Šesť tabletov a šesť rôznych formátov. Počas posledného mesiaca sa nám v redakcii vystriedala dvojica tabletov s rôznymi uhlopriečkami a pomerom strán 4:3, jeden konvertibilný Android s LTE pripojením, jeden „štandardný“ tablet, nový Yoga Tab a zariadenie, ktoré leží niekde medzi tabletmi a smartfónmi. Má totiž 6,8-palcový displej.

ASUS ZenPad S 8.0 (Z580C)

ASUS na výstave Computex predstavil viacero nových tabletov. Vyznať sa v nich je náročnejšie, nakoľko sa ich modelové označenie často odlišuje iba v jednom písmene. Aj preto nájdete celkovo až štyri nové osempalcové tablety od ASUS-u. Dva z nich majú širokouhlý pomer strán, rad s prívlastkom „S“, do ktorého patrí aj testovaný model, má formát ako iPad mini. Avšak aj ZenPad S 8.0 je dostupný v dvoch vyhotoveniach. Model Z580C je zástupcom strednej triedy, verzia Z580CA útočí v prémiovom segmente pokročilými technológiami a USB C konektorom.

asus_8_vyd5_nowat

ZenPad S 8.0 (Z580C) neprináša na prvý pohľad nič vyslovene extra, s čím by sme sa ešte nestretli. Nevadí to, pretože celkový pocit z používania tabletu je pozitívny. Začína to už prvým dojmom – výrobca sa opäť spolieha na „kabelkový“ dizajn, avšak my chválime najmä hrúbku zariadenia na úrovni 6,9 mm. Telo je plastové, vyzerá však veľmi elegantne. Spoločne s Huaweiom, ktorý sme testovali v minulom vydaní, ide o jeden z najkrajších tabletov poslednej doby. Oba modely sú krásne svojským štýlom.

Rozlíšenie 2048 × 1536 funguje výborne a páči sa nám aj celková kvalita displeja. Počnúc pozorovacími uhlami a končiac vykreslením farieb. Výrobca použil procesor Intel Atom Z3530, ktorý má štyri jadrá a frekvenciu na úrovni 500 až 1333 MHz. O trochu slabší výkon sme zaznamenali aj vo výsledkoch testov. Bežná prevádzka bola bez problémov, ale s občasným spomalením sme sa stretli. Grafický výkon je výborný, ale polroka starý MeMO Pad 7 výkonnejší a lacnejší. Ten však má menší displej a iný formát. Operačná pamäť je totožná, o veľkosti 2 GB.

Tablet ponúka 32 GB úložisko. Reálne máte k dispozícii takmer 22,5 GB priestoru, microSD slot nechýba. Pripomienky máme aj k výdrži batérie, ktorá v rámci testovania dosiahla 5,5 hodiny. Výdrž v standby režime je však veľmi dobrá. Zariadenie podporuje všetky potrebné bezdrôtové štandardy, ako je Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.1 a Miracast. Chválime prednú dvojicu reproduktorov, ktorá dokáže reprodukovať verný zvuk. Fotoaparáty majú rozlíšenie 5 MPx a 2 MPx. Vzhľadom k cene by sme tu čakali o trochu lepšiu výbavu.

Operačný systém Android vo verzii 5.0 ponúka nadstavbu ZenUI. Tá obsahuje zopár predinštalovaných aplikácií, ako je bezpečnostné riešenie od firmy Avast, nástroj Clean Master alebo užitočná cestovateľská aplikácia TripAdvisor. Nechýbajú systémové aplikácie (je ich trochu veľa), poznámkový blok a zabudované technológie pre vylepšenie zvuku (súčasťou je ekvalizér) a nastavenie teploty farieb. Nadstavbám sa podrobnejšie venujeme v samostatnom článku v tomto vydaní. ZenPad S 8.0 je veľmi pekný a štýlový tablet. Jeho hlavnou výhodou je pomer strán 4:3. Vzhľadom k výbave by mu však prospela o trochu nižšia cenovka, resp. viac výkonu a lepšia výdrž batérie počas aktívneho používania.

Cena: 249 EUR
Zapožičal: ASUS

 

ASUS ZenPad 10 LTE (ZD300CL)

10-palcový ZenPad je v podstate potomok produktového radu Transformer. Model, ktorý sme testovali, obsahoval v balení klávesnicu so zabudovaným Bluetooth reproduktorom. Výrobca zmenil dizajn zariadenia, výrazne zmenšil pánt a prepojenie oboch komponentov (tablet a klávesnica) upravil na bezdrôtové. Kedysi sa tablet automaticky pripojil ku klávesnici po zaklapnutí, teraz je potrebné vykonať pripojenie pomocou rozhrania Bluetooth. Výhodou sú menšie rozmery, nevýhodou je samostatný manažment batérie v klávesnicovej časti. Inak povedané, nebudete dávať pozor iba na to, či sa vám vybíja tablet, ale aj klávesnica.

asus_10_vyd5_nowat

ZenPad 10 je zástupca lacnejšej strednej triedy. Plastové telo využíva totožný dizajn ako 8-palcový model, ale nie je natoľko elegantné. Všimli sme si vŕzganie konštrukcie pri chytení a miernom stlačení pravej časti, čo je úkaz, ktorý sme už dlho počas testovania tabletov nespozorovali. Okrem tejto drobnosti nemáme voči konštrukcii výhrady. Zariadenie sa dobre drží a pohodlne sa s ním pracuje.

10-palcový displej ponúka rozlíšenie 1280 × 800. ASUS využil nový procesor Intel Atom x3-C3200 so štyrmi jadrami a frekvenciou 1,2 GHz. Výsledky testovania hovoria, že ZenPad 10 je výkonnejší ako jeho 8-palcový súrodenec Z580C. Pohodlie pri používaní je porovnateľné, aj keď tento model sa nám zdal trošku svižnejší. Najmä z hľadiska animácií pri prepínaní okien, čo však môže byť dané aj menším rozlíšením. Doplňme 2 GB RAM a 16 GB úložisko s použiteľnou kapacitou na úrovni 9,5 GB. Nechýba microSD slot a v prípade testovaného modelu aj slot na Micro SIM karty. ZenPad 10 podporuje v LTE verzii prístup do 4G internetu. Môžete posielať aj SMS a MMS správy. Tablet však na telefonovanie nevyužijete. Kamery sú totožné ako v prípade ZenPadu S 8.0 a teda priemerné. Reproduktory sú v tomto prípade horšie, znejú plechovo a chýbajú im basy.

Problém rieši klávesnica, ktorá obsahuje Bluetooth reproduktor a ten je výrazne lepší. Na pomery tabletov hrá výborne a rozdiel medzi zabudovanými reproduktormi a tým v klávesnici je zreteľný. Klávesnica je pohodlná, lepšia ako v prípade predchádzajúcich generácií. Chýba touchpad, čo nám až tak nevadilo. Počas testovania nám však nefungovalo tlačidlo Shift, a to ani pri použití aplikácie tretej strany pre hardvérové klávesnice. Ťažko povedať, či ide o softvérovú alebo hardvérovú chybu. ZenPad 10 má dobrú výdrž a v kombinácii s klávesnicou a LTE pripojením ide o výborného pomocníka na cesty alebo do školy. To za predpokladu, že vám stačí na takúto prácu systém Android. Škoda nižšieho rozlíšenia, avšak cena zariadenia je zodpovedajúca.

Cena: 259 EUR
Zapožičal: ASUS

 

Lenovo Phab Plus

Lenovo Phab Plus je phablet v pravom slova zmysle. Ide o zariadenie, ktoré nie je typickým zástupcom kategórie smartfónov ani tabletov. Je to niečo medzi. Uhlopriečka zariadenia má 6,8 palca, takže ide o naozaj prerastený telefón, resp. „mini“ tablet. Na rozdiel od tabletov, ktoré dokážu telefonovať, v prípade zariadenia Phab Plus sa očakáva, že ho budete používať ako klasický telefón. Ideálne váš hlavný, ktorý nosíte neustále so sebou. Dizajn mobilných zariadení sa počas posledných rokov posunul správnym smerom, a tak nebudete mať problém držať Phab Plus v jednej ruke. A takisto nebudete vyzerať až tak komicky, ako keď ste pred pár rokmi telefonovali z prvých 7-palcových tabletov.

lenovo_phab_plus5_nowat

Phab Plus má výborný dizajn. Pripomína nám zväčšený iPhone, konštrukcia je kvalitná a zariadenie pôsobí odolne a elegantne. Na prvý pohľad vyvoláva dojem drahšieho zariadenia, než skutočne je, čo považujeme za výhodu. 6,8-palcová uhlopriečka sa však podpísala pod rozmery 186 × 96 × 7,6 mm a hmotnosť 229 gramov, čo pocítite pri prvom uchopení zariadenia. V jednej ruke sa nám Phab Plus držal pohodlne, horšie to bolo s jeho ovládaním. Počas používania sú dve ruky nutnosťou. Zariadenie síce ponúka režim menšej obrazovky, ktorá by mala byť určená na ovládanie jedným palcom, avšak takéto používanie sa nám nezdalo byť pohodlné. Nemali sme pocit, že tabletofón držíme pevne v dlani. Phablet takisto vyžaduje rozmerovo väčšie vrecko nohavíc a ako poznamenal Mišo, chodiť po dvoch schodoch naraz môže byť problém. Faktom je, že Phab Plus sme vo vrecku nohavíc výraznejšie vnímali aj počas sedenia, resp. „hmýrenia“ sa.

Hardvérová výbava zodpovedá cene, ktorá je vzhľadom k vlastnostiam zariadenia atraktívna. Základom je osemjadrový procesor Snapdragon 615 s taktom 1,5 GHz. Operačná pamäť má kapacitu 2 GB, úložisko je 32 GB. K dispozícii je 24,5 GB. Phab Plus radíme do kategórie strednej triedy. Dostupný výkon je dostatočný na bežnú prevádzku, náročnejšie hry vám nepôjdu v najlepšej kvalite. Trochu sme sa obávali menšej operačnej pamäte, ale nakoľko Lenovo osadilo phablet takmer čistým Androidom, s prevádzkou neboli problémy. Sem-tam sa môže objaviť menšie spomalenie. Tabletofón obsahuje dva sloty na Micro SIM karty, jeden zo slotov môžete osadiť aj microSD kartou.

13 MPx fotoaparát má duálny blesk a automatické zaostrovanie. Kvalita fotiek je lepšia ako v segmente tabletov, avšak v tomto smere Phab Plus konkuruje skôr smartfónom. Fotky sú priemerné až dobré. Pekne vyzerajú najmä v exteriéroch pri dobrom slnečnom svetle. To však platí pre každý fotoaparát v mobilnom zariadení.

Hlavnou výhodou zariadenia je jednoznačne 6,8-palcový displej s Full HD rozlíšením. Má IPS panel a výborné pozorovacie uhly. Chválime aj celkovú kvalitu a reprodukciu farieb. Na takomto displeji výborne vyniknú webové stránky, elektronické knihy, ale najmä filmy, video, hry a fotografie. Škoda, že viditeľnosť na priamom slnečnom svetle je horšia kvôli odrazom. Cena je rozumne postavená, multimediálne využitie podčiarkujú aj slušné reproduktory. Phab Plus má batériu s kapacitou 3500 mAh, v našom teste vydržal sústavne bežať 7,5 hodiny. V rámci bežného používania by mala výdrž dosahovať dva dni prevádzky.

Phab Plus nie je ani telefón, ani tablet. Je to tabletofón so všetkým, čo k tomu patrí. Zariadení tohto segmentu je na slovenskom trhu minimum. Lenovo dobre nastavilo cenu, vďaka čomu dosahuje atraktívny pomer cena/výkon. Ak máte záujem o zariadenie tohto typu, Phab Plus odporúčame. Niekto by možno ocenil viac výkonu, ale nám postačoval. Skôr by sme privítali kvalitnejší fotoaparát. Ten aktuálny je skôr priemerný.

Cena: 299 EUR
Zapožičal: Lenovo

Lenovo Yoga Tab 3 8

Tretia generácia Yoga Tabletu od Lenova je trochu prekvapením. Dizajn je modernejší, avšak ostatné vlastnosti sú krokom späť. IPS displej má iba HD rozlíšenie, procesor je pomalší a operačná pamäť polovičná. Cena zariadenia je vďaka tomu nižšia ako bola pri uvedení dvojky. Pri pohľade na aktuálny trh však obe generácie stoja rovnako – 189 eur. V prípade 8-palcového tabletu môžeme polemizovať, či je „osekanie“ parametrov problémom. IPS panel s rozlíšením 1280 × 800 je akceptovateľný. Na menšom displeji sa menšie rozlíšenie stratí a hoci preferujeme Full HD rozlíšenie, na HD obrazovku sme si v tomto prípade rýchlo zvykli. V prípade 10-palcového modelu by nám zmena vadila viac, ale vždy treba brať ohľad aj na cenu zariadenia.

lenovo_yoga_vyd5_nowat

Procesor Qualcomm Snapdragon 212 má 4 jadrá a maximálnu frekvenciu 1,30 GHz. Dodajme, že ide o najnižšiu radu procesorov od Qualcommu. Keď si k tomu pripočítame 1 GB operačnú pamäť, výsledkom je o poznanie slabšia výpočtová kapacita v porovnaní s predchodcom. Pocítite to už pri prezeraní webových stránok. Zatiaľ čo Yoga Tab 2 8 bola viacúčelový multimediálny tablet, ktorý ste mohli využiť aj na hranie náročných hier, Yoga Tab 3 8 sa špecifikuje ako tablet na písanie poznámok a nenáročnú prácu. Pohyb v rozhraní operačného systému Android 5.1.1 je svižný, ale pri prepínaní aplikácií sme pocítili o trochu pomalšie reakcie, resp. mierne trhané animácie pri používaní niektorých aplikácií.

Lenovo upravilo dizajn stojana, ktorý je možné vyklopiť stlačením tlačidla. Samostatnou jednotkou je 8 MPx kamera, ktorá je otáčateľná. Funguje teda ako predný aj zadný fotoaparát. Jej kvalita je priemerná, pri fotení selfie sme zaznamenali nedostatočné prispôsobenie scény. Naša tvár bola príliš tmavá. Skúšali sme fotiť aj poznámky alebo iný text z knihy či časopisu. Zariadenie treba držať stabilne, v opačnom prípade je fotografia rozmazaná a text nečitateľný.

Úložisko je aj v tomto prípade 16 GB. Je to jeden z mála parametrov, ktorý sa oproti predchodcovi nezmenil. Dodajme, že nová generácia prináša šikovnú funkciu – zobrazenie čiernobieleho obrazu s aktuálnym časom a notifikáciami aj bez toho, aby ste manuálne aktivovali vypnutý displej. Takúto funkciu sme si obľúbili aj v telefóne Lumia 830. Nechýba podpora funkcie AnyPen, čo je ovládanie pomocou kovového predmetu. Namiesto prstom tak môžete ovládať tablet napríklad vidličkou. Skúšali sme to už v prípade minulej generácie a hoci to funguje, pravidelne sme túto funkciu nevyužívali.

Viditeľné zlepšenie novej generácie sme namerali iba pri testovaní výdrže batérie. 14 hodín aktívnej prevádzky je vynikajúci výsledok. Pravdepodobne by sme si však zvolili druhú generáciu tabletu s lepšími parametrami a trochu slabšou výdržou. Yoga Tab 3 je možné využívať vo viacerých režimoch. Môžete si nastaviť zobrazenie farieb a ekvalizér zvuku, resp. aktivovať automatické prepínanie. Na stojane máte k dispozícii aj otvor na zavesenie stojana.

Lenovo Yoga Tab 3 na nás v 8-palcovej verzii pôsobí kontroverzne. Obmedzenie výkonu je prekvapením a ak by ste si vedľa seba položili Yogu Tab 2 8 a Yogu Tab 3 8, rozdiel by ste si určite všimli. Či už z hľadiska displeja alebo reakcií systému. Yoga Tab 3 vás nebude počas používania iritovať, ale vzhľadom k cene by sme čakali trochu lepšiu výbavu.

Cena: 189 EUR
Zapožičal: Lenovo

 

Strany z TOUCH_IT_2015_05_inz-4_test_tabl_5tab1_nowat

Samsung Galaxy Tab E

Tablety od Samsungu obvykle patria k tomu lepšiemu, čo je na trhu dostupné. Platí to najmä pre segment prémiových zariadení. Výrobca totiž integruje najnovšie technológie a hoci je cena relatívne vysoká, zodpovedá hardvéru. S dobrou ponukou od Samsungu sme sa často stretli aj v strednej kategórii. Samsung Galaxy Tab E je zástupca cenovo dostupných tabletov. Pri pohľade na ponuku vybraných slovenských obchodov, patrí medzi najlacnejšie modely. Nie je však úplne najlacnejší a dobrá cena automaticky nezaručuje „dobrú kúpu“. Galaxy Tab E je zaujímavé zariadenie, má však zopár vlastností, ku ktorým máme pripomienky.

samsung_tabE_vyd5_nowat

V prvom rade je to absencia IPS panela. TFT displej je síce kvalitný, no technológii IPS sa nemôže rovnať. Pozorovacie uhly sú horšie, avšak vadili nám najmä vyblednuté farby. V tejto cenovej kategórii kúpite tablety od Lenova alebo Aceru, ktoré IPS displeje majú. A takisto 10-palcovú uhlopriečku s totožným rozlíšením 1280 × 800. Pixely si všimnete, ale používanie tabletu to samozrejme neznemožňuje. Pre optimálny zážitok však odporúčame aspoň Full HD displej.

Štvorjadrový procesor s taktom 1,3 GHz je v tejto cenovej rovine štandardom. Výkon je postačujúci, aby ste mohli tablet bežne používať. Operačná pamäť má kapacitu 1,5 GB, avšak zamrzí interné úložisko o veľkosti 8 GB. V tejto cene kúpite konkurenčné značkové tablety so 16 GB úložiskom. Je však pravda, že majú iba 1 GB RAM. Ak neplánujete inštalovať ďalšie aplikácie, potom vám 4,5 GB dostupného priestoru postačí. V opačnom prípade sa môžu objaviť komplikácie. Všetky aplikácie si totiž na microSD kartu neprenesiete.

Plastové telo je nevýrazné. Hardvérové tlačidlo Domov pripomína to z telefónov Galaxy, avšak neobsahuje senzor odtlačkov prstov. Rovnako je aj vystúpená kamera s rozlíšením 5 MPx. Tablet vydržal fungovať na jedno nabitie 9 hodín, čo je dobrý výsledok.Samsung Galaxy Tab E využíva operačný systém Android 4.4.4. Nadstavba TouchWiz umožňuje používať viacero aplikácií na jednej obrazovke (tá sa rozdelí do dvoch okien) a k dispozícii je aj pravý panel s rýchlym prístupom k aplikáciám. Ide o užitočnú funkciu. Chválime, že predinštalovaných aplikácií je málo a mnohé z nich môžete deaktivovať.

Samsung Galaxy Tab E mohol byť takmer ideálny cenovo dostupný 10-palcový tablet. Vadí nám však absencia IPS displeja a relatívne obmedzujúce interné úložisko. Nakoľko na trhu nájdete zariadenia, ktoré sú o 30 – 40 eur lacnejšie a majú lepšiu 10-palcovú obrazovku a väčšie úložisko, je ťažké jednoznačne odporučiť novinku od Samsungu. Galaxy Tab E má o trochu väčšiu operačnú pamäť a šikovné softvérové doplnky.

Cena: 209 EUR
Zapožičal: Samsung

 

Samsung Galaxy Tab S2

Galaxy Tab S2 je najnovší prémiový tablet od Samsungu, ktorý prichádza na trh bez zbytočných fanfár. Jeho cena je nastavená rozumne. Za Wi-Fi verziu zaplatíte 509 eur, LTE model sa bude predávať za 619 eur. Uvedené ceny sa týkajú 9,7-palcovej verzie. Pri pohľade na aktuálny trh, drahší je už iba Sony Xperia Z4 Tablet, ktorého Wi-Fi verzia začína na úrovni 629 eur. Ostatné tablety, ktoré spadajú už do strednej kategórie, sa pohybujú okolo 300 eur.

samsung_tabS2_top5_nowat

Galaxy Tab S2 pripomína na prvý pohľad tablet Galaxy Tab A, ktorý sme testovali dávnejšie. Formát je totožný, pomer strán je teda 4:3. Rovnako ako v prípade iPadu. Na rozdiel od neho si aj prémiová verzia tabletu od Samsungu zachováva plastové telo. Je to trochu škoda, avšak predná strana vyzerá pekne a takisto aj bočný rám. Nevýrazný plastový chrbát vynahrádza hrúbka iba 5,6 mm. Hmotnosť zariadenia je 389 gramov a je zážitok si ho poťažkať v ruke. Držanie v jednej ruke je pohodlné.

Tablet má rozlíšenie 2048 × 1536 a Super AMOLED displej. Ten je hlavnou pýchou zariadenia, podobne, ako je tomu aj v prípade vlajkových lodí medzi Samsung smartfónmi. Osemjadrový procesor Exynos 5433 má 8 jadier. Štyri pracujú s frekvenciou 1,90 GHz, druhá polovica má takt 1,30 GHz. Operačná pamäť má veľkosť 3 GB. Úložisko bolo v prípade testovaného modelu 32 GB. K dispozícii máte 24,5 GB.

S tabletom sa pracuje pohodlne, oceňujeme formát strán 4:3. Je fajn, že sa na trh dostávajú aj prémiové zariadenia s týmto formátom. Používateľský zážitok je v princípe veľmi podobný Galaxy Tabu A. Samsung však nemusel šetriť na rozlíšení ani na výkone. Tab S2 je jednoducho tablet bez kompromisov a chválime aj integráciu senzora odtlačkov prstov. Prekvapením môže byť absencia NFC.

Galaxy Tab S2 sa porovnaniu s iPadom Air 2 nevyhne. Oba tablety sú si rovnocenné cenou a aj tým, že ide o to najlepšie, čo jednotlivé platformy (iOS a Android) aktuálne ponúkajú. Preferencia operačného systému je zároveň hlavným rozdielom, ktorý by mal rozhodnúť o vašom víťazovi tohto mikrosúboja. Hoci väčšina tabletov spolieha na širokouhlé obrazovky, displej 4:3 funguje výborne aj vo svete Androidu. Všestrannosť tohto formátu oceníte najmä pri čítaní, prezeraní webu a práci s dokumentami.

Operačný systém Android 5.0.2 využíva nadstavbu TouchWiz, ktorá umožňuje napr. rozdelenie obrazoviek na dve polovice. V tomto prípade je funkcia využiteľnejšia ako na telefónoch Galaxy S6 (edge). Zadná kamera má rozlíšenie 8 MPx, automaticky zaostruje a dokáže nahrávať video v rozlíšení až 1440p. Fotoaparát fotí rýchlo, fotky v horších svetelných podmienkach sú však „zašumené“. Dodajme, že tablet vydržal v našom teste fungovať na jedno nabitie takmer 8 hodín. Chválime podporu rýchleho nabíjania, avšak zariadenie bezdrôtovo nenabijete.

Samsung Galaxy Tab S2 nemá žiadne veľké esá v rukáve. Avšak ide o výborne navrhnutý tablet, ktorý poskytuje jeden z najlepších používateľských zážitkov medzi Androidmi. Tešiť sa môžu najmä používatelia s preferenciou strán 4:3. Cena je adekvátna.

Cena: 509 EUR
Zapožičal: Samsung

Strany z TOUCH_IT_2015_05_inz-4_test_tabl_5tab2_nowat

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit