Vyvinula ho spoločnosť Japan Display, ktorá dodáva súčiastky aj Applu.

Prvými lastovičkami, ktoré priniesli ohybné displeje na trh, boli LG Flex alebo telefóny Samsung Galaxy S a Note. Obrazovky sú v týchto telefónoch pevne zahnuté a nedá sa s nimi manipulovať. S podobným konceptom ohybného displeja, ktorý je však nerozbitný, najnovšie prišla spoločnosť Japan Display. Tá dodáva súčiastky aj firme Apple.

Japan Display na rozdiel od zahnutých OLED displejov vyvinula LCD obrazovku, ktorá využíva plastový substrát namiesto skla. Vďaka tomu je možné displej jednoducho ohnúť a nerozbije sa, ani keď spadne na zem. Obrazovka síce nie je natoľko flexibilná, aby sa dala zrolovať, umožňuje však podobné zahnutie ako existujúce telefóny na trhu.

Tento displej sa nerozbije, ani keď spadne na zem

Tento koncept má jednu výhodu, resp. nevýhodu. Obnovovacia frekvencia takéhoto displeja je 15 Hz, vďaka čomu je spotreba energie menšia. Na druhej strane nie je vhodný pre aplikácie, ktoré vyžadujú vysokú obnovovaciu frekvenciu. Displej je vhodný na čítanie kníh, avšak na sledovanie videa nie.

Japan Display plánuje spustiť masovú výrobu v roku 2018. Počas najbližších rokov by sme sa teda s takýmito obrazovkami mohli stretnúť aj v praxi. Pripomeňme, že na trh by sa mali čoskoro dostať aj prvé skladateľné telefóny, ktoré umožnia displej výrazne ohnúť až zložiť. Opäť sa spomínajú firmy Samsung a LG.

Zdroj: TheNextWeb

Prečítajte si aj:

Dohady: Samsung a LG tento rok predstavia skladateľné telefóny

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit