Tablet s takýmto displejom ste ešte nevideli.

TCL začalo na Slovensku predávať tablet s názvom NXTPAPER 10s, o ktorom tvrdí, že má displej ako papier. A treba uznať, že s týmto tvrdením ďaleko od pravdy nie je. Faktom je, že tablet s takýmto displejom som ešte netestoval, a že NXTPAPER 10s je doteraz najlepšie riešenie pre ľudí, ktorí by chceli čítačku elektronických kníh aj tablet a nechcú si kupovať dve zariadenia. Bez chyby však NXTPAPER 10s nie je.

TCL NXTPAPER 10s púta pozornosť už na prvý pohľad. Jeho displej je matný, čo je na pomery Android tabletov raritná vlastnosť. A pokiaľ tablet uvidíte so zapnutým displejom, avšak nebudete mať možnosť s ním pracovať, bude na vás pôsobiť ako maketa. Ide však o plne funkčné zariadenie.

10,1-palcový displej využíva nový typ panelu s názvom NCVM IPS. Ide o nadstavbu IPS displeja, ktorý obsahuje až 10 vrstiev. Úlohou dodatočných vrstiev je filtrovať škodlivé modré svetlo o viac ako 50 % a zachovať maximálnu možnú vernosť zobrazenia farieb. Priznám sa, že výsledok prekonal moje očakávania a TCL NXTPAPER 10s sa stal mojim obľúbeným zariadením na večerné čítanie správ na internete a na čítanie článkov z aplikácií Blinkist a Headway, resp. na čítanie elektronických kníh na tablete.

Výhody displeja

Osobne som typ používateľa, ktorý je pomerne citlivý na displej v mobilných zariadeniach a pri testovaní tabletu Nokia T20 som pociťoval, že používanie tohto tabletu vo večerných hodinách unavovalo moje oči. Používanie tabletu TCL NXTPAPER 10s však bolo absolútne bezproblémové a jeho efekt na moje oči by som prirovnal k čítačkám elektronických kníh – moje oči neboli unavené a to ani po dlhšej dobe používania.

Fakt, že NXTPAPER 10s má matný displej, ktorý neunavuje oči, je hlavnou výhodou tohto tabletu. V kombinácii so systémom Android a dostatočným výkonom (o tom neskôr) je tablet dobre použiteľný na rôznorodé aktivity. Využijete ho na surfovanie webom, nenáročnú kancelársku prácu, komunikáciu a takisto aj na čítanie informácií z rôznych zdrojov.

V porovnaní s klasickými čítačkami elektronických kníh je výhodou tabletu aj jeho všestrannosť. Neobmedzuje sa iba na čítanie kníh, nakoľko ponúka aj štandardnú funkcionalitu bežného Android tabletu. Na druhej strane je tento tablet možné jednoducho používať aj ako čítačku kníh. A túto funkcionalitu je možné naplno využiť aktivovaním špeciálneho čítacieho režimu, kedy sa niektoré vrstvy displeja vypnú a ten sa prepne do čiernobieleho zobrazenia.

TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
TCL NXTPAPER 10s v čítacom režime (vpravo), Kindle Paperwhite 5 (vľavo)

A jeho nevýhody

Objektívne však treba povedať, že ak hľadáte tablet primárne na multimediálnu zábavu, na trhu sú vhodnejšie riešenia ako NXTPAPER 10s. Displej má rozlíšenie 1920 × 1200 pixelov, avšak jeho matný povrch a 10 vrstiev spôsobujú to, že pri prezeraní fotografií nevyniknú niektoré detaily tak dobre ako na konkurenčných tabletoch.

Rovnako aj pri sledovaní videa je cítiť rozdiel medzi TCL NXTPAPER 10s a o niečo lacnejším tabletom Realme Pad, resp. tabletmi s tradičnými displejmi. Ťažko sa tento rozdiel popisuje slovne, avšak v blízkej budúcnosti nájdete na našom YouTube kanáli videorecenziu na TCL NXTPAPER 10s, a v rámci nej si budete môcť pozrieť porovnanie NXTPAPER 10s vs Realme Pad pri sledovaní videa či prezeraní fotiek.

Upozorňujem tiež na fakt, že TCL NXTPAPER 10s umožňuje prehrávanie Netflixu iba v SD kvalite. Pri tomto tablete mi to však prekážalo menej ako v prípade Nokie T20. YouTube si pozriete aj vo Full HD. S čiastočným obmedzením sa môžete stretnúť aj v prípade používania tabletu na priamom slnečnom svetle. Displej nemá taký maximálny jas, aby presvietil denné svetlo, avšak pod určitým uhlom je obsah na obrazovke dostatočne čitateľný.

TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
TCL NXTPAPER 10s (vľavo), Realme Pad (vpravo)

Prezlečený TCL Tab 10s

Hlavným lákadlom tabletu NXTPAPER 10s je jeho unikátny displej. Ignorujúc ho, NXTPAPER 10s je prakticky identické zariadenie ako tablet TCL Tab 10s v konfigurácii 4 GB RAM/64 GB z apríla 2021. Znamená to, že ho poháňa procesor Mediatek MT8768, má 8000 mAh batériu a podporuje 18 W rýchle nabíjanie. Vo výbave je tiež Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 a GPS.

NXTPAPER 10s je dostupný na Slovensku iba vo Wi-Fi verzii bez podpory mobilnej konektivity. Škoda. Slot na pamäťovú kartu však vo výbave nájdete, podporuje karty do 256 GB. Operačný systém je Android 11 s prísľubom aktualizácie na Android 12 a bezpečnostnými aktualizáciami do novembra 2023.

Tablet takisto ponúka 2 reproduktory a 2 zabudované mikrofóny. Kvalita reprodukcie zvuku je priemerná, avšak dostatočná.

TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
TCL NXTPAPER 10s

Výkonom neohúri

NXTPAPER 10s je vďaka procesoru Mediatek MT8768 papierovo najmenej výkonný tablet, ktorý som za posledný rok testoval. Konkurenčný (a lacnejší) Realme Pad získal v teste AnTuTu dvojnásobné skóre a o 60 % viac bodov v PCMark. Faktom je, že tento rozdiel som v rámci bežného používania nepostrehol a NXTPAPER 10s musím pochváliť za nadštandardnú optimalizáciu.

V rámci úvodného nastavenia tabletu sa síce môžu objaviť momenty, kedy bude zariadenie reagovať spomalene, avšak po zaktualizovaní všetkých aplikácií reagoval tablet pomerne plynulo a spoľahlivo. Používateľský zážitok bol na dobrej úrovni a tablet ma neiritoval.

Samozrejme nečakajte, že sa na tomto tablete budete hrať graficky náročné hry. Obsahuje síce špeciálny detský režim, avšak tablet zvládne iba na výkon nenáročné hry.

TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
TCL NXTPAPER 10s

S perom v základnom balení

Súčasťou základného balenia je 18 W nabíjačka a pasívne dotykové pero. Nabíjačku odporúčam nestratiť, pretože TCL NXTPAPER 10s si príliš nerozumel s nabíjačkami tretích strán, ktoré mám doma. Keď som k ním pripojil tablet, na displeji sa síce zobrazila informácia o rýchlom nabíjaní, avšak nabíjanie bolo v skutočnosti veľmi pomalé a trvalo niekoľko hodín. S niečím takýmto som sa doteraz v prípade moderných konkurenčných tabletov nestretol.

Faktom je, že pomocou priloženej nabíjačky som nabil tablet z 30 % na 70 % v priebehu 60 minút. Úplne nabitie trvá cca 2,5 hodiny. Výdrž tabletu ma potešila – v prípade testu PCMark pri 40 % nastavení jasu som nameral výdrž na úrovni 16 hodín a 47 minút. Sledovanie videa pri maximálnom nastavení jasu zvládne tablet po dobu 8 hodín a 20 minút.

Od dotykového pera, ktoré je v základnom balení, nečakajte zázraky. Poslúži na nenáročné používanie, avšak tablet nedokáže odfiltrovať dotyk dlane, pokiaľ ju máte položenú na displeji. V závislosti od toho, či máte dlaň položenú na tablete v režime na výšku alebo na šírku, môže byť toto obmedzenie citeľnejšie.

Riešením môže byť kúpa aktívneho pera od TCL, ktoré výrobca ponúka k tabletu ako voliteľné príslušenstvo, a ktoré využíva tzv. aktívnu technológiu písania. Vďaka tomu bude tablet snímať iba pohyb pera a bude ignorovať iné nechcené dotyky a takisto aj dotyk dlane.

TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
TCL NXTPAPER 10s

Verdikt

TCL NXTPAPER 10s prináša po dlhej dobe skutočne zmysluplnú inováciu do sveta tabletov. Nový typ displeja síce (pravdepodobne) nespôsobí masovú revolúciu, avšak som rád, že takáto technológia je konečne k dispozícii. A na moje prekvapenie funguje už v prvej generácii lepšie, ako som čakal.

Tablet je vďaka tomu dobre použiteľný aj vo funkcii čítačky elektronických kníh a môže byť skvelým riešením pre ľudí, ktorí chcú aj tablet aj čítačku kníh a nechcú si kupovať dve samostatné zariadenia. Je pravda, že NXTPAPER 10s nedosahuje takú dlhú výdrž batérie ako tradičné čítačky kníh, avšak nahrádza to výrazne väčšou všestrannosťou používania.

Ignorujúc tento parameter, zážitok z používania oboch zariadení je veľmi podobný. Samozrejme si treba zvážiť otázku veľkosti displeja – aj kompaktnosť čítačky kníh aj 10-palcová uhlopriečka tabletu majú svoje výhody a nevýhody.

Osobne som zvedavý na druhú generáciu tohto tabletu. Predsa len, NXTPAPER 10s využíva hardvér rok starého tabletu a z hľadiska bežného používania vidím priestor na zlepšenie z hľadiska pasívneho dotykového pera a problematickej kompatibility tabletu s nabíjačkami tretích strán.

Cena: 255 eur

Zapožičal: TCL

  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • TCL NXTPAPER 10sZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • ✓ NCVM IPS displej naozaj pôsobí skoro ako papier
  • ✓ displej neunavuje oči
  • ✓ tablet pri čítaní ponúka zážitok, ktorý je zrovnateľný s čítačkou kníh
  • ✓ dobrá optimalizácia tabletu
  • ✓ čítací režim
  • ✓ matný displej

Nepáči sa nám

  • ✕ veľmi pomalé nabíjanie pri použití viacerých adaptérov tretích strán
  • ✕ priložené dotykové pero ponúka obmedzený zážitok
  • ✕ slabší výkon tabletu
  • ✕ slabší maximálny jas

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

 TCL NXTPAPER 10s
Operačný systémAndroid 11, zabezpečenie 5. 11. 2021
Formát SIM kartynie (testovaný model)
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Mediatek MT8768, 8-jadrový, 2,0 GHz
Displej, HDRNCVM IPS, nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,1 / 1920 × 1200, 16:10, 60 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, Wi-Fi 5, nie, do 512 GB, nie
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx, automatické zaostrenie
Predný fotoaparát / video5 Mpx, pevné zaostrenie
Batéria8000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]241 × 158,6 × 8,3 / 490
NabíjanieUSB-C, 18 W
Cena v dobe uvedenia na trh254,99 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark115957
PCMark for Android – Work 3.05203
Úložisko – PCMark Storage 2.07752
Výdrž batérie – PCMark Work 3.016:47
Výdrž batérie – Video8:20

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit