Rozmýšľate nad tým, čo podniknúť počas zimy? Čo takto vybehnúť do hôr? Prinášame vám niekoľko zaujímavých stránok, ktoré rozhodne stoja za nahliadnutie.

www.regiontatry.sk

Chceli by ste využiť voľné dni na aktívny odpočinok? Vysoké Tatry sú ako stvorené na zimné radovánky. Stránka RegionTatry vám poskytne všeobecný prehľad o rozličných možnostiach, ktorými tento výnimočný kraj disponuje. Informácie ohľadom lyžiarskych zjazdoviek, výletov do prírody či zábavných atrakcií sú dostupné v piatich jazykoch. Radi by ste sa vyviezli lanovkou na Lomnický štít alebo hľadáte skôr   trate, ktoré by ste prešli na snežniciach? Chceli by ste vyskúšať zimný Nordic Walking alebo by ste sa radšej s priateľmi spúšťali na bobovej dráhe či užili si divokú jazdu na snežných skútroch? Nechajte sa inšpirovať konkrétnymi nápadmi, ktoré so sebou stránka o Vysokých Tatrách prináša. Súčasťou webu sú tiež telefónne čísla za účelom rezervácie jednotlivých služieb, ako aj presné sumy za ne. Takže si cestu za dobrodružstvom budete môcť do detailov naplánovať prv, než sa na ňu vôbec vydáte.

www.onthesnow.sk

Aj vy patríte k skupine ľudí, ktorí si nevedia predstaviť zimu bez niekoľkých desiatok centimetrov snehu a poriadnej lyžovačky? Stále sledujete počasie a netrpezlivo čakáte na prvé väčšie sneženie? Portál OnTheSnow vás oboznámi nielen s najaktuálnejšími snehovými správami týkajúcimi sa celého Slovenska, ale aj ostatných štátov Európy a tiež vás upozorní na napadnutie čerstvého snehu – teda prašanu, na ktorý neraz striehnu práve milovníci adrenalínových zjazdov na lyžiach či snowboarde. Ak ešte len hľadáte ideálne lyžiarske stredisko, kde by ste sa mohli do sýtosti vyšantiť a ktoré by zároveň vyhovovalo všetkým vašim požiadavkám a preferenciám, neprehliadnite špeciálny vyhľadávač. Vďaka nemu môžete pátrať po svojom mieste snov buď na základe geografickej polohy, typu zjazdovky, alebo veľkosti strediska či ceny skipasu. Po zadaní dátumu plánovaného odchodu vám vyhľadávač ponúkne potrebné informácie nielen o vyhovujúcich strediskách z rôznych kútov sveta, ale aj o snehových podmienkach na danom mieste v porovnaní so situáciou po minulé roky. Keď vás naopak zaujíma aktuálny stav zjazdoviek, pohľad na ne vám sprostredkujú zábery z webkamier.

www.skialp.hiking.sk

Prepadli ste mánii s názvom skialpinizmus? Všetko o tomto druhu športu sa dočítate na stránke hiking.sk v podsekcii Skialp. Dozviete sa tu, čo potrebujete vedieť, ak so skialpinizmom začínate. V prípade, že sa chystáte na svoju prvú lyžiarsku túru, no ešte netušíte, čo by sa vám na cestách mohlo zísť, stránka vám poradí, čo rozhodne nezabudnúť zbaliť do batoha. Odpovede na vaše otázky tiež nájdete v rozhovoroch so skúsenými skialpinistami, ktoré vás ešte viac nabudia a motivujú. Hľadáte spolok alebo klub, ku ktorému by ste sa pridali, aby ste mohli s ostatnými nadšencami zdieľať spoločné zážitky zo stále nových a nových výprav do hôr? Odkazy na súvisiace weby, ktoré by vám pomohli v rozhodovaní, nájdete na jednom mieste. Súčasťou portálu sú aj snehové správy s informáciou o aktuálnom stave i teplote na horských chatách. Taktiež fórum, na ktorom sa môžete deliť so svojimi poznatkami s ostatnými návštevníkmi webu, ako aj bazár, v rámci ktorého z času na čas natrafíte na užitočné kúsky zo skialpinistickej výstroje za rozumný peniaz.

www.kopce.sk

Plánujete rozšíriť svoju turistickú výbavu, no nie ste ešte stopercentne rozhodnutí pre konkrétnu vec? Chcete si vybrať naozaj dobre? O prípadnej kúpe vás môžu presvedčiť recenzie na portáli kopce.sk. Nájdete tu testy na rôzne športové pomôcky, ako sú napríklad mačky, či detské turistické nosiče, mačety alebo čelovky. Dozviete sa, aký je rozdiel medzi softshellovým a hardshellovým materiálom, čo rozumieť pod membránami, ako sú eVent či Gore-Tex, ktoré sa vo väčšine prípadov spájajú práve s outdoorovou obuvou a športovým oblečením. Neviete, ako si správne vybrať turistické nohavice, zimnú bundu, spací vak, stan, horolezecký ruksak alebo len karimatku, tak aby spĺňali všetky vaše očakávania a nároky? Po prečítaní príspevkov na tejto stránke sa vám rozšíria obzory, vďaka čomu rozhodovanie nebude až také ťažké. Tvorcovia tohto webu mysleli skutočne na všetko. Okrem spomenutých kategórií tu nájdete niekoľko tipov na užitočné aplikácie, ktoré by sa vám na horách mohli hodiť – či už by vám uľahčili výstup, pomohli v orientácii, nebodaj zachránili život v prípade nepriaznivého počasia alebo úrazu.

www.laviny.sk

Úlohou portálu Horskej záchrannej služby, laviny.sk, je vopred oboznámiť turistov s aktuálnymi snehovými a poveternostnými podmienkami na horách a v horských strediskách na Slovensku, ako aj o výstrahách a možných rizikách spájajúcich sa s lavínovým nebezpečenstvom. Informácie sú aktualizované na dennej báze. Webová stránka vám zrozumiteľne vysvetlí štruktúru profilov jednotlivých snehových pokrývok, poskytne vám stručný prehľad testov ich stability, navyše sa s vami nezabudne podeliť o niekoľko šikovných rád a návodov, ako sa pohybovať v horskom teréne ešte bezpečnejšie. Ak sa v zime radi venujete skialpinizmu, nájdete tu odporúčania na najvhodnejšie trasy a chodníky. Náuka o takzvanej kamarátskej pomoci vás zasa aspoň teoreticky prevedie cez možné situácie, ktorým by ste museli čeliť v prípade, že by na vás, ale na niekoho vo vašej blízkosti, padla lavína. A to sa rozhodne oplatí vedieť.

Ďalšie tipy

www.snowski.sk – Najaktuálnejšie správy z horských stredísk, lyžiarskych areálov a rezortov.
www.skialp.org – Tipy na zimné túry, výjazdy na lyžiach, ako aj krátke blogy či zápisky z horských výletov.
www.freeride.cz – Český internetový magazín o extrémnych športoch. Denné spravodajstvo, pútavé fotografie, zaujímavé videá zo sveta snowboardingu či freeskiingu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: