Väčšina súčasných smartfónov je náchylná na pády a škrabance. Pri vysokej cene týchto zariadení je logické, že si ich chceme pred takýmito nepríjemnosťami ochrániť. 

V ponuke slovenských predajcov nájdeme veľa druhov ochranných skiel a fólií na ochranu displeja pre smartfóny a tablety. My sme ale hľadali tie, ktoré sú naozaj také odolné ako ich výrobca deklaruje. V prvom rade si povedzme hlavné rozdiely medzi ochrannou fóliou a ochranným tvrdeným sklom.

Ochranné fólie na displej

Ochranná fólia síce slúži na ochranu displeja pred poškriabaním, ale neochráni displej pred rozbitím pri páde na tvrdý povrch. Je to ochrana skutočne proti škrabancom, ktoré často vznikajú pri kontakte displeja s ostrejšími predmetmi, ako sú kľúče, drôty a pod.

lrgscaleSAMSUNG-GALAXY-NOTEII-01_nowatSú však aj fólie, ktoré tohto dokážu viac. Ide o fólie InvisibleSHIELD, ktoré sú o niečo hrubšie a odolnejšie, ako klasické ochranné fólie. Inštalácia týchto fólií je pomerne náročnejšia, ale vo výsledku dosahujú vyššiu úroveň ochrany. A to sa prejaví aj pri možnom páde telefónu displejom na tvrdý povrch. Dokonca výrobca udáva na tieto fólie doživotnú záruku. Avšak na fólie, nie na chránený smartfón 🙂

invisible_nowatCeny týchto kvalitnejších fólií sa pohybujú v rozmedzí 15 až 25 Eur, tie klasické ochranné fólie kúpite od od 2,5 po 12 Eur – záleží od predajcu a prípadnej akcie. Dostupné sú v mnohých slovenských obchodoch a e-shopoch. Veľkým plusom fólií invisibleSHIELD je kvalitný silikónový lep a tým veľmi dobré priľnutie na každý kúsok displeja. A to platí aj pri populárnych zakrivených či mierne zahnutých displejoch moderných smartfónov.

Ochranné tvrdené sklá na displej

Ochrana displeja tvrdeným sklom je výrazne lepšia, ale ni tu nečakajte zázraky! V ponuke obchodov nájdeme nesmierne množstvo druhov a výrobcov ochranných skiel, ktoré majú rôzne hrúbky (0,2/0,3/0,4 mm) a skoro pri každom sa uvádza, že je to „to najlepšie“. My sa pozrieme na ochranné sklá, s ktorými máme najlepšiu skúsenosť – teda od firmy PanzerGlass.

PanzerGlass_nowatPanzerGlass je už aj na Slovensku známy výrobca ochranných tvrdených skiel. V ponuke má široké spektrum tvrdených skiel a to pre rôzne typy smartfónov a tabletov. PanzerGlass je vyrobený na ochranu displeja pred poškodením, pomocou špeciálne spracovaného skla s posilnenou schopnosťou absorbovať náraz.

Panzerglass-01_nowatVýhody sklenených fólií:

  •          hrúbka iba 0,4 mm
  •          je úplne priehľadná
  •          je až 9 krát pevnejšia než obyčajné sklo, nepoškriabu ho teda ostré predmety ako nôž a pod.
  •          má oleofóbnu vrstvu, ktorá zabraňuje usádzaniu odtlačkov prstov, nečistôt a ľahko sa čistí.
  •          neznižuje citlivosť dotykovej obrazovky. Na zadnej strane je potiahnutá silným silikónovým lepidlom, ktoré umožňuje jednoduchú inštaláciu a drží tak pevne, že neovplyvňuje citlivosť dotykovej obrazovky.
  •          má PET vrstvu, ktorá zabraňuje jeho roztriešteniu pri rozbití. Ak sa PanzerGlass rozbije, tak na malé, tupé kúsky, ktoré drží pohromade práve PET vrstva.

Ceny ochranných skiel PanzerGlass sa pohybujú od 15 do 30 Eur a nájdete ich v ponuke viacerých predajcov na Slovensku. My vám odporúčame zakúpenie produktu, priamo od predajcu www.panzershop.sk.

PanzerGlass má podľa našich skúseností veľmi dobrú odolnosť voči pádom, ale opäť sa nespoliehajte na to, že sa váš displej stáva celkom nerozbitný! To vám zatiaľ totiž nezaručí žiadne z ochranných skiel.

Z vlastnej skúsenosti vieme, že telefón dokáže v niektorých prípadoch padnúť tak, že praskne displej a to aj za prítomnosti ochranného skla, ktorému sa paradoxne nič nestane! Častejší je však prípad, že po silnom páde telefónu praskne toto ochranné sklo, ale displej telefónu ostane zachovaný. Celkovo odporúčame klasickú kombináciu, v podobe kvalitného ochranného puzdra a tvrdeného skla na displej. Takto chránený smartfón vám vydrží nepoškodený najdlhšie, čo sa následne odrazí aj na cene pri prípadnom predaji vášho zariadenia.

Ako je to s ochranou displeja pri zakrivených obrazovkách ?

Zariadenia ako napríklad Samsung Galaxy S6 edge / S6 edge+ sú veľmi zaujímavé práve tým, že majú zakrivené displeje. Toto všetko je pekné a dobre to vyzerá, ale ako je to s odolnosťou a ochranou zakriveného displeja pri možnom páde? Pri Samsung S6 edge/edge + je samotný displej, teda dotyková plocha ako aj zadná časť smartfónu vyrobená z odolného skla Gorilla Glass štvrtej generácie. Toto sklo je veľmi odolné, ale stále je to sklo! Často krát sa stáva, že pri páde z väčšej výšky na tvrdý povrch môže dôjsť s poškodeniu displeja.

edge 2_nowatA teraz si položme otázku, ochráni takéto zariadenie ochranné tvrdené sklo na displej ?Použitím ochranného skla, na takéto zariadenia zo zakrivenými okrajmi nič nepokazíte. Naopak vám to určite pomôže ochrániť displej pred rozbitím. Nemôžte však čakať, že sa displej stáva úplne nerozbitným a plne odolným voči pádom a mechanickým poškodeniam. Nakoľko pri takýchto zariadeniach platí dvojnásobne, že i s ochranným sklom na displeji si musíte dávať pozor, aby ste predišli rozbitému displeju a následne vyhodeným peniazom za opravu. Napríklad výmena displeja na zariadení Samsung Galaxy S6 edge stojí okolo 250 Eur, čo určite nie je málo.

Vyhodnotenie

Takže, či už ochranné fólie alebo ochranné tvrdené sklá na displej sú jednoznačne dobrým spôsobom ako chrániť smartfóny a tablety voči poškodeniu a poškriabaniu displeja. Odporúčame vám ich.

premium-tempered_nowatStále treba mať na pamäti, že sa s ich použitím nestáva displej vášho zariadenia nerozbitným!

Typ na niekoľko značiek a výrobcov kvalitných ochranných skiel a fólií :

·         invisibleSHIELD

·         PanzerGlass

·         Spigen

·         Nillkin

·         X-ONE

Kupujte hlavne kvalitné ochranné sklá a fólie, ktoré sú podložené faktami, či už testami alebo používateľskými skúsenosťami priamo od vašich známych. Nekvalitné fólie a sklá nezaručujú dostatočnú ochranu displeja a navyše, zanechávajú po odlepení na displeji nepríjemné zostatky lepidla. To ide len veľmi ťažko odstrániť.

Veríme, že si vyberiete správnu ochranu pre váš displej, ktorá vám pomôže ho zachovať v nepoškodenom stave čo najdlhšiu dobu.

Autor článku: Miroslav Illéš

Značky: