Kaspersky je softvérová firma zameraná na bezpečnosť a je celosvetovo obľúbená. Veď kto by nepoznal Kaspersky Antivirus od ktorého sa rozhodli posunúť ďalej a priniesť nový level bezpečnosti a tak pracovali na operačnom systéme, ktorý je údajne odolný voči hackerom.

Podľa CEO spoločnosti, tento operačný systém prešiel už rôznymi etapami a vo vývoji bol neuveriteľných 14 rokov a teraz sme sa dočkali dňa, kedy uzrel svetlo sveta. Systém sa, veď ako inak, volá Kaspersky OS. Predstavený bol 11. Novembra a preto má aj interné označenie 11-11. Avšak na obyčajný dektop si ho nenainštalujeme.

Nutnosťou pre spustenie systému je vlastniť trojvrstvový switch Kraftway, ktorý je určený pre siete, ktoré vyžadujú vysokú úroveň zabezpečenia a taktiež môže pomocť zabezpečiť veľmi zraniteľné IoT zariadenia.

kaspersky1_nowat

Kaspersky uviedol, že dôvodom prečo sa rozhodli ísť vlastnou cestou a nestavať svoj systém na Linuxe je práve bezpečnosť. Iste, poviete si, Linux je omnoho bezpečnejší ako Windows. To síce áno, ale isté zraniteľnosti má a preto je neprebádaný Kaspersky OS skvelým počinom.

kaspersky_nowat

Okrem iného má systém vstavaný bezpečnostný mechanizmus, ktorý má na starosti riadiť operácie a kontrolovať správanie modulov operačného systému a aplikácií a práve vďaka tomuto by mal byť systém odolný voči hackerom.
Ak by chcel niekto hacknúť túto platformu, kyberzloduch by musel prelomiť digitálny podpis, čo by bolo neuveriteľne drahé, pretože by sa to muselo vykonať len prostredníctvom kvantového počítača.

kasperskyos_nowat

Či bude Kaspersky OS naozaj taký odolný, ukáže čas, lebo mnoho vecí sa už podarilo prelomiť. Skôr, či neskôr, ale predsa.

Zdroj: eugene.kaspersky.com