Na CESe predstavil Samsung štýlovú chladničku, MICRO LED televízor a  robotický vysávač s podporou umelej inteligencie. Rovnako poukázal na ochranu životného prostredia a ekologické balenie nových televízorov.

 V roku 2020 trávili ľudia oveľa viac času doma než kedykoľvek predtým a preto doma potrebovali oveľa lepšie technológie, ktoré by im nahradili to, čo poznali zo špecializovaných priestorov ako sú napr. kiná. Ľudia tiež zistili, že im prepojené technologické riešenia môžu uľahčiť život. Televízory sa stali nielen centrom domácej zábavy, ale občas aj základnou pomôckou pri cvičení a vylepšovaní kondície. Notebooky umožnili domácu výučbu detí a študentov. Smart chladničky pomáhali s nákupmi aj varením. A bez smartfónov by to už vôbec nešlo.

Moderná domácnosť podľa Samsungu. Úhľadná a vybavená modernými technológiami

Samsung v tomto pokračuje a na CESe ukázal produkty, ktoré majú spríjemňovať život v novom normále.

  • Samsung Bespoke 4-Door Flex: Ide o najnovšiu verziu chladničky Bespoke, ktorá je vybavená výmennými panelmi v rôznom farebnom i materiálovom vyhotovení. Vzhľad chladničky si tak môže každý prispôsobiť na mieru. Nový model sa v USA začne predávať na jar a skrýva aj novinku s názvom Beverage Center. Ľahko sa tak dostanete k zásobníku na vodu a k automaticky plnenému džbániku. Do výbavy chladničky Samsung Bespoke 4-Door Flex patrí aj automatický výrobník ľadu Dual Auto Ice Maker, ktorý vyrába nielen tradičné kocky, ale aj menšie kúsky. Toto sa v Amerike určite uchytí, tunajší ľudia si život bez ľadových kociek nevedia predstaviť.

Štýlová 4-dverová chladnička Bespoke

  • MICRO LED 110 palcov: Nový televízor s anorganickými LED diódami s vlastným svietením zaujme tenkým vyhotovením a prakticky neexistujúcim rámčekom (Infinity Screen). Obrazovka zaberá celú prednú plochu. Výsledkom je zaujímavý divácky zážitok. Televízor MICRO LED s uhlopriečkou 110 palcov (279 cm) ponúka aj novú technológiu 4Vue alias Quad View. Vtedy je možné na obrazovke zobraziť až štyri rôzne displeje z rôznych zdrojov. Naraz tak môžete sledovať niekoľko športových disciplín alebo si premietnuť rôzne pohľady vo videohre. Pomocou služby Samsung TV Plus (funguje v USA) môžete navyše využiť aj viac ako 160 televíznych kanálov zadarmo. Televízor MICRO LED bude po celom svete k dispozícii od jari.

Televízor MICRO LED

  • Lifestyle TV: Do radu lifestylových televízorov Samsung patria modely The Serif, The Frame, The Sero a The Terrace, čo je nedávno predstavený typ s rozlíšením 4K a technológiou QLED na použitie v exteriéri. Nájdeme tu aj špičkový laserový projektor The Premiere s rozlíšením 4K a kvalitou obrazu ako v kine.
  • SmartThings Cooking: Je to nová služba na platforme Samsung SmartThings je určená pre domáce varenie. Automatický plánovač Meal Planner využíva systém s umelou inteligenciou a dokáže odporučiť jedálniček na celý týždeň. Pritom pre užívateľov rovno vygeneruje nákupný zoznam ingrediencií a na displeji chladničky Family Hub alebo na smartfóne otvorí stránky vybraného e-shopu. A aby to všetko bolo ešte jednoduchšie, je možné recept rovno poslať do pripojeného kuchynského spotrebiča Samsung.
  • Samsung Health Smart Trainer na televízoroch Samsung pre rok 2021 urobí z vašej domácnosti súkromné ​​fitnes centrum. Nová funkcia Smart Trainer potom funguje ako naozajstný osobný tréner – v reálnom čase sleduje vaše cvičenie a stráži, či všetko robíte správne. Môžete sa tešiť na spätnú väzbu o vašej forme, výkonoch aj spálených kalóriách. K dispozícii sú inštruktážne videá aj interaktívne tréningy s hlasovým ovládaním prostredníctvom asistenčnej služby Bixby.

S upratovaním vám pomôže umelá inteligencia a roboti 

Umelá inteligencia sa v poslednej dobe dostáva aj do bežných domácich spotrebičov a vylepšuje ich funkcie. Práčky vďaka nej optimalizujú spotrebu vody a pracích prostriedkov, či počet cyklov, televízory s obrazovým procesorom Quantum AI Processor prepočítajú obraz v bežnom HD rozlíšení do kvality 8K vo vysokej kvalite.

Roboti do domácnosti

Samsung na veľtrhu CES ukázal nasledovné novinky:

  • Jetbot 90 AI+: Robotický vysávač, ktorý sa na trh v USA dostane počas prvého polroka tohto roka a využíva technológiu rozpoznávania objektov. Takto identifikuje predmety v domácnosti a podľa toho vyberá optimálnu trasu na vysávanie. Vďaka technológii LIDAR a s 3D senzorom sa dokáže vyhýbať káblom a malým objektom a zároveň dosiahne aj na ťažko dostupné miesta, napríklad do rohov miestnosti. Okrem toho je vysávač Jetbot 90 AI+ vybavený kamerou a vďaka integrácii do systému SmartThings sa cez vysávač pozriete aj z diaľky do svojej domácnosti.

Robotický vysávač Samsung JetBot 90 AI+

  • Samsung Bot Care bude fungovať ako domáci pomocník a spoločník v jednej osobe. Základom robota Samsung Bot Care je umelá inteligencia a strojové učenie, vďaka ktorému robot lepšie reaguje na vaše správanie a podnety . Sám zistí váš denný rozvrh a zvyky a bude vám posielať upozornenia, aby ste počas dňa nič nepremeškali
  • Samsung Bot Handy je ďalší robot, ktorý dokáže rozpoznávať a zdvíhať objekty rôznej veľkosti, tvarov a hmotnosti, takže sa z neho razom stane domáci pomocník. Samsung Bot Handy spozná rozdiel v materiáloch jednotlivých predmetov a dokáže využiť zodpovedajúcu silu, aby predmet uchopil a premiestnil, ale pritom nepoškodil. Oceníte ho pri upratovaní neporiadku v izbe alebo napríklad pri vypratávaní umývačky.

Roboti z rodiny Samsung Bot

Samsung ďalej pracuje na systéme Samsung Bot Retail, ktorý vytvára virtuálne domáce prostredie v obchodoch a rozvíja aj technológiu GEMS čiže vyspelý exoskeleton ako zdravotnú asistenčnú pomôcku.

Ako ďalej

Samsung sa na CESe pozrel aj do budúcnosti a predstavil svoje vízie, ako technológia vylepší život ľudí. Podstatná je pritom udržateľná budúcnosť, tiež vzdelávanie ľudí a dostupnosť pre každého.

Na CESe Samsung predstavil program nazvaný Galaxy Upcycling at Home, čo je vlastne recyklácia s vyššou finálnou hodnotou, ako mal produkt na počiatku. Program mení životný cyklus vyslúžilých smartfónov Galaxy a ponúka možnosti, ako využiť starý prístroj napr, v podobe stráženia detí.

Recyklácia starých telefónov na nové funkcie, napr. na stráženie malých detí

Zaujímavá je snaha o ekologické balenie televízorov. Samsung ohlásil nový spôsob balenia produktov, ktorý sa v roku 2021 bude týkať televízorov s technológiou QLED a rozlíšením UHD, monitorov a audiotechniky. Tiež je tu nový diaľkový ovládač so solárnymi článkami, ktoré je možné prostredníctvom solárnych článkov dobíjať vonkajším aj interiérovým svetlom a znížiť tak spotrebu batérií. Ovládač je čiastočne vyrobený z recyklovaných plastov.

V oblasti vzdelávania Samsung vyvinul program Samsung Solve for Tomorrow, v rámci ktorého sa mladí ľudia učia tvorivo používať technológie pri riešení problémov vo svojich komunitách. Ďalší program Samsung Innovation Campus je určený na pre rozvoj zručností, ktorý by študentom mal pomôcť pri hľadaní práce.

Digital Wellbeing, umožňuje ovládať a riadiť čas strávený s digitálnymi technológiami

Ďalšia veľká téma sa týka dostupnosti produktov pre všetkých bez ohľadu na ich telesný a zdravotný stav. Za týmto účelom vznikla aplikácia SeeColors, určená pre ľudí s poruchou vnímania farieb – umožňuje im nastaviť farebné hodnoty na nových modeloch televízorov s technológiou QLED. Nové televízory sú vybavené aj funkciou Sign Language Zoom, ktorá umožní využívať technologické novinky každému, bez ohľadu na ich postihnutie.

Viac o nových televízoroch Samsung

Samsung predstavil nové televízory. Na Slovensku budú od marca

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.