Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ministerstvá pripravujú elektronizáciu stavebného konania, zdravotníctva alebo samosprávy za takmer 100 miliónov eur. Zámery hodnotili aj odborníci zo Slovensko.Digital svojou metodikou Red Flags. Vo viacerých projektoch vidia riziká a odporúčajú ich prepracovať. Schvaľovanie nových projektov je naplánované na budúci týždeň.

Štát predložil k šiestim IT projektom tzv. štúdie uskutočniteľnosti. Podľa nových pravidiel informatizácie sa musia ešte pred schvaľovaním podrobiť verejným vypočutiam za účasti odborníkov. K projektom zaslali pripomienky aj IT špecialisti zo združenia Slovensko.Digital. “Verejné vypočutia k projektom vítame. Ukázalo sa, že niektoré pripomienky sú natoľko zásadné, že navrhujeme projekty prepracovať” povedal Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

Upozorňujú predovšetkým na projekt ministerstva dopravy, ktorým plánuje elektronizovať stavebné konanie za 40 miliónov eur (vrátane nákladov prevádzky). “Prístup aký si zvolilo ministerstvo pripomína veľké nepodarené IT projekty z minulosti. K našej kritike sa pridávajú aj odborníci na oblasť stavebného konania a úradníci” povedal Ľubor Illek zo Slovensko.Digital. Projektu podľa Slovensko.Digital chýba poctivá analýza, kedže víťaz súťaže je už takmer dva roky známy. Štúdie a analýza tak ministerstvo podľa odborníkov robí účelovo, len aby obhájilo svoje obstarávanie. Ministerstvo tiež nemá pripravenú legislatívu k projektu.

Druhým projektom, kde odborníci požadujú jeho prepracovanie, je konsolidácia dát v zdravotníctve. “K projektu prišlo veľa relevantných pripomienok aj z radov odborníkov v zdravotníctve. Projekt treba prepracovať tak, aby čo najviac využil už existujúce riešenia a nebol duplicitný k tomu, čo už sa malo vybudovať v programe eHealth” povedal Illek.

Štát chce tiež investovať 30 miliónov eur do elektronizácie samosprávy cez rozšírenie dátového centra obcí a miest (DCOM). “DCOM dnes šetrí obciam náklady na IT a to je pozitívne. Avšak rozšírenie projektu je nastavené tak, že podľa nás hrozí, že časť z neho nám Európska únia nepreplatí” uviedol Hargaš.

Vysvetľuje to tým, že len časť výdavkov projektu sa priamo viaže na presun IT systémov do tzv. vládneho cloudu. Ostatné výdavky sú podľa neho rizikové a pri kontrole použitia fondov tak môžu vzniknúť korekcie. Odborníci tiež upozorňujú, že aj keď pôvodný projekt DCOM šetrí obciam náklady na IT, podľa správy NKÚ zatiaľ nie je ani zďaleka taký využívaný občanmi, ako by mal byť. Rozširovanie na ďalšie obce v tejto situácii je preto podľa nich diskutabilný zámer.
Odborníci zo Slovensko.Digital projekty hodnotili pomocou metodiky Red Flags. Tá sa zameriava na 50 kritérií v 5 fázach projektu. Hodnotenia zverejnili na stránke redflags.slovensko.digital.