Hry na platforme Steam kupujeme, aj keď ich nehráme.

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesol server PCGamesN, no možno ste sa v tom našli aj vy. Budovanie knižnice, najmä v časoch zliav a rôznych akcií, je akýmsi fanúšikovskými športom v rámci tejto hernej platformy. Kto z nás by si nechcel kúpiť hru výhodnejšie a mať ju k dispozícii na zahratie?

Práve toto však býva často kameňom úrazu, pretože v mnohých prípadoch len budujeme veľkú kolekciu hier, no niektoré hry sme ani len nenainštalovali. Naopak, ale zase platí, že niektoré hry si radi zahráme aj opakovane v priebehu niekoľkých rokov.

Suma vás prekvapí

Či už je to pre niekoho Tomb Raider, Half-Life alebo napríklad Horizon či Baldur’s gate. Každý má svoj obľúbený žáner, ku ktorému sa rád vracia. Na základe prieskumu z vyššie uvedeného zdroja a SteamIDFinder minuli hráči 19 miliárd dolárov na hry, ktoré si nikdy nezahrali. Len pre porovnanie, ide o hrubý domáci produkt Nikaraguy. Prieskum zahŕňa len účty, ktoré sú v službe Steam verejné. Len približne 10 % účtov, teda 73 miliónov, je totiž verejných.

Je ťažké odhadovať, akým smerom by sa hýbali konkrétne cenové údaje, ak by bolo verejných účtov viac. Rozhodne sa nedá tvrdiť, že nakúpené a nikdy nehrané hry predstavujú akýsi zoznam hanby každého hráča. Mnohí z nás totiž nemáme vždy príležitosť hrať hru po tom, čo si ju kúpime, no je logické, že nechceme premeškať práve prebiehajúcu akciu.

Kupovať za plnú cenu?

Nakoniec ale treba dodať aj fakt, že Steam pravidelne prináša rôzne akčné ponuky a pravidelne sa môžete zúčastniť zliav v jednotlivých ročných obdobiach. Nehovoriac o tom, že pomedzi to sú dostupné aj špeciálne vydavateľské akcie.

Kúpiť hru za plnú cenu tak môže byť viac menej raritou, ale sú hráči, ktorí chcú mať novinky prednostne a skutočne si ich aj skôr zahrať. V opačnom prípade nemusí byť taký zlý nápad budovať si zoznam síce nehraných hier, avšak hier, ktoré budete mať v zásobe, keď na ne budete mať chuť, a to zväčša za veľmi dobrú cenu.

Steam Deck OLEDZdroj: Valve
Steam Deck OLED

Zdroj: PCGamesN

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.