Nový SSD disk od Seagate bude naozaj veľmi, veľmi rýchly.

V skutočnosti je schopný prenášať dáta až rýchlosťou 10 GBps. Je to o 6 GBps rýchlejšie ako momentálne najrýchlejší SSD disk. Pokiaľ je toto tvrdenie pravdivé, bude  sa tak jednať o najrýchlejší SSD disk na svete.

Disk je navrhnuté pre podnikové využitie, a momentálne neočakávajte, že sa vám v krátkej dobe objaví na stole. V tomto momente ešte nie sú známe ďalšie parametre a hodnoty disku. Nepoznáme tak žiadne rýchlosti čítania / zápisu, žiadne kapacity disku, a samozrejme žiadne ceny. SSD disk by sa mal dostať na trh v lete.

Čo robí SSD disk od Seagate takým rýchlym? PC World informuje, že je to založené na rozhraní s neustálymi pamäťovými expresiami (NVMe). Tento štandard bol vyvinutý už v roku 2011 viac ako 80 spoločnosťami. Používa sa menej vrstiev príkazov ako v iných protokoloch SSD, ako napríklad v prípade SATA. Rýchlosť môže byť ďalej zvýšená pridaním ďalších kanálov k rozhraniu PCIe. Predchádzajúce najrýchlejšie používané 8 kanálové disky od spoločnosti Seagate dosahovali prenosové rýchlostí 4 GBps. Ale nový SSD disk použije 16 kanálov, aby dokázal dosiahnuť rýchlosť až 10 GBps.

Spoločnosť Seagate bude tiež ponúkať nové SSD disky s 8 kanálmi, ktoré budú poskytovať rýchlosť 6,7 GBps. Obe verzie budú k dispozícii v lete.

zdroj: gizmodo

Prečítajte si aj:

Recenzia: Microsoft Surface Pro – prémiový Windows tablet

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.