyzerať, aké žánre chcete zahrnúť, prípadne navrhnúť aj konkrétne piesne.

Táto funkcia sa objavila v rámci testovania aj v účtoch niektorých používateľov, nešlo však o finálnu verziu. Podľa všetkého má Spotify aj naďalej pracovať na vývoji možnosti vytvárania AI playlistov a nie je známe, kedy do prvých účtov v rámci streamovacej služby príde.

Zdroj: androidauthority.com, techcrunch.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.