Nedávno sa začal súdny spor, v ktorom sa ZeniMax súdil s Oculusom o štyri miliardy dolárov.

Kde bolo tam bolo, na Kickstarteri sa objavil Oculus Rift a naštartoval menšiu revolúciu. Firma však potrebovala dostať na trh funkčný produkt a tak zháňala vývojárov a uzatvárala partnerstvá s inými spoločnosťami. Jedným z vývojárov, ktorí medzi prvými naskočili na VR revolúciu, bol aj John Carmack, legendárny vývojár a spoluautor hier ako sú Doom a Quake.

V tej dobe mal Oculus priateľské vzťahy so ZeniMaxom. ZeniMax je veľká firma, ktorá vlastní Bethesda Softworks a id Software, teda John Carmack v tej dobe pracoval pre ZeniMax. Problém nastal, keď Carmack zbehol od ZeniMaxu k Oculusu a zobral si so sebou aj nejaké tie dokumenty a informácie.

Náhle sa na scéne objavil Facebook a kúpil rovno celý Oculus, aj s Johnom Carmackom, a odvtedy je to už známa história s VR headsetmi a novým druhom zábavy. To sa, samozrejme, nepáčilo ZeniMaxu. Firma sa cítila poškodená, možno aj zmeškanou príležitosťou, a aj kvôli odchodu svojho zamestnanca ku konkurencii. Začali teda súdny spor o štyri miliardy dolárov, keďže sa cítia byť až tak poškodení. Jadrom sporu bolo „nezákonné zneužitie duševného vlastníctva, vrátane obchodných tajomstviev, počítačového kódu podliehajúcemu autorskému právu, a technické know-how vzťahujúce sa k virtuálnej realite, ktoré ZeniMax vyvinul po rokoch výskumu a investícií.“

Porota napokon rozhodla, že Oculus a Facebook nezneužili obchodné tajomstvá, ale uznali Palmera Luckeyho a Oculus vinných z porušenia dohody o mlčanlivosti. Za to udelili ZeniMaxu právo na odškodné 500 miliónov dolárov. Je to síce veľa peňazí, ale ani zďaleka nie taká katastrofa, ako pôvodne navrhovaná suma. Oculus sa chce ešte odvolať voči rozhodnutiu a zbaviť sa aj platenia tejto pokuty.

Zdroj: Tom’s Hardware

 

Značky: