Poznámkový blok má množstvo funkcií, poďme si ich zosumarizovať.

Príchod Windows 11 znamenal pre mnohé aplikácie aj zmenu ich distribúcie. Už to nie sú štandardné aplikácie v operačnom systéme. Sú stiahnuteľné prostredníctvom obchodu Microsoft Store. Vývojári dostali voľnejšiu ruku a tieto aplikácie môžu aktualizovať častejšie. Nie sú totiž až tak naviazané na systémové procesy. Minimálne sa dá hovoriť o tom, že sú viac v centre pozornosti a Microsoft na nich pracuje viac ako v minulosti.

notepad store hlasenieZdroj: TOUCHIT
Nové možnosti Poznámkového bloku sa týkajú len Windows 11

Dôkaz o tom môžeme nájsť vo vylepšení aplikácie Skicár. Tým, že sú aplikácie integrované v obchode od Microsoftu, je jednoduchšie ich odstraňovať. Výrobca systému to vie a pri niektorých tak aj robí. Spomenúť môžeme napríklad WordPad. Jeho éra sa nadobro končí a končí sa takisto aj podpora pre aplikáciu 3D Skicár.

Téme vylepšovania Poznámkového bloku sme sa venovali vo viacerých samostatných článkoch. Tu prinášame prehľad najdôležitejších zmien. Niektoré funkcie nie sú dostupné ani v čase ich ohlásenia alebo pridanej integrácie do aplikácie. Ide o minimum takýchto prípadov, no to sme si všimli práve na najnovšej funkcii kontroly pravopisu.

Kontrola pravopisu

Z našich skúseností ani teraz ešte nie je funkcia úplne dokončená. Nefunguje napríklad automatická oprava. Kontrolu pravopisu si podobne ako iné funkcie aktivujete cez ozubené koliesko na paneli menu vpravo.

notepad windows funkcieZdroj: TOUCHIT

Pravopis sa dá skontrolovať v súboroch s konkrétnymi prílohami tak, ako je vidieť na obrázku. Kontrola iných prípon zatiaľ nie je možná, aj keď budete používať štandardný text a nepôjde napríklad o programátorský zápis. Komu by to prekážalo, má možnosť pre jednotlivé podporované prípony túto funkciu vypnúť.

Nastavenie jazyka nie je explicitne uvedené, no predpokladá sa jazyk, ktorý máte nastavený na klávesnici. Na kontrolu pravopisu v inom jazyku je potrebné zapnúť novú kartu s novým súborom alebo vypnúť a zapnúť aplikáciu s už nastavenou zmenou jazyka pre klávesnicu v systéme.

notepad windows funkcieZdroj: TOUCHIT

Počítanie znakov

Toto je niečo, čo ostatné aplikácie na prácu s neformátovaným textom obsahujú už niekoľko desaťročí v základnej výbave. Teraz už to dokáže aj Poznámkový blok od Microsoftu. Počítadlo znakov je na stavovom riadku, pričom sa zobrazuje celkový počet znakov, ak nie je vybraný žiaden text. Akonáhle vyberiete časť obsahu, zobrazí sa informácia aj o vybranom počte znakov z celkového počtu.

notepad windows funkcieZdroj: TOUCHIT

Zmena predvoleného písma

Zmena fontu, ktorý sa bude používať pri zápise v tejto aplikácii, sa dá upraviť v nastaveniach. Najprv si zvolíte písmo, následne jeho rez. Teda či má ísť o tučné alebo kurzívu, prípadne kombináciu a následne veľkosť. Ak na text v štandardnom nastavení nevidíte dobre, použite lupu.

V aplikácii treba podržať kláves Enter a kolieskom myši upraviť zobrazenie, podobne ako napríklad vo Worde. Týmto sa zmení zobrazenie len v konkrétnom dokumente a ďalších otvorených súboroch. Aplikovaná zmena mierky sa bude uplatňovať na všetky ďalšie súbory na samostatných kartách alebo oknách, kým aplikáciu nezatvoríte. Potom sa zobrazenie obnoví opäť na 100 % priblíženie.

notepad windows funkcieZdroj: TOUCHIT

Podpora viacerých kariet

Komu by otváranie nových súborov na samostatnej karte prekážalo, má možnosť si nastaveniach zvoliť otváranie vždy v samostatnej aplikácii. Presne tak, ako to bolo doteraz. O podporu viacerých kariet v rámci jedného okna neprídete. K dispozícii je aj funkcia Drag&Prop, pričom jednotlivé karty sa dajú presúvať medzi oknami.

Automatické ukladanie obsahu kariet

Poznámkový blok umožňuje automatické ukladanie rozpracovaného obsahu na jednotlivých kartách. Táto funkcia tu v minulosti nebola a každé zatvorenie dokumentu sprevádzalo dialógové okno na uloženie alebo zrušenie zmien. Teraz sa obsah automaticky zálohuje do systémového priestoru a po otvorení aplikácie sa znova zobrazí rozpracovaný súbor.

Funguje to podobne ako v internetovom prehliadači. Aby sa zobrazila čistá nová karta, musíte pred skončením aplikácie všetky karty zatvoriť. Funguje to dobre, no treba si zvyknúť na mierne odlišnosti. V každom prípade pri pokuse o zatvorenie konkrétnej karty krížikom alebo klávesovou skratkou Ctrl + W, sa zobrazí výzva na uloženie dokumentu.

Funkcia sa dá vypnúť v nastaveniach aplikácie v sekcii Pri spustení poznámkového bloku. Namiesto štandardne zvolenej možnosti s názvom Pokračovať v predchádzajúcej relácii, zvolíte možnosť Spustiť novú reláciu a zahodiť neuložené zmeny.

notepad windows funkcieZdroj: TOUCHIT

Automatický dátum a čas

Ešte od čias Windows 95 funguje tento typ a aplikácia si funkcionalitu ponechala dodnes. Otvorte nový textový dokument a napíšte do riadka .LOG.

Uložte dokument a zatvorte ho. Každé ďalšie otvorenie tohto súboru doplní do nového riadka pod napísaný text čas a dátum. Táto informácia bude doplnená len v prípade, že sa niektorý z parametrov zmení. Ak teda otvoríte súbor viackrát behom 1 minúty, keďže sekundy sa nezobrazujú, nepridá sa ďalší riadok s novým časom a dátumom. Je to celkom prehľadné a funguje to spoľahlivo.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.