Alebo chystá niečo oveľa väčšie?

Prvé fámy o novom systéme MiOS sa začali šíriť ešte začiatkom tohto roka, pričom niekoľko mesiacov sa o možnej náhrade rozhrania MIUI a operačného systému Androidu vôbec nehovorilo. Všetko sa však teraz mení. Portál 4gnews informuje, že spoločnosť Xiaomi si v Číne zaregistrovala názov MiOS. Táto čerstvá patentová prihláška tak prichádza v nadväznosti na predchádzajúce úniky, ktoré naznačovali vývoj operačného systému s týmto názvom. Hoci niektoré portály mylne informovali o MiOS ako nadstavbe, tak zdá sa, že skutočne ide o celý operačný systém, ktorý by mohol nahradiť Android.

V súvislosti s vývojom MiOS je stále otvorených niekoľko nezodpovedaných otázok, na ktoré pokiaľ nebudú existovať odpovede, tak v našich úvahách sa môžeme uberať zlým smerom. Doteraz totiž nie je jasné, do akej miery je MiOS považovaný za náhradu Androidu, a už vôbec sa nevie, či bude pre Xiaomi / Redmi / POCO zariadenia nasadený regionálne alebo globálne. V konečnom dôsledku by mohlo ísť o operačný systém “iba” pre špecifickú skupinu zariadení.

Na tieto otázky v súčasnosti neexistuje jednoznačná odpoveď, avšak o registrácii názvu informoval dôveryhodný zdroj Ice Universe, čo celej situácii okolo operačného systému MiOS pridáva na vážnosti. Dôležitou informáciou zároveň je, že názov MiOS môže využívať výhradne iba spoločnosť Xiaomi vo svojich produktoch a službách, keďže je jeho vlastníkom.

Trochu iný pohľad na MiOS však prináša ďalší spoľahlivý zdroj DigitalChatStation, ktorý tvrdí, že novoregistrovaný názov by mal byť alternatívou k rozhraniu MIUI, prípadne jeho doplnok. Tento názor ale nemá oporu už v samotnom názve MiOS, keďže UI je označenie pre používateľské rozhranie a OS pre operačný systém.

Aj napriek tomu, že spoločnosť sa k tejto téme nechce vyjadriť, je dokonca možné, že Xiaomi chce kráčať po stopách spoločnosti Huawei a vytvára alternatívu k Androidu pre čínsky trh. Týmto spôsobom Huawei v Číne funguje už pomerne dlho, keď operačný systém Android nahradil vlastným Harmony OS.

Tri scenáre (2 + 1)

Aby sme celú polemiku uzavreli, tak existujú dva základné scenáre, podľa ktorých môže Xiaomi naložiť s MiOS. Nový systém by mohol nahradiť iba používateľské rozhranie MIUI, čo sa zdá byť málo pravdepodobné, alebo MiOS by mohol byť operačný systém, ktorý v prípade potreby poslúži ako poistka v prípade problémov medzi Xiaomi a spoločnosťou Google. 

Pokiaľ aj vám tieto dva scenáre pripadajú neuskutočniteľné, alebo akokoľvek zbytočné, tak je tu predsalen aj tretia možnosť, ktorá je v konečnom dôsledku aj najpravdepodobnejšia. Xiaomi sa už nejaký čas pripravuje na uvedenia vlastného elektromobilu, a práve MiOS by mohol byť operačný systém, ktorý sa dostane do týchto áut.

Zdroj: 4gnews

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.