Slováci sa v júli naplno rozbehli do dovolenkových destinácií.

Telekom zverejnil roamingové štatistiky za júl. Tie poukazujú na veľký nárast využívania mobilných služieb v krajinách ako Chorvátsko, Rumunsko a Grécko v porovnaní s júnom. Podľa očakávaní operátora sa Chorvátsko predralo na čelo roamingovej spotreby dát v EÚ. Oproti minulému roku sa prevádzka zvýšila cca o 70%. Júl je oveľa silnejší ako jún a to celkovo až štvornásobne, hlavná sezóna sa prejavuje naplno. Obľúbenosť Chorvátska sme brali do úvahy aj my, keď sme zvažovali, kam pôjdeme otestovať kvalitu roamingových služieb.

Z hľadiska SMS a hovorov v roamingu je najobľúbenejšie susedné Rakúsko. V rámci dátovej prevádzky je však na 4. mieste. Česko síce nevyhralo ani jednu kategóriu, no množstvá objemy hovorov, SMS a dát sú stále vysoké. Pri hovoroch a dátach je Česko druhé najobľúbenejšie miesto, pri SMS mu patrí tretie miesto.

Pri porovnaní prevádzky v júni a júli vyskočilo najvyššie Bulharsko. Zrejme ešte studené more nebolo v júni lákavé pre slovenských návštevníkov, no v júli presurfovali 5× toľko dát a prevolali 4× toľko minút. Medziročný nárast však nie je taký vysoký, čo signalizuje, že v Bulharsku sa síce prevádzka zvyšuje, no nie s takým podstatným rozdielom.

TOP5 krajín pre hovory z EÚ:
1. Rakúsko
2. Česko
3. Nemecko
4. Chorvátsko
5. Maďarsko

TOP5 krajín pre SMS z EÚ:
1. Rakúsko
2. Nemecko
3. Česko
4. Chorvátsko
5. Maďarsko

TOP5 krajín pre dáta v EÚ:
1. Chorvátsko
2. Česko
3. Nemecko
4. Rakúsko
5. Taliansko

Zdroj: Telekom

Prečítajte si aj:

TOUCHIT cestuje do Chorvátska |s BMW 2 GT| testovať dostupnosť internetu (vyhodnotenie + lokálny operátor)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit