Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nové riešenie od Citi využíva umelú inteligenciu a strojové učenie (Machine Learning) na identifikáciu neštandardných platieb.

Oddelenie Treasury and Trade Solutions v Citi vyvinulo a spustilo systém „Citi® Payment Outlier Detection“ v 90 krajinách sveta vrátane Slovenskej republiky. Systém využíva pokročilé analytické nástroje, umelú inteligenciu a strojové učenie a jeho účelom je proaktívne rozpoznať neštandardné platby – tzn. platby, ktoré nezodpovedajú predchádzajúcim vzorcom správania v rámci platobnej aktivity klientov. Tým umožňuje klientom identifikovať a následne odsúhlasiť či odmietnuť tieto platby pomocou platforiem firemného elektronického bankovníctva CitiDirect ® BE a CitiConnect ®.

Medzi hlavné výhody tejto služby patrí:

  • posilnenie kontroly a sledovanie platieb
  • potenciálne zníženie rizika spojeného s neštandardnými platbami a následnými stratami
  • pokročilý štatistický algoritmus a strojové učenie slúžiace na analyzovanie vzorcov platieb (namiesto pôvodnej logiky založenej na vopred pevne daných pravidlách)
  • jedinečné profily prispôsobené každému klientovi, ktoré rozpoznajú individuálne vzorce platieb
  • vďaka umelej inteligencii sa systém neustále vylepšuje s tým, ako ho klienti v priebehu času využívajú
  • okamžité upozornenie na neštandardnú platbu ešte pred jej odoslaním príjemcovi

Kybernetické útoky sú čoraz častejšie a sofistikovanejšie a banky sa musia mať na pozore viac ako kedykoľvek predtým, a to najmä vzhľadom na narastajúci objem transakcií v dôsledku automatizácie a digitalizácie. Tento vývoj ovplyvňuje  Treasury oddelenia všetkých firiem a spolu s rýchlym nárastom okamžitých platieb rastú aj klientske očakávania týkajúce sa rýchlosti spracovania platieb.

Stratégiou Citi je vytvoriť ucelené, inteligentné a efektívne riešenia, ktoré budú motorom služieb v oblasti Treasury v budúcnosti. Strojové učenie umožňuje technológiou „Citi ® Payment Outlier Detection“ automaticky vylepšiť kontrolu odchýlok a zmien v platobnom správaní klienta, vykonať analýzu a rozpoznať prípadné anomálie v príslušných platobných transakciách ešte pred ich odoslaním na zúčtovanie. Táto technológia zároveň zaisťuje väčšiu rýchlosť a efektivitu platieb.

Citi vyvíja pre klientov také riešenia, ktoré im umožnia zlepšiť kontrolu, transparentnosť a efektivitu ich globálnych platieb,“ povedal Manish Kohli, globálny riaditeľ divízie platieb v Citi, a dodal, že „technológia Citi ® Payment Outlier Detection“ poskytuje našim klientom nástroje využívajúce inovácie a nové technológie slúžiace na podporu rastu ich podnikania.“

Zavedeniu tohto riešenia predchádzal rozsiahly celosvetový skúšobný projekt, na ktorom sa zúčastnilo 20 klientov. To, čo technológiu „Citi ® Payment Outlier Detection“ odlišuje od ostatných, je skutočnosť, že na analýzu vzorcov platieb používa pokročilý algoritmus strojového učenia namiesto zastaranej logiky založenej na vopred stanovených pravidlách. Spolu s tým, ako sa firmy vyvíjajú, rozširujú a globalizujú, samotný systém sa im automaticky prispôsobuje v závislosti od historických vzoriek platieb. Toto zdokonalené riešenie tiež ponúka nastaviteľné funkcie zo strany klienta, ako napr. možnosť synchronizovať uskutočnenie platieb s lehotou na doručenie platobného príkazu.

V rámci nášho spracovania platieb sme schopní okamžite odhaliť podvody a zamedziť im, a to je pre spoločnosť Xerox veľkým prínosom. Počas nášho skúšobného projektu nás veľmi zaujali možnosti technológie ‚Citi ® Payment Outlier Detection‘. Táto technológia je veľmi intuitívna a používateľsky prívetivá a zlepšuje našu kontrolu nad platbami. Tým prináša väčšiu transparentnosť a kontrolu nad firemnými financiami v spolupráci s našimi internými partnermi ako napr. s oddelením auditu, financií, pohľadávok a hotovostných operácií,“ povedal Gerry Maguire, Treasury manažér oddelenia Global Cash & Banking spoločnosti Xerox, ktorá je jedným z prvých skúšobných klientov, využívajúcich novú technológiu Citi.

Bol som príjemne prekvapený službou‚ Citi® Payment Outlier Detection‘ a jej schopnosťou rozpoznať platobné anomálie ešte predtým, než boli platby spracované, a využiť strojové učenie na vlastný rozvoj a ďalšie rozšírenie možností rozpoznávať skutočné anomálie pri vykonávaní platieb v budúcnosti. Technológia ‚Citi® Payment Outlier Detection‘ pomáha identifikovať potenciálne podvody a prevádzkové chyby v platobných príkazoch a ja verím, že tento spôsob kontroly bude hrať v budúcnosti kľúčovú úlohu v úsilí dosiahnuť bezpečnejší a efektívnejší proces platieb pre všetky spoločnosti,“ povedal David Thilthorpe, ktorý zastáva pozíciu Treasury manažéra v spoločnosti Tetra Laval International, ďalšom z prvých skúšobných klientov.

Technológia „Citi® Payment Outlier Detection“ bola vyvinutá inovačným laboratóriom Citi pre bankové produkty a služby v írskom Dubline na základe priamej spolupráce s klientmi. Citi pritom spolupracovala tiež so spoločnosťou Feedzai, jednotkou v oblasti využívania umelej inteligencie na okamžité riadenie rizík, a s cieľom vylepšenia služieb svojim klientom sa prepojila s platformou na monitoring transakcií tejto spoločnosti. Technológia „Citi® Payment Outlier Detection“ získala v roku 2018 medzinárodné ocenenie Treasury Management International za inovácie (TMI Awards for Innovation and Excellence).

Značky: