Sygic predstavil platformu Smart Mobility Platform pre mestá.

Tá miestnym orgánom poskytne nástroje na analyzovanie, vývoj a implementáciu systému na inteligentné riadenie dopravy. Platforma zahŕňa vysokovýkonné backendové služby a mobilné aplikácie pre ľudí cestujúcich do práce.

Cieľom platformy Smart Mobility Platform od Sygicu je riešenie celosvetového problému s rastúcim množstvom dopravných zápch, ktoré majú negatívny dosah na životné prostredie, hospodárstvo a kvalitu života. Len v Európe predstavujú náklady súvisiace s dopravnými zápchami v mestách takmer 1 percento ročného HDP EÚ a dopravné zápchy spôsobujú až 40 percent všetkých emisií CO2. V USA každý rok strávi priemerný cestujúci dochádzajúci do práce až 42 hodín v dopravnej zápche. Vo všeobecnosti zvyšuje cestovanie v dopravnej zápche čas cesty trojnásobne až štvornásobne a emisie oxidu uhličitého o 80 %.

Sygic chce pomôcť mestám riadiť dopravu

Nová platforma umožňuje miestnym dopravným orgánom vyvíjať aplikácie určené na centrálnu navigáciu a riadenie dopravy, ktoré by monitorovali a optimalizovali využívanie verejných a osobných dopravných prostriedkov zo strany dochádzajúcich osôb – či už na dochádzanie do práce využívajú autá, bicykle alebo verejnú dopravu. Platforma takisto umožňuje vývoj tradičnejších aplikácie týkajúcich sa mobility pre osoby dochádzajúce do práce, vďaka čomu sa dostanú do cieľa svojej cesty tým najrýchlejším spôsobom a vyhnú sa trasám so zhustenou premávkou.

Smart Mobility Platform dokáže vďaka dátam od používateľov mobilnej aplikácie Sygic v reálnom čase vytvárať prognózy týkajúce sa dopravnej situácie, analýzu správania dochádzajúcich osôb a takisto prognózy možných scenárov v prípade uzavretia alebo obmedzenia konkrétnej infraštruktúry. Na základe týchto údajov môžu mestskí úradníci koordinovať využívanie mestskej infraštruktúry s cieľom zabezpečiť čo najplynulejší a najefektívnejší chod premávky.

Mestá môžu okrem toho využívať analýzu údajov platformy na posúdenie kvality a trvalej udržateľnosti dopravnej infraštruktúry s cieľom predpovedať dosah zmien v infraštruktúre a plánovať trasy verejnej dopravy, stratégie zavádzania pruhov s právom prednostnej jazdy, odpadové hospodárstvo a služby týkajúce sa upratovania ulíc a efektívnu dopravnú signalizáciu.

Nová platforma využíva aj dáta od používateľov navigácie Sygic

Zdroj: Sygic

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: CES 2018: Sygic má novú funkciu, ktorá môže zachrániť váš vodičák (doplnené)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit