Pre všetkých milovníkov prírody prinášame niekoľko zaujímavých stránok pre pohodové čítanie.

www.exoflora.sk

Exo_web2016_3_nowat

Flora je všade okolo nás, no nie je to len tráva, kvety a stromy. Príroda je podstatne rozmanitejšia a na tejto stránke sa o nej dozviete viac. Ponúka popis rastlín, stromov, ovocia, kvetov, ale aj špeciálnych kategórií zelene. Dozviete sa niečo o kaktusoch, ako ich pestovať a takisto aj o ďalších rastlinách. Popisy sú písané ľahko stráviteľnou formou pre každého fanúšika a prakticky najzaujímavejšie je množstvo informácií. Ľahko sa čítajú a zistíte, o aký druh rastliny ide, kde sa pestuje a aké sú jej najväčšie zaujímavosti. Ak sa radi liečite prírodnou formou, je tu aj zoznam a popis liečiviek. Ani pri nich nechýbajú zaujímavosti o látkach v nich obsiahnutých. Začiatočník môže mať občas problém so špecifickými a cudzími pojmami. Na to je tu však slovník.

www.nahuby.sk

NaHuby_web2016_3_nowat

Hubárčenie je pre niekoho záľuba, no začiatočníci sa musia mať na pozore. Pomýliť si jedovatú muchotrávku zelenú so šampiňónmi je jednoduchšie, ako si myslíte. Prvá a prudko jedovatá huba má ľudovo povedané „šatôčky“. Stránka pomôže pri identifikácii húb aj s ich výskytom. Obsahovú stránku tvorí nielen atlas húb, ale aj atlas rastlín. Z atlasu sa dozviete zaujímavosti vybranej huby ako aj zaradenie a hlavné charakteristiky. Špecialitou stránky je príprava jedál z húb. Tie inak môžete využiť aj v prípade, že si ich pôjdete kúpiť do obchodu. Databáza receptov obsahuje aj lesné plody, môžete sa tak inšpirovať pri varení trniek alebo šípok. Stránka má vyvážený pomer medzi textom a obrázkami. Sústreďuje sa najmä na obrázky, čo je pri hubách najpodstatnejšie. To platí aj pre kvetiny.

www.abczahrada.sk

Abc_web2016_3_nowat

Je to stránka, ktorá je síce e-shop, no zaujala nás svojou informačnou hodnotou. Dozviete sa tu všetko podstatné o zatienení záhrad, postrekoch, jarnom hnojení alebo nakoniec aj zbere ovocia. Na webe máte dobre koncipované texty o pestovaní špecifických plodín ako aj kompostovaní alebo napríklad pestovaní ľalií alebo hrachu. Stránka má skutočne veľa textu a je vhodná na prečítanie si pre začínajúcich záhradkárov. Je napojená na e-shop, no ten vám nebude prekážať, pokiaľ nebudete chcieť nakupovať. No a nájdete tu aj tipy na pekný trávnik, ktorý bude posiaty mikro ďatelinkou. Kto chce nakupovať, má široké možnosti ručného náradia, závlahových systémov alebo záhradnej techniky. Vynikajúce je aj vyhľadávanie. Zadajte plodinu a výsledky hľadania poskytnú články, ktoré sa k nej viažu.

stromy.wz.sk

Stromy_web2016_3_nowat

Toto je stránka zameraná na stromy. Nič, čo by bolo potrebné dlho čítať. Sú tu fotografie stromov a ich charakteristiky. Pekný nápad v ľahko „stráviteľnej“ forme. Celkovo je tu 23 stromov. Pri nich sa dozviete, do akej výšky vyrastá, aké má plody a ďalšie charakteristiky. Popisy obsahujú okrem charakteristík aj informácie pre aké odvetvie sú stromy užitočné. Tiež aj aké zvieratá z nich majú prospech. Dozviete sa zaujímavosti ako napríklad, že jedľa je veľmi citlivá na čistotu životného prostredia. Tiež aj napríklad to, že existujú dva druhy duba. No a možno pre mnohých neznáma informácia, že existuje ihličnatý strom, z ktorého po troch rokoch opadá všetko ihličie.

stromy.enviroportal.sk

Enviro_web2016_3_nowat

Pozrite si stránku s detailnými informáciami o stromoch v oblasti Slovenska. Tým nemyslíme len informáciu, kde sa daný typ porastu nachádza. Ide o evidenčnú stránku, na ktorej si pozriete konkrétny strom v konkrétnej lokalite. Vychádza sa z tabuľky, ktorá obsahuje evidenčné dáta. Tie zahŕňajú číslo stromov, slovenský aj latinský názov a lokalizačné údaje. Každý záznam sa dá „rozkliknúť“ a vidíte, kde je umiestnený. Teda napríklad či na cintoríne, v parku a tiež aký stupeň ochrany má. Uvedená je aj ich funkcia a dôvod zaradenia do vybraného ochranného stupňa. Zväčša teda ide o veľmi staré stromy a je tu historický dôvod alebo estetická funkcia. Pekné je aj zakreslenie na mape a pridanie leteckej snímky. Stránka eviduje vyše 400 chránených stromov. Využiť môžete aj vyhľadávací nástroj.

Ďalšie tipy

www.sukulent.sk – stránka zameraná na kaktusy a sukulenty. Okrem množstva informácií a rád, tu nájdete aj efektné fotografie.
www.kaktusy.wbl.sk – jednoducho koncipovaná webová stránka, no s množstvo praktických ukážok pestovania kaktusov
www.masozravky.sk – Chcete sa dozvedieť viac o mäsožravých rastlinách? Tu nájdete ich charakteristiky aj veľkú galériu fotografií

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.