Je to tak, keď sa na tohtoročnom CES-e objavili nové Samsung televízory s označením QLED, mnohí nevedeli, o čo presne ide.

Účelom tohto článku je tak odpovedať na otázky viacerých čitateľov, ako to vlastne s tým QLED je, resp. nie je.

OLED je najmodernejšia technológia, ktorá v podstate nahradila staršiu technológiu plazma televízorov. Známa bola už v minulosti, OLED displeje sa používajú v najvyspelejších smartfónoch. Pred pár rokmi bol problém vyrobiť OLED displej s poriadne veľkou uhlopriečkou, ale dnes je už tento proces zvládnutý. Na prvý pohľad túto technológiu rozpoznáte tým, že poskytuje mimoriadne vysokú kvalitu obrazu a použité displeje sú veľmi tenké.

Spoločnosť LG na výstave CES v Las Vegas predstavuje najnovší televízor LG OLED W

QLED predstavuje inovovaný panel založený na nanokryštáloch. Aplikáciu nanokryštalických kvantových bodiek (tzv. Quantum Dot) pritom používa spoločnosť Samsung pri konštrukcii obrazových panelov už dlhšiu dobu. Pripomeňme, že tieto panely sa vyrábajú na Slovensku a predchádzajúca generácia 2016 niesla označenie SUHD. Nosným médiom kvantových bodiek je pri najnovších televízoroch zmes zinku a selénu.

Takto prezentovala spoločnosť Samsung QLED televízor na svojej výstave v Barcelone

Samsung si pritom vybral na označenie nového panelu pomerne rafinovanú skratku QLED a vysvetľuje to ako Quantum LED. Problém je v tom, že mnoho ľudí si nevšimne rozdiel medzi písmenom Q a O a považujú QLED televízor za taký istý ako je to v prípade technológie OLED. Sú to však úplne odlišné technológie.

Rozdiel medzi QLED a OLED je v zdroji svetla

QLED je panel založený na technológii kvapalných kryštálov s LED podsvietením a s OLED nemá takmer nič spoločné. V prípade obrazovky OLED totiž emitujú svetlo, ktoré neskôr vnímame ako obraz, samotné pixely. Inými slovami, pri OLED svetlo vychádza priamo z obrazových bodov.

V prípade QLED sa svetlo vytvára rovnako ako u iných LCD obrazoviek – teda podsvietením panelu. V súčasnosti sa najviac používa bočné podsvietenie tzv. Edge LED, ktoré je v prípade QLED doplnené o technológiu lokálneho stmievania – tzv. Precision Black Pro. Cestu pre toto svetlo otvárajú a zatvárajú kvapalné kryštály a farbu dodávajú filtračné vrstvy. Tie sú v prípade QLED celkom nového typu.

Výhodou QLED panelu je vysoká svietivosť, zlepšila sa aj energetická efektivita a množstvo farieb v obraze. Vylepšil sa aj pozorovací uhol v porovnaní so staršou verziou panelov. Pri tomto type displeja sa používa anorganický materiál a uhlopriečky televízorov sú od 49 do 88 palcov.

Inovatívna technológia QLED, ktorú používa Samsung

OLED (organic light-emitting diode) nepotrebuje na rozdiel od QLED žiadne ďalšie podsvietenie a svieti tu naozaj každý bod samostatne. Na rozdiel od QLED sa tu používa organický materiál. Existujú pritom panely s pasívnou (PMOLED) alebo aktívnou (AMOLED) maticou. Najpoužívanejší je AMOLED, pri ktorom sa dosahuje vyšší kontrast a aj vyššie rozlíšenie, a to individuálnym riadením pixelov.

Výhodou OLED je aj dokonalý pozorovací uhol – aj keď sedíte mimo stredu televízora (čo je najčastejší prípad), stále vidíte rovnaké podanie farieb v obraze. To je rozdiel v porovnaní so staršími LCD panelmi, keď sa farby menia v závislosti od uhla pozorovania a najviac sa tento efekt prejavuje pri zakrivených displejoch. V minulosti trpela technológia OLED problémom, že tieto panely nevydržali svietiť dlhodobo a niektoré body sa vypaľovali.

Tieto detské choroby sú však už dnes prekonané a OLED je technológia plne nasaditeľná v praxi v dlhodobom meradle. V prípade televízorov LG sú dostupné rozmery uhlopriečky 55, 65 a 77 palcov.

Znázornenie dvojvrstvovej OLED: 1. Katóda (−), 2. Vrstva vyžarovania, 3. Produkcia žiarenia, 4. Vodivá vrstva, 5. Anóda (+)

OLED používa u svojich najlepších televízorov spoločnosť LG ako hlavný producent OLED panelov na svete. Panely na zákazku vyrobené v podniku LG Display však nasadzuje do svojich televízorov aj značka Panasonic, Sony alebo Philips. Tieto televízory sú o niečo drahšie ako QLED, ale kvalita obrazu je zatiaľ najvyššia, aká sa podarila v televízoroch dosiahnuť.

Platí to hlavne pri scénach s nízkou úrovňou svetla. OLED si pritom ideálne poradí so scénami ako je napr. ohňostroj na nočnej oblohe, kedy je kontrast medzi čiernou oblohou a svetlým časťami mimoriadne vysoký. Výhodou OLED displeja je aj to, že je mimoriadne tenký. Panel televízora tak môže byť tenší ako mobilný telefón.

Niektorí výrobcovia potom oddeľujú časť panelu a časť s elektronikou plus reproduktormi z toho dôvodu, aby sa dal panel osadiť na stenu ako obraz. Vtedy vynikne obraz na televízore najlepšie.

LG televízor s oddeleným panelom a elektrickou časťou

O tomto rozdiele medzi technológiami QLED a OLED treba vedieť, keď si budete vyberať svoj televízor.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.