Na trh prichádzajú 4K televízory a vzniká otázka odkiaľ zobrať ten 4K obsah. Práve preto sú tu kamery pre 4K rozlíšenie, ktorými takýto obraz aj zaznamenáte. V našej redakcii sa objavila kamera Panasonic HC-X1000, ktorá naozaj takéto rozlíšenie poskytuje. Je to rozmerovo kompaktná kamera a dá sa ľahko prenášať. Obal je vyrobený z plastu, profesionálne pôsobia ovládacie tlačidlá a tiež tri otočné prstence okolo objektívu.

Je to kamera, ktorá má veľkosť snímača 1/2,3 palca – to je aj presne dôvod, prečo sa jej cena dostala na úroveň pod 3000 EUR. Vpredu má zabudovaný mikrofón, veľmi dobre zachytáva okolitý zvuk aj hlas. Ďalej sú tu dva XLR vstupy na externé mikrofóny. Displej s uhlopriečkou 3,5 palca je schovaný v prednej časti, je výklopný a dotykový. Pri silnom svetle sa hodí aj možnosť sledovania nakrúcaného obrazu cez okulár.

Nahrávaný obraz sa ukladá na dve SD karty. Ak chcete nahrávať v naozaj vysokej kvalite, teda 4K rozlíšenie a 60 záberov za sekundu, tak toto musia byť fakt rýchle karty. Mali by byť od Panasonicu, typ U3, špeciálne určené na rýchle nahrávanie v 4K rozlíšení. Konfigurovať sa dá, či sa obraz nahráva na tieto karty postupne alebo paralelne kvôli zálohe. Ak takéto SD karty nemáte, ostane vám možnosť nahrávania obrazu len napr. vo FullHD rozlíšení.

Ak nechcete mať problémy s nastavovaním parametrov obrazu, jednoducho prepnete spodný prepínač do polohy inteligentného automatického nastavenia. Odvtedy všetko riadi automatika, čo ale nemusí byť vždy optimálne. S takouto kamerou by ste mali vedieť robiť aj v manuálnom režime a na to je X1000 veľmi dobre pripravená. Predovšetkým je tu manuálne zaostrovanie predným prstencom. K správnemu zaostreniu vám pomôže asistent, ktorý jednak zväčší stred obrazu a jednak žltým orámovaním zobrazí zaostrené hrany.

Panasonic Camcorder HC-X1000-2_nowat

Z hľadiska portov je tu jednak port USB 3.0, výstup na HDMI, ale aj Wi-Fi pripojenie a NFC. Žiadne diaľkové ovládanie nie je vo výbave, ale táto kamera používa ako diaľkové ovládanie smartfón s aplikáciou Panasonic Image App (Android aj iOS). V nej priamo vidíte nahrávaný obraz, môžete nastaviť detaily manuálneho nastavenia a to vrátene zaostrovania. Špecialitou je potom nakrúcanie efektných časozberných videí a tiež je tu infračervený záber, ktorý využijete v noci.

Prečítajte si tiež:
Najmenšia GoPro kamera na svete
O päť rokov budú vo Švačiarsku doručovať poštu drony

Ak sa reálne pozrieme na použitie tejto kamery, tak vidíme jej nasadenie v domácom prostredí alebo poloprofesionálnom použití na tvorbu videoreportáží. Využijete ju aj vtedy, ak nemáte doma 4K televízor. 4K obraz má totiž jednu veľkú výhodu –dá sa z neho vyrezávať, resp. stabilizovať roztrasené video a stále bude z neho veľmi dobré FullHD video. A to sa počíta!

Cena:  2988 EUR
Zapožičal: AVDigital

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.