Jeff Weiner, CEO pracovnej sociálnej siete LinkedIN, na nedávnej konferencii v San Franciscu obecenstvu prezradil, že do štyroch rokov by mali nové technológie pripraviť o zamestnanie až 5 miliónov ľudí. Jeho negatívna prognóza vychádza zo štatistík neziskovej organizácie sídliacej v Ženeve, známej pod názvom Svetové ekonomické fórum (World Economy Forum, WEF).

Na oficiálnom webe WEF jeden z čelných predstaviteľov Svetového ekonomického fóra Oliver Cann varuje pred veľkou výzvou, ktorú štvrtá priemyselná revolúcia prinesie. Transformácia pracovných trhov v najbližších rokoch má byť prudká a rozsiahla. Afektované budú všetky priemyselné odvetvia a ako kľúčový faktor k úspešnému zvládnutiu zmien sa v dlhodobom horizonte ukazuje investícia do zručností, namiesto tradičného najímania pracovníkov na skrátený úväzok.

Vysoko negatívna bilancia

Najnovšia štúdia reprezentuje vzorku až 13 miliónov zamestnancov v rámci 9 rozličných sektorov v 15 krajinách a podľa nej vývoj v oblastiach ako sú umelá inteligencia, strojové učenie, robotika, nanotechnológie či biotechnológie výrazne naruší obchodný model, ako ho poznáme dnes. Bude potrebná enormná zmena profesionálnych zručností, ktoré bude človek potrebovať k uplatneniu sa na trhu práce. Vyše 7 miliónov ľudí sa stane kvôli automatizácii vo svojej profesii prebytočnými. Strata síce bude čiastočne vykompenzovaná vytvorením približne 2 miliónov nových pracovných miest súvisiacich s novými rozvíjajúcimi sa odbormi, stále to však v súčte dáva negatívne skóre 5 miliónov.

Pracovná sila by mala byť pripravená na tieto výzvy a preto WEF radí jednotlivým štátom začať okamžite s adekvátnym krokmi vo forme rôznych školení. V opačnom prípade budú vlády musieť čeliť veľkému problému s čoraz rýchlejšie rastúcou nezamestnanosťou z dôvodu nedostatočnej kvalifikácie pracovníkov.

A čo Slovensko? Myslíte si, že naše školy vedia vychovať ľudí schopných uplatniť sa na budúcich trhoch práce? Alebo sa stále riadime učebnými osnovami z pred niekoľkých desiatok rokov a čoraz viac sa v našom školstve teória vzďaľuje praxi? Dajte nám vedieť, aký je váš názor v komentároch nižšie.

 

Značky: