Toto malé sledovacie zariadenie by mohlo rozšíriť ponuku spoločnosti Apple a Samsung.

Apple v roku 2021 uviedol vlastný lokalizátor AirTag, ktorý slúži na lokalizáciu osobných vecí a ďalších predmetov. Tento veľmi jednoduchý produkt využíva komunikačné protokoly – Bluetooth LE, čip U1 a UWB. Okrem toho je vybavený aj reproduktorom, aby bolo možné toto malé zariadenie lokalizovať aj pomocou zvuku. Teraz sa však zdá, že ponuku spoločnosti Apple doplní ďalší lokalizátor zo sveta Android zariadení. Pripomeňme si, že podobné zariadenie pod označením Galaxy SmartTag má aj spoločnosť Samsung.

Správa z portálu TechRadar tvrdí, že nové sledovacie zariadenie by sa malo podobať na lokalizátor spoločnosti Apple. Je dokonca možné, že novinka posunie možnosti vyhľadávania na novú úroveň. Mohlo by sa tak stať predovšetkým kvôli možnostiam siete Finder Network. Sledovacie zariadenie od Googlu by malo podporovať aj funkciu rýchleho párovania Fast Pair, ktorá pomáha jednoducho nájsť blízke Bluetooth zariadenia. Práve to by malo byť hlavnou výhodou na vytvorenie obrovského ekosystému sledovania objektov.

Portál sa odvoláva na spoľahlivého leakera Kubu Wojciechowského, ktorý objavil množstvo dôkazov o sledovacom zariadení spoločnosti Google s kódovým označením Grogu. Je takmer isté, že toto zariadenie uvidíme už na blížiacej sa konferencii Google I/O 2023, ktorá sa tradične koná v máji. Aj sledovacie zariadenie od Googlu bude mať zabudovaný reproduktor, ako aj podporu UWB (Ultra-wideband) a Bluetooth Low Energy.

Apple AirTag
Apple AirTag

Viaceré fámy naznačujú, že riešenie od Googlu s označením Finder Network by mohlo rozšíriť sledovanie pomocou Bluetooth technológie. Fungovalo by na rovnakom princípe ako riešenie spoločnosti Apple. V prípade, že AirTag nie je v dosahu Bluetooth, stále je možné získať informácie o jeho polohe vďaka sieti Apple Find My, ktorá anonymne využíva Bluetooth iných používateľov na vyhľadávanie iných sledovacích zariadení. 

Pokým AirTag je viazaný iba na Apple zariadenia, tak riešenie od spoločnosti Google by malo byť dostupné pre všetkých používateľov systému Android, čo by umožnilo jeho používanie naprieč celým ekosystémom. Dokonca nie je vylúčené, že by jeho výhody dokázali zužitkovať aj výrobcovia tretích strán.

Zariadenia so systémom Android majú v súčasnosti možnosť využívať iba sieť Nájsť zariadenie, ktorá je obmedzená na vzdialené zašifrovanie stratených zariadení alebo na zistenie ich poslednej známej polohy. Sieť Finder Network by tieto možnosti posunula na úplne inú úroveň, čo by potenciálne uľahčilo vyhľadávanie obrovského množstva zariadení. 

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.