Využívať môže až 3 miliardy zariadení.

Jednou z predností Apple AirTag je, že využíva zhruba miliardu iPhonov – prostredníctvom siete Find My – na zistenie polohy, aj keď je mimo dosahu Bluetooth. Údajne aj Google pripravuje funkciu, ktorá bude fungovať na podobnom princípe.

Prvé náznaky o tom, že aj Google pracuje na tejto alternatíve, boli objavené po analýze APK súboru služieb Google Play verzie 21.24.13. Tento kód má nové reťazce, ktoré spomínajú sieť „Nájdi moje zariadenie“ a vysvetlenie, ako môže vášmu telefónu pomôcť nájsť stratené alebo odcudzené zariadenia.

Zatiaľ však nevieme, ako a kedy sa Google chystá túto novinku implementovať, ale ak sa tak stane, vzniknúť najväčšia crowdsourcingová sieť zariadení, ktorá prekoná hodnoty, ktorými sa Apple pochválil pri uvedení AirTag.

Aj keď sú k dispozícii viac ako 3 miliardy zariadení s Androidom, existuje šanca, že nie všetky zariadenia budú súčasťou tejto siete. Niektoré kritériá môžu spôsobiť, že niektoré staršie zariadenia s Androidom (ktoré sú stále aktívne) sa nemôžu pripojiť. Google môže dokonca umožniť používateľom odhlásiť sa zo siete. 

V súčasnosti je možné aplikáciu Google „Nájsť zariadenie“ použiť iba na sledovanie a vzdialené vymazanie zariadení prihlásených do toho istého Google účtu. Ak sa však Google rozhodne využiť obrovský dosah Androidu, mohla by aplikácia ponúknuť oveľa širšie možnosti.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Apple AirTag: Skvelý doplnok alebo zbytočnosť s logom jablka? (RECENZIA)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.