Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Porota šiesteho ročníka PowerUp! Challenge vyhlásila víťaza najvýznamnejšej súťaže inovatívnych firiem v regióne strednej a východnej Európy. Firma Woola z Estónska získala šek na 50 000 eur a možnosť zapojiť sa do akcelerátora podnikania InnoEnergy. Okrem peňažnej odmeny firma získala aj služby od partnerov súťaže Amazon Web Services, Vestbee a SpeedUp Group. Do súťaže sa tento rok zapojilo rekordných 360 začínajúcich firiem z 20 krajín..

Estónsko sa stalo víťazom najväčšej startupovej súťaže v regióne strednej a východnej Európy, ktorú organizuje platforma EIT InnoEnergy. V šiestom ročníku súťaže získala firma Woola ocenenie „Startup roka v regióne strednej a východnej Európy“, šek na 50 000 € a možnosť zapojiť sa do akceleračného programu spoločnosti InnoEnergy. Partner súťaže Amazon Web Services poskytol kredity do svojho programu AWS Activate a ďalší partneri, startupová platforma Vestbee a skupina SpeedUp, ocenili víťaza ďalšími službami a grantmi.

Woola vznikla na konci roku 2019 a vyrába obalový materiál zo zvyškov ovčej vlny. Cieľom estónskeho startupu je zmeniť e-commerce výrazným znížením výroby, spotreby a odpadu environmentálne škodlivých materiálov, ako sú polystyrén a plasty. Woola je ekologický bublinkový obal vyrobený z ovčej vlny. Produkt je odolný voči nárazom, žiaruvzdorný a kompostovateľný doma do šiestich mesiacov. Woola využíva bohatý zdroj, ktorý by inak vyhodený. Iba v Estónsku končí každý rok 135 ton ovčej vlny na skládke.

Pri výbere víťaza porota zohľadnila najmä potenciál úspechu daného riešenia v globálnom meradle, životaschopnosť a potenciál pre dlhodobý rozvoj.

„Výberový proces bol veľmi náročný, pretože všetky startupy prezentovali množstvo fantastických produktov a riešení. V roku 2020 sme videli najväčší potenciál v tíme Woola z Estónska. Sme nadšení, že vidíme cestu tímu do budúcnosti,“ uviedla Oksana Prykhodko, Innovation manager v DTEK a členka poroty.

„Sme veľmi šťastní! Získanie titulu Startup roka v regióne strednej a východnej Európy môže pre nás znamenať zásadnú zmenu a pomôcť nám dosiahnuť ciele,“ uviedla Anna-Liisa Palatu z Woola. „Účasť na PowerUp! Challenge EIT InnoEnergy určite pomôže pri rozvoji nášho podnikania.“

Projekt Viezo z Litvy, ktorý sa umiestnil na druhom mieste, sa zaoberá vývojom nových typov materiálov, ktoré môžu vyrábať energiu z vibrácií a využívať ju namiesto batérií. Elektrická energia generovaná zbytočnými vibráciami môže napájať bezdrôtové senzory IoT, čím sa predlžuje ich životnosť alebo zvyšuje množstvo signálov. Viezo získalo cenu 10 000 eur, zatiaľ čo tretie miesto a šek na 5 000 eur ide tímu Pocket Virtuality z Českej republiky, ktorý sa prihlásil s riešením vylepšenej technológie virtuálnej reality, ktorá sa špecializuje na diaľkovú komunikáciu v reálnom čase. Riešenie môže byť použité v oblasti strojárstva, medicíny a inteligentných miest. Vďaka tejto technológii sa pracovník na mieste môže spojiť s externým odborníkom, ktorý vidí virtuálne zobrazenie prostredia a môže plne pomôcť na diaľku.

V roku 2020 dosiahla súťaž EIT InnoEnergy PowerUp! nový rekord. Svoje sily si tento rok porovnalo viac ako 360 startupov z 20 krajín strednej a východnej Európy. Medzi hlavné tematické oblasti v tohtoročnej súťaži patrili udržateľná energia, mobilita, čisté technológie a inteligentné mestá. Organizátorov zaujali najmä originálne spôsoby riešenia naliehavých civilizačných výziev. Vzhľadom k obmedzeniam spôsobených pandémiou COVID-19 prebehlo tohtoročné veľké finále iba online.

Členkami poroty boli tento rok Oksana Prykhodko (Innovation manager v DTEK), Marzena Bielecka (Managing Partner a zakladateľka Experior Venture Fund), Jennifer Dungs (vedúca oddelenia pre dopravu a mobilitu v InnoEnergy), Jakub Miler (generálny riaditeľ EIT InnoEnergy Central Europe) ako aj Dominik Zalewski (spoluzakladateľ agentúry pre mestské technológie Urban Impact). Skutočnosť, že väčšinu členov poroty tvorili ženy, je dôkazom záväzku spoločnosti InnoEnergy podporovať rodovú rovnosť v energetickom sektore, v ktorom tradične dominovali muži.

„Ochorenie COVID-19 predstavoval nepredvídanú situáciu pre vlády v každej krajine v rámci regiónu. Hospodárska recesia vyvolaná opatreniami zameranými na obmedzenie šírenia vírusu spôsobila malým firmám a startupom vážne ťažkosti. Práve z tohto dôvodu sme sa v EIT InnoEnergy rozhodli pokračovať v našom programe tvorby a rozvoja podnikania, súťaži PowerUp!. V snahe konať čo najbezpečnejším a najzodpovednejším spôsobom sme usporiadali národné finálové kolá aj veľké finále online,“ uviedol Jakub Miler, generálny riaditeľ EIT InnoEnergy Central Europe.

„Mnoho malých obchodných kanálov a zdrojov môže pre malé spoločnosti vyschnúť. S podporou Európskeho inovačného a technologického inštitútu sme tu na to, aby sme podporovali inovatívnych podnikateľov a pomáhali im posúvať ich produkty a služby na novú úroveň,“ dodal.

Finále podporilo množstvo partnerov z verejného a súkromného sektora. Tohtoročným zlatým partnerom je ukrajinská vlajková energetická spoločnosť DTEK. Spoločnosť DTEK ťaží zemný plyn, vyrába elektrinu v solárnych, veterných a tepelných elektrárňach, distribuuje a dodáva kWh koncovým spotrebiteľom, poskytuje energeticky účinné riešenia a vyvíja sieť nabíjacích staníc elektrických vozidiel na Ukrajine. „Keďže technológie sa neustále menia a vyvíjajú, potrebujeme najlepších partnerov, aby sme si udržali úspech na trhu. S ich pomocou sa môžeme naučiť, ako ďalej rásť a ako maximalizovať naše príležitosti a naplniť náš potenciál,“ uviedol Emanuele Volpe, hlavný inovačný riaditeľ spoločnosti DTEK. „Veríme, že InnoEnergy je skvelá platforma, ktorá nám umožňuje prístup k jedinečnému ekosystému: víťaznej zmesi najlepších startupov v Európe, veľkého množstva medzinárodného know-how a preukázaným výsledkom v oblasti zvyšovania rastu pre spoločnosti všetkých veľkostí,“ dodal.

Okrem toho, že je jednou z najúspešnejších súťaží v regióne, je iniciatíva PowerUp! EIT InnoEnergy tiež bránou pre podniky, aby si zabezpečili investície v miliónoch eur a boli súčasťou siete EIT InnoEnergy, ktorá ponúka finančné zdroje, know-how a rozšírené centrum spoľahlivých partnerov, aby pomohla spoločnostiam stať sa globálne úspešnými.

EIT InnoEnergy bola založená v roku 2010 a podporuje ju Európsky inovačný a technologický inštitút (EIT), orgán Európskej únie.

Značky: