Situácia na trhu televízorov sa začína meniť. Odvekí zástancovia zobrazovacích technológií začínajú experimentovať s technológiami, ktorým sa predtým vyhýbali. Podstatné je, že prichádzajú aj úplne nové funkcie.

Začnime ale najprv vylepšeniami v konkrétnych oblastiach. Do televízorov sa dostala umelá inteligencia a napríklad Samsung využíva v najnovších modeloch Neo QLED 8K dvadsať nezávislých neurónových sietí, ďalej presnejšie 14-bitové mapovanie kontrastu a smart funkcie ako je rozšírenie hĺbky obrazu (Real Depth Enhancer).

Televízory využívajú aj hráči

Vidíme jasný trend v tom, že televízory používajú hráči ako veľký displej. Výrobcovia tak prinášajú rozhranie špeciálne určené pre hráčov (Gaming Hub), herné funkcie typu HDR10+ a prepojenie k ľubovoľnému zdroju: streamingovej službe, konzole, počítaču či k smartfónu.

Vďaka integrovanej podpore služieb Google Stadia a GeForce NOW je napr. na OLED televízoroch LG k dispozícii aj bezproblémové hranie v cloude.

Nový režim Dark Room Mode, ktorý u LG upravuje jas obrazovky pre lepší herný zážitok pri zhasnutom svetle, možno taktiež zvoliť prostredníctvom ponuky Game Optimizer, rovnako ako nastavenie pre G-SYNC Compatible, FreeSync Premium a premenlivú obnovovaciu frekvenciu (VRR). Novinkou na rok 2022 sú ďalšie predvoľby displejov LG pre rôzne herné žánre, keď ku skôr dostupným možnostiam pre strieľačky z pohľadu prvej osoby, RPG a stratégie v reálnom čase pribudol nový športový režim.

Rovnako nové QNED televízory LG podporujú rad funkcií HDMI 2.1, vrátane režimu automatického zníženia latencie (ALLM) a vylepšeného spätného zvukového kanálu (eARC). Pre rýchly prístup ku všetkým dôležitým funkciám a nastaveniam počas hrania ponúkajú QNED televízory LG praktické ponuky Game Optimizer a Game Dashboard.

Televízory sú už prispôsobené na hranie hierZdroj: Samsung
Televízory sú už prispôsobené na hranie hier

Televízory životného štýlu

Presadili sa aj lifestylové televízory, keď televízor pôsobí ako umelecký obraz. Pribudol režim s automatickou úpravou jasu a tónu obrazovky na základe zabudovaného svetelného snímača a informácií o západe/východe slnka (EyeComfort). Ak sledujete televíziu v noci, automaticky sa zníži úroveň modrého svetla a zobrazený obraz sa bude javiť teplejší. To môže pomôcť znížiť namáhanie očí, pričom televízor stále poskytuje čistý obraz. A medzi novinky patrí aj matný displej s antireflexným panelom, ktorý zabraňuje odleskom.

Lifestylový televízor LS03B vytvorí doma umeleckú galériuZdroj: Samsung
Lifestylový televízor LS03B vytvorí doma umeleckú galériu

Kalibrácia obrazu cez mobilný telefón

Úplne novým trendom je kalibrácia obrazu priamo u používateľa, a to pomocou kamery v smartfóne a mobilnej aplikácie. Kalibráciou získate obraz vysokej kvality. V základnom režime aplikácia ponúka rýchlu kalibráciu v priebehu 15 až 30 sekúnd. Profesionálny režim kalibrácie optimalizuje obraz tak, že ide o proces na úrovni profesionálnych kalibrátorov. Ten trvá približne za 5 až 8 minút.

Vylepšenia sa týkajú aj zvuku, kde sa opäť presadila umelá inteligencia. Tá sa využíva na analýzu fyzického prostredia v okolí televízora. Pomocou zabudovaných snímačov sa meria vzdialenosť od predmetov, stien a nábytku a analyzujú sa akustické vlastnosti miestnosti pomocou umelej inteligencie a technológie kalibrácie zvuku. Výsledkom je priestorový zvuk úplne novej kvality, ktorý je všade okolo vás.

Svet analógovej kalibrácie obrazu sa zmení na použitie smartfónu s mobilnou aplikáciou
Svet analógovej kalibrácie obrazu sa zmení na použitie smartfónu s mobilnou aplikáciou

Umelecké dielo si pozriete cez televízor

Vyzerá to tak, že do televízorov sa dostáva aj technológia NFT (non-fungible token). V krátkosti povedané ide o možnosť kúpy a predaja umeleckých diel v digitálnej podobe. Je to prichádzajúci trend aj v oblasti investície do digitálneho umenia.

Na televízore si teraz budete môcť pozrieť náhľad NFT, skontrolovať podrobnosti o umeleckom diele vrátane názvu a mena umelca a potom si NFT po zakúpení zobraziť v plnom formáte. To môžete urobiť len ako jeho majiteľ, a to na vašich digitálnych zariadeniach. Televízor je tak vstupným oknom do sveta NFT a spôsobom ako môžete objavovať a zobrazovať digitálne umelecké diela.

Televízory už zobrazujú aj autorsky chránené diela, z náhľadov si môžete dobre vybrať, čo chcete kúpiť
Televízory už zobrazujú aj autorsky chránené diela, z náhľadov si môžete dobre vybrať, čo chcete kúpiť

Nájdete svoje veci pomocou televízora

Do prostredia inteligentnej výbavy pribudne funkcia, ktoré zobrazuje nielen všetky vaše prepojené zariadenia a ich aktuálny stav, ale aj ich umiestnenie v rámci domácnosti (Map View). Po prvom zapnutí televízora si budete môcť vytvoriť miestnosti a v nich umiestnené elektronické zariadenia pripojené vo vašej domácej sieti. Pomocou diaľkového ovládania môžete prispôsobiť rozloženie svojich zariadení a zmeniť pôvodne odhadnuté umiestnenie v rozhraní tak, aby zodpovedalo skutočnému stavu.

Používatelia môžu využívať veľkú obrazovku televízora na ovládanie všetkých zariadení pripojených k SmartThings. SmartThings v skutočnosti pomáha používateľom čo najlepšie využívať svoje zariadenia aj vďaka funkciám, ako sú upozornenia na zvonček, ktoré ukazujú, kto je za dverami, bez toho, aby prerušili sledovanie. Používatelia nielenže vidia, kto je pred ich dverami, ale môžu s ním dokonca hovoriť priamo z obrazovky televízora.

Nové technológie u rozhodujúcich výrobcov

Prakticky v podobnom čase sa rozhodli dvaja rozhodujúci výrobcovia televízorov, že je čas vyskúšať technológie, ktoré používala ich konkurencia. Samsung tak ukázal svoj OLED televízor a LG zase svoj model založený na Quantum Dot technológii. Zdá sa, že čas naozaj dozrel a vyzreli aj tieto technológie.

Samsung S95B má spájať výkon procesora Neural Quantum Processor 4K, platformu Tizen, zvuk s technológiou Object Tracking Sound a Q-Symphony s podporou Dolby Atmos a elegantné prevedenie LaserSlim. Do výbavy patria aj technológie na podporu jasu a mapovanie farieb. Na našom trhu sa objaví S95B vo verziách s uhlopriečkou 55 a 65 palcov s cenovkou 2 399 eur, resp. 3 299 eur.

Samsung použil pri modeli S95B technológiu OLEDZdroj: Samsung
Samsung použil pri modeli S95B technológiu OLED

LG prichádza so svojím radom televízorov QNED, ktoré ponúkajú vynikajúce farby v širokom pozorovacom uhle.Technológia Precision Dimming zvyšuje kvalitu obrazu a jemnejšie odtiene čiernej. Vďaka približne 30 000 Mini LED, z ktorých každá má len 1/40 veľkosti bežnej LED a tisícom zón lokálneho stmievania ponúkajú QNED Mini LED televízory LG presné riadenie jasu.

QNED Mini LED televízory s rozlíšením 8K sú taktiež vybavené novým inteligentným procesorom LG α 9 Gen 5 s funkciou hlbokého učenia. Tieto modely televízorov využívajú technológiu Dolby Vision IQ s funkciou Precision Detail, ktorá viac odhaľuje detaily vo svetlých aj tmavých oblastiach obrazu. Samozrejmosťou je priestorový zvuk Dolby Atmos.

Televízor LG 86QNED99 s rozlíšením 8KZdroj: LG
Televízor LG 86QNED99 s rozlíšením 8K

TCL ukázalo celý rad televízorov s obrovskými obrazovkami a je to trend roka 2022. Najväčším, lákadlom je televízor QLED TCL C735 s obrovským bezrámčekovým displejom s uhlopriečkou až 98 palcov (to je 249 cm). Tento televízor sa na našom trhu predáva za sumu 5 999 eur.

Globálny trh s televízormi sa dynamicky vyvíja a obrazovky sa neustále zväčšujú. V tomto roku budú televízory s uhlopriečkou väčšou než 60 palcov tvoriť 20 % predaja. Práve pri takejto obrazovke si napr. naplno vychutnáte blížiace sa športové udalosti.

TCL na rozdiel od Samsungu stavilo na univerzálny operačný systém Google TV, a to prináša viacero smart funkcií. Viacero TCL je kompatibilných s Apple AirPlay 2 a HomeKit. AirPlay umožní bezdrôtovo prenášať obsah z iOS alebo Mac zariadenia do televízora TCL. Nástroje HomeKit umožnia ovládať televízor pomocou hlasových príkazov, napríklad zapínať alebo vypínať pripojené zariadenie.

QLED televízor TCL 735 s podporou systému AirPlay 2Zdroj: TCL
QLED televízor TCL 735 s podporou systému AirPlay 2

Výhľad do budúcna

Televízory sú centrom inteligentnej domácnosti a dobre fungujú ako ústredné zariadenie na zobrazovanie stavu domácnosti a riadenie ostatných zariadení. V nasledujúcich vydaniach prinesieme konkrétne testy noviniek v tejto oblasti.

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.