Hľadáte inšpiráciu, ktorá vás nakopne do toho, aby ste konečne začali žiť a najmä jesť zdravšie? Potom neprestávajte čítať.

nutritionfacts.org

Počuli ste už niekedy o doktorovi Michaelovi Gregerovi? Ide o amerického lekára, uznávaného rečníka a najmä experta na oblasť zdravej výživy. V roku 2011 založil webovú stránku NutritionFacts.org, v rámci ktorej sa venuje predovšetkým otázkam verejného zdravia a bezpečnosti potravín. V roku 2015 publikoval knihu How Not To Die. Vo svojich príspevkoch, videách a prednáškach sa snaží nenásilnou a ľahko pochopiteľnou formou presvedčiť ľudí, aby zmenili svoje stravovacie návyky a prešli zo živočíšnej potravy na rastlinnú. On sám sa stal vegánom.

Na základe vedeckých výskumov šíri presvedčenie, že práve pomocou tohto typu stravy je možné predísť vzniku chronických ochorení, v ostatných prípadoch dokáže zvrátiť ich priebeh, ba dokonca ich úplne vyliečiť. Reč je napríklad o srdcových chorobách, cukrovke 2. typu, vysokom krvnom tlaku, Parkinsonovej chorobe alebo rakovine prsníka či prostaty, ktoré sú neraz príčinou smrti. Či už ste prívržencom vegánstva, alebo vás, naopak, podobné striktné pravidlá skôr odrádzajú, stránku NutritionFacts.org môžete vnímať, ako užitočnú inšpiráciu na spestrenie vašej každodennej stravy.

www.lighter.world

Rozhodli ste sa prehodnotiť váš jedálniček, no zišla by sa vám odborná pomoc pri tvorbe nového, ktorý by bol nielen zdravý, chutný, ale aj vyvážený? Portál Lighter vám sprostredkuje presne to, čo potrebujete. V rámci bezplatnej registrácie zodpoviete na niekoľko otázok týkajúcich sa vášho doterajšieho stravovania, veľkosti vášho apetítu, času stráveného prípravou jedál, ako aj možných alergií na konkrétne suroviny. Jednoducho si váš nový jedálniček ušijete na mieru. Následne si už môžete vyberať z chutných receptov, ktoré pokryjú vaše raňajky, obed i večeru na celý týždeň.

Nájdete tu presný popis ich prípravy, ako aj zoznam potrebných surovín. Nakupný lístok na konkrétne jedlo si viete uložiť a počas nákupu si jednotlivé položky zaškrtávať. Ak sa rozhodnete pre platenú verziu, dostanete sa ku kompletnej výživovej analýze pre každý vybraný recept. Výnimkou nie sú ani prístupy k užitočným videoreceptom. V prípade, že si zvolíte prémiové členstvo, získate neobmedzené poradenstvo zo strany odborníkov, ktorí váš jedálniček dotiahnu do dokonalosti.

hitjezdravozit.sk

Patríte do skupiny ľudí, ktorí si zakaždým musia dávať pozor na to, čo vložia do úst? Potom je tento blog zacielený práve na vás. Okrem tých z vás, ktorých trápi histamínová intolerancia, prípadne iná potravinová alergia, si tu nájdu „to svoje“ aj milovníci zdravého životného štýlu. Autorkou stránky je Patrícia Turiničová, ktorá svoj blog nesie v duchu motta: „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.“ Syndróm histamínovej intolerancie (HIT) si presne takýto druh „správnej“ stravy vyžaduje.

Keďže samotná Patrícia trpí spomínaným ochorením, rozhodla sa podeliť aj s ostatnými čitateľmi svojho blogu o nadobudnuté poznatky formou receptov. Ochutnali ste už niekedy fialové zemiaky alebo topinambury? Je kurkuma, galgant či mungo klíčky súčasťou vašej kuchyne? Nie? Blogerka vám ozrejmí mnoho tradičných i menej známych kúskov, ktorými aj vy môžete ozvláštniť pripravované jedlá vo vašej domácnosti.

www.dtest.cz

Zaujíma vás skutočná kvalita výrobkov, ktoré bežne nájdete na predajných pultoch našich obchodov? Nezisková organizácia dTest takémuto testovaniu dostupných produktov a služieb zasvätila celé svoje fungovanie. Svojím komplexným servisom umožňuje spotrebiteľom orientovať sa pri nákupe výrobkov, ako aj pri výbere služieb u nás, no predovšetkým v susednom Česku. Nejedenkrát sa už dTestu podarilo odhaliť zdraviu škodlivé produkty, o ktorých následne upovedomil aj širokú verejnosť.

Všetky údaje sú prístupné v neustále aktualizovanej databáze, ktorá v súčasnosti obsahuje viac než 14-tisíc odkazov na takéto zdraviu škodlivé výrobky. Všetky laboratórne výsledky nezávislých testov, ako aj samotné hodnotenie konkrétnych položiek – či už hovoríme o jedle, kozmetike, ba aj oblečení, prípadne elektronike – sú dostupné pre predplatiteľov dTestu už od 1 eura.

www.dusanplichta.com

Autor tohto blogu, Dušan Plichta, sám seba označuje za dobrodruha jedla. Vďaka svojej vášni pre zdravú životosprávu, ako aj pre jedlo samotné, sa mu podarilo získať ocenenie Bloger roka 2015 v kategórii Zdravý životný štýl. Jeho tvorbu v značnej miere ovplyvňuje takzvaný Biohacking, ktorý vychádza zo systémového prístupu a prevzatia kontroly nad vlastnou energiou, výkonom a zdravím.

Dobrú životosprávu považuje za dôležitú, avšak podľa neho by bez prvotného správneho nastavia mysle, výrazne strácala na efektivite. Preto na jeho stránke nájdete tiež príspevky týkajúce sa motivácie či zvládania stresu, ale aj užitočné tipy, ako si napríklad vybrať vhodný olivový olej pre skutočný zážitok z chuti a zdravú energiu. Nechýbajú tu ani vylepšené recepty či rozhovory s úspešnými osobnosťami z rôznych oblastí.

Ďalšie tipy

www.dcerka.sk – Dve Slovenky, matka a dcéra, ktoré prepadli vitariánstvu.

ohsheglows.com – Stovky vegánskych receptov od celosvetovo populárnej autorky Angely Liddon.

www.flungoutofspace.com – Slovenský blog o minimalizme, zdravom a najmä šťastnom živote.

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Značky: