Ťažba špecializovanými strojmi jediná dáva nejaký zmysel, energetický aj výkonnostný.

Podľa webu Tom’s Hardware a vyhláseniu Raja M. Koduriho, senior viceprezidenta Intelu, chystá výrobca vlastné čipy na ťažbu Bitcoinu. Používať grafické karty už viac ako 6 rokov nemá zmysel, teda ak hovoríme o BTC. Pre firmu Bitmain, ktorá dá sa povedať, kraľuje v tomto segmente, by tak mohla dostať konkurenciu. Nový čip sa má volať Bonanza Mine a bude mať plochu 14 mm2. Intel však už teraz pripravuje druhú generáciu, tá by byť vytvorená 5 nm procesom.

Intel chce využiť svoje znalosti s oblasti vysoko energeticky úsporných čipoch a premietnuť tak spracovanie SHA 256 efektívnejšie z pohľadu spotrebovanej energie. V praxi by to znamenať 1000× úsporu. Možno sa dá v istom pomere hovoriť aj o efektivite, no Intel zatiaľ neprezradil aký výkon by sa dal od nového čipu očakávať. Tvrdiť, že stroje od Bitmainu dostanú silnú konkurenciu, by bolo nateraz príliš trúfalé.

Efektivita pri ťažbe Bitcoinu sa bude neustále znižovať. Teda, ak by technológie zostali pri starom, tak ako ich poznáme v dnešnej podobe. Je preto potrebné priniesť nové spôsoby koncepcie hardvéru. Klasické čipy už teraz nestačia a ak sa má zachovať nejaká zmysluplnosť Bicoinu a cena jeho ťažby, nové čipy a hashovacie stroje môžu byť odpoveďou.

To, či vydržia až do budúcna a na ako dlho, kým bude potrebné niečo nové, je otázne. Čipy by sa mali objaviť na trhu už tento rok.

Bitmain S19 HashboardZdroj: repair.wiki.com
Bitmain S19 Hashboard

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.