Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zásadou cestovania  s deťmi je maximálna bezpečnosť. Dbajte o kvalitnú detskú sedačku, správne uloženú batožinu či dostatočné zásoby jedla a tekutín. Pohodlnejšiu cestu docielite aj vďaka vychytávkam vo vozidlách ŠKODA, ako sú držiak na tablet, zástrčka na chladničku, eSIM karta či držiak na detský pohárik. Dôkladná príprava sa na cestu a naplánovanie si trasy pomôže všetkým členom posádky doraziť úspešne do cieľa.

Či už zostávate počas leta na Slovensku alebo sa chystáte do zahraničia, pri cestovaní s deťmi platí známe porekadlo „šťastie praje pripraveným“ dvojnásobne. Je pritom jedno, či sa vydávate na cesty s malým drobcom, väčším škôlkarom alebo netrpezlivým teenagerom. Celá posádka ocení, ak bude auto na cestu poriadne pripravené a trasa vopred naplánovaná. Spolu s cestovateľmi, čerstvými rodičmi a blogermi z @cestujemespolu pre vás preto ŠKODA pripravila niekoľko tipov, na čo sa oplatí pred cestou myslieť.

 Tento rok bude zrejme väčšina ľudí cestovať po Slovensku alebo do neďalekých destinácií. Práve na takéto dovolenky je priam ideálne cestovať autom, najmä ak so sebou beriete aj malé či väčšie dieťa. Svoje o tom vedia aj manželia Hana a Jozef Orgonášovci, blogeri z @cestujemespolu. „Ocenili sme, že na prvú dlhšiu cestu s trojmesačným bábätkom sme si vďaka autu mohli zbaliť aj pár vecí navyše, vďaka ktorým boli všetci pokojnejší. Zároveň sme zastavili, kedy sme potrebovali, nastavili sme si klimatizáciu podľa potreby dieťaťa a nikoho sme nerušili počas náročnejších chvíľ,“ hovorí cestovateľka a blogerka Hana Orgonášová.

Bezpečnosť ako priorita

Základom každej úspešnej jazdy je bezpečnosť. Na tú sa oplatí myslieť už pri výbere detskej sedačky. Ideálne je zvoliť si takú, ktorá dominuje v testoch bezpečnosti. ŠKODA odporúča nepodceňovať ochranu ani pri väčších deťoch, pre ktoré je najvhodnejší podsedák s chrbtovou časťou. Ten totiž chráni aj hlavu a krk dieťaťa pri prípadnom náraze. Je dôležité, aby bola sedačka pohodlná a dieťa neotláčala. Bezpečnostný pás by mal preto prechádzať cez rameno, nie cez krk. Správne vybratá sedačka tiež dieťaťu drží hlavu, keď zaspí. „Kúpa vhodnej sedačky však nie je posledným krokom. Je dôležité myslieť aj na to, aby bola vo vozidle správne nainštalovaná a aby v nej bolo dieťa pripútané tak, ako uvádza výrobca,“ Lenka Kalafut Lendacká zo ŠKODA AUTO Slovensko.

Bezpečnosť a plynulosť jazdy môže vodič zvýšiť aj tým, že si vopred naplánuje trasu, vyberie si prestávky a skombinuje ich napríklad so zaujímavými miestami. Vďaka aplikácii ŠKODA Connect si vie všetko vopred pripraviť v pohodlí domova a itinerár priamo preniesť do navigácie vozidla. Pokiaľ využíva infotainment online, dokáže mať aktualizovanú situáciu na cestách k dispozícii non-stop a navigácia mu v prípade zápchy alebo nehody obratom ponúkne najvhodnejšiu trasu. Veľmi pohodlne ju vie mať vďaka virtuálnemu kokpitu priamo pred sebou a hlavu nemusí otáčať na stredový displej. Ten vie využiť na zobrazenie iných vecí – ako je rádio, multimédia, či aktuálne informácie o vozidle.

K maximálnej ochrane a bezpečnosti posádky môžete prispieť aj riadnym zabezpečením batožiny. Na jej upevnenie v kufri je možné využiť špeciálne prispôsobený sieťový program, ktorý všetky tašky a iné príslušenstvo udrží presne tam, kde patria.

Zároveň je dobré zatiahnuť vrchný kryt kufra a nemať pohodené veci vo vnútri kabíny, aby pri náraze alebo prudkom brzdení neprišlo k zbytočným zraneniam. „Nám sa osvedčilo zbaliť sa do mäkkých tašiek. Vedeli sme vyplniť naozaj každý voľný priestor v kufri auta tak, ako sme potrebovali,“ radí Jozef Orgonáš z @cestujemespolu.

Niečo pod zub dokáže zachrániť situáciu

Pri cestovaní s deťmi sa vždy oplatí mať po ruke tekutiny a niečo chutné k zahryznutiu. Vďaka praktickej 230 V zástrčke v stredovom paneli vozidiel ŠKODA môžete poľahky prihriať stravu tým najmenším, alebo nabiť elektrické kolobežky pre svojich teenagerov, či pre seba. V kufri je praktický konektor, kde môžete pripojiť prenosnú chladničku a čerstvé jedlo vydrží až do cieľa. Po ceste si tak s deťmi môžete naplánovať príjemný piknik namiesto zastávky na čerpacej stanici. Deti zároveň dostanú šancu sa vybehať a dlhšia cesta tak pre ne bude znesiteľnejšia.

Malé vychytávky, veľké veci

Prax hovorí, že niekedy aj drobnosť dokáže zachrániť celú dovolenku. Pokiaľ máte potomkov už trochu väčších, nezabudnite na praktické vrecká, ktoré sa môžu umiestniť na predné sedačky. Viete do nich pripraviť knižky, niečo malé pod zub, vlhčené vreckovky pre prípad nehody. Nemusíte tak nečakane hľadať najbližšie parkovisko, aby ste takéto drobnosti vyriešili. Dieťa si danú vec dokáže jednoducho vybrať samé. Pokiaľ ste pri kúpe auta nemysleli na špeciálne tónované sklá alebo vyťahovacie roletky, nezabudnite si zabezpečiť slnečné clony. Nepríjemné ostré slnko dokáže už tak unavené dieťa ešte viacej rozladiť.

Hlavne pri dlhších trasách sa oplatí zabezpečiť si odpadkový kôš do dverí. Papieriky, obaly a iné drobnosti tak nebudete musieť zbierať po celom aute. Ak si ho nestihnete zadovážiť, pripravte dozadu aspoň igelitové vrece na odpadky, ktoré na konci cesty poľahky zbalíte a vyhodíte. Aj keď tablety a smartfóny by deti mali používať s mierou, niekedy pekná rozprávka, alebo dokument doslova pomôže „prežiť pár posledných kilometrov“. Praktický držiak na multimédiá sa dá umiestniť pod hlavovú opierku predného sedadla a odpadáva riziko, že tablet vypadne z ruky a poškodí sa.

Naozaj praktickým pomocníkom je aj držiak na 2 poháre v stredovom paneli na zadných sedačkách. Väčšie dieťa sa tak môže obslúžiť samé a vodič sa nemusí rozptyľovať podávaním vody. Ochranné podložky pod detské sedačky dokážu takisto zachrániť naozaj veľa, keďže prípadné nehody, rozliate nápoje alebo roztrúsené jedlo spoľahlivo zachytia a sedačka auta zostáva čistá aj po dlhej jazde.

Aj na srandu sa treba pripraviť

Odpovedať na otázku „kedy tam už budeme?“ dá zabrať aj tým s najpevnejšími nervami. Nezabudnite preto pribaliť obľúbené knižky, hračky, pastelky či magnetické skladačky. Ak už hračky nezaberajú, môžete využiť ešte vlastnú tvorbu. „My sme skúšali nášho drobca upokojiť pesničkami. Odporúčame sa ich naučiť aspoň zopár vopred, aby ste nemuseli opakovať tie isté melódie dookola, ako sa to stalo nám,“ hovorí Hanka z @cestujemespolu. Pokiaľ však nedisponujete talentom ako Hanka, vďaka infotainment systému dokážete deťom vopred pripraviť aj set obľúbených pesničiek či audio rozprávok, ktoré im budú krátiť cestu. USB konektory vo vozidle  pritom umožňujú nabíjať a pohodlne sledovať aj viac zariadení naraz, takže aj škôlkar či teenager si môžu krátiť cestu po svojom. Navyše, každý má tiež príležitosť byť neustále online vďaka eSIM karte vo vozidle.

Ďalšie praktické tipy, ako sa správne zbaliť a vyraziť na cesty s malým dieťaťom, si môžete prečítať na blogu Cestujemespolu.com.

Značky: