Inteligentná domácnosť je nový segment služieb.

Doteraz nebol až taký rozšírený, avšak viaceré spoločnosti sa snažia priniesť toto riešenie mase používateľov. V posledných mesiacoch sa na našom trhu objavili dve veľké riešenia. Nakoľko máme praktické skúsenosti z používania oboch, v rýchlosti sme ich porovnali.

Cena: ZEON Smart Domov zaujme cenou. Základný balík je bohatý a za mesačný poplatok vo výške 9,90 € toho dostanete dosť. Za rovnakú výbavu by ste v prípade služby Magenta SmartHome zaplatili 10,99 € + 2,99 € (dymový senzor) + 2,99 € (zásuvka). Zvonček v ponuke Telekomu nenájdete a dymový senzor alebo zásuvku by ste si možno samostatne nekúpili. Keď však tieto zariadenia dostanete ako súčasť základného balíka služby ZEON, pravdepodobne ich budete chcieť využívať.

Základná funkcionalita: V tomto smere sú si obe služby podobné, ak berieme do úvahy funkcionalitu senzorov. V oboch prípadoch ponúka dobrú základnú funkcionalitu aj mobilná aplikácia. Hoci, Magenta SmartHome ju má krajšie spracovanú a obsahuje funkcie, ktoré nám v prípade ZEON-u chýbali. Oceňujeme všestrannosť riadiacej stanice ZEON-u, ktorá má viac funkcií ako tá od Telekomu – najmä zabudované svetlo a reproduktor.

Pokročilá funkcionalita: Tu sa prejavuje sila riešenia od Telekomu. Magenta SmartHome má všestrannejšiu ponuku zariadení. Môžete si dokúpiť interiérovú kameru aj inteligentné osvetlenie. Lepšie je spracovaná aj aplikácia, ktorá ponúka bohatšie možnosti scenárov, automatizácie a pokročilých nastavení. Magenta SmartHome je v tomto smere o úroveň vyššie. Záleží však na používateľovi, čo presne od inteligentnej domácnosti požaduje.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Recenzia ZEON Smart Domov: Testovali sme inteligentnú domácnosť od ZSE

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit