Aj takú predstavu má spoločnosť TAP Systems, ktorá stojí za zaujímavým zariadením menom TAP

Kus látky, resp. odolného penového materiálu, ktorý si navliekate na jednu ruku – presnejšie na všetkých päť prstov a píšete texty. Kde? Kdekoľvek a načokoľvek, môžete si vyťukávať na hlave, na pracovnom stole alebo na tácke s „nakrájanou šunkou“, proste kdekoľvek. A to všetko len s navlečeným TAP-om na ruke a aplikáciou v zariadení.

TAP komunikuje s rôznymi zariadeniami, ktoré podporujú HID klávesnice, prostredníctvom Bluetooth (Android, iOS, Win, MACos, TV). Má vstavaných niekoľko senzorov, ktoré monitorujú mechanické pohyby prstov/ruky. Zozbierané dáta zo senzorov sú odosielané „na“ procesor, následne to algoritmus spracúva a odosiela dáta do pripojeného zariadenia. Výsledkom je zadávanie samotného textu alebo odosielanie (otváranie prijatých) napísaných správ a pod.

„Zariadenie by v konečnom dôsledku nemuselo skončiť na prstoch, ale napr. na zápästí používateľa, čím by sa zvýšil komfort nositeľnosti.“

TAP reaguje na určité gestá – ťukanie vašich prstov (dlhé, krátke, spojenie prstov a pod.). Jednotlivé prsty a následne ich kombinácie majú funkciu jednotlivých písmen, pričom môžete zadávať aj  – interpunkčné znamienka, číslice a špeciálne znaky. Existuje 31 kombinácií, s ktorými by ste mali dokázať napísať akýkoľvek text – s presnosťou 99%.

Tutoriál 

Spoľahlivosť a funkčnosť bude závisieť na reálnom používaní a ohlase potencionálnych používateľov. Samozrejme, len ak bude tento projekt úspešný a reálne vyjde na svetlo sveta. Subjektívne – nevieme si celkom reálne predstaviť takéto písanie v úplnej presnosti, rýchlosti a so všetkými znakmi. Vraj trvá iba hodinu (učenia v aplikácii), pokiaľ sa nový používateľ naučí tento spôsob zadávania textu a bude písať bez väčších chýb.

„Výrobca bude odporúčať aplikáciu vlastnej produkcie – Tap Genius (iOS/Android), ktorá má princíp hry a mala by používateľa naučiť používať toto zariadenie – rýchlo a plnohodnotne.“

Funkčnosť by mohla vyzerať nasledovne – natiahnete si TAP na prsty (vyrábaný bude v troch veľkostiach – malý/stredný/veľký), čo najbližšie k stredným kĺbom, trikrát poklepete palcom na rovnej ploche, čím vyvoláte párovanie s vašim zariadením. Následne stačí spustiť aplikáciu, v ktorej chcete zadávať text a písať. Znie to lákavo, ale podobných projektov už bolo viacero (neúspešných) a sme zvedavý, ako dopadne tento.

„Zaujímavosťou je možnosť použitia dvoch TAP-ov súčasne, na oboch rukách.“

Kapacita batérie nie je známa, ale výdrž na nabitie by mala dosahovať 4 hod. aktívneho používania alebo 72 hod. v pohotovostnom režime. Nabíjanie TAP-u je bežným microUSB káblom a dĺžka nabíjania má byť dlhé 3 hodiny.

Ran Poliakine, jeden zo spoluzakladateľ spoločnosti Tap Systems, má zaujímavé vízie. Jednou z nich je, že TAP by mohol pomáhať (v ďalších fázach vývoja a zmien) ľudom s rôznymi hendikepmi. A to tak, že zjednoduší prácu s technológiami, resp. so zadávaním textu. Nehovoriac o bežnom probléme používateľov nositeľných zariadení, napr. inteligentných hodiniek, so zadávaním textu na malom displeji. Vieme, že to nie je pohodlná záležitosť, ale je tu možnosť využiť hlasové zadávanie textu. A to je druhý bod vízie – toto zariadenie chce byť alternatívou pre hlasové zadávanie textu.

Poliakine sa zamýšľa aj nad možnou rivalitou (alebo spoluprácou?) s gigantmi, ako sú Microsoft, Apple a Google, ktoré podľa jeho slov – „na niečom podobnom pracujú tiež“.  Tieto vízie sú zaujímavé a dosť silné, uvidíme, či sa niekedy dočkáme reálneho používania takýchto zariadení. Subjektívne nám hlasové zadávanie textu „vonia“ viacej.

Cena a dostupnosť TAP-u nie je zatiaľ známa, avšak do „waitlistu“ sa môžete (mailom) zaregistrovať už dnes, je to bezplatné.

Zdroj: TAP/Bloomberg

Prečítajte si aj:

VIDEO: Oficiálne potvrdené! Cortana bude v iPhonoch aj Androidoch

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE