Operátor od 21. marca 2024 posiela zásielky vo vratných recyklovateľných obaloch.

Telekom začal od 21. marca 2024 posielať zásielky, ktorých predaj bol uskutočnený cez rôzne predajné kanály ako e-shop či call centrum, vo vratných recyklovateľných obaloch. Tie sú dostupné v dvoch veľkostiach a slúžia na prepravu mobilných telefónov, smart hodiniek, tabletov, slúchadiel, fixných zariadení.

Operátor týmto krokom nadväzuje na úspešnú pilotnú prevádzku, ktorá prebiehala minulý rok a počas ktorej bolo doručených zákazníkom 5 791 zásielok v AkyLux obaloch bez jediného poškodenia či vrátenia objednaného zariadenia. Packeta pri odovzdaní zásielok spätne prebrala 99 % neporušených vratných obalov.

V prvej fáze ostrej prevádzky budú vratné obaly využívané pri doručovaní kuriérom, v ďalších fázach bude možné odovzdať vratný obal do ktoréhokoľvek výdajného miesta spoločnosti Packeta alebo do výdajného boxu Z-Box. Telekom ráta s veľkým nasadením: už v tejto fáze sa dostane do obehu viac ako 13-tisíc vratných obalov.

Telekom začal využívať recyklovateľné obaly zo SlovenskaZdroj: Telekom
Telekom začal využívať recyklovateľné obaly zo Slovenska

Každý vratný obal je označený jedinečným QR kódom, ktorý slúži kuriérom po oskenovaní. Po nahraní do systému možno lokalizovať aktuálnu polohu obalu, predchádzať prípadnej strate a efektívne ho vrátiť do obehu. Súčasťou dizajnu krabíc je aj mikroperforovaná oblasť pre etikety, ktorá uľahčuje ich odstránenie bez zanechania zvyškov.

Telekom pracuje na tomto projekte s logistickou spoločnosťou Packeta a výrobcom recyklovaných obalov, firmou Corplex. Nasadenie vratných obalov do ostrej prevádzky je ďalším krokom Slovak Telekomu k jednému z ESG cieľov, a to plnej cirkularite, ktorú chce dosiahnuť do roka 2030.

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit