Patríte k tým, čo kladú extra dôraz na svoju digitálnu bezpečnosť? Hardvérový firewall USG je tu pre vás!

Máte už nainštalovaný najnovší firewall a antivírus, najlepšie s kompletnou sadou nástrojov chrániacich všetky vaše aktivity na internete, a to aj na mobilných zariadeniach? Patríte k tým, čo si prelepujú webkameru náplasťou, prípadne rovnko kupujú biznis notebooky bez webkamery a mikrofónu? Máte už aj zariadenie chrániace pred USB Killerom a ďalšie, ktoré vás ochráni pred šmejdovými USB-C zariadeniami? Tak potom vám chýba už len USG.

Novinka od USG má za cieľ zabrániť spúšťaniu škodlivého kódu z USB zariadení. Funguje jednoducho: USG zapojíte do počítača, a do USG zapojíte USB zariadenie. Hotovo.

Problém s USB zariadeniami je v tom, že počítače sú prednastavené tak, aby im dôverovali. Je teda relatívne ľahké vytvoriť „fyzický“ vírus v podobe USB kľúča, ktorý sa spustí automaticky po zapojení do PC. USG zabraňuje USB zariadeniam spúšťať skripty a príkazy, či nedajbože odchytávať údaje zo siete. Dovolí im len posielať údaje, no zablokuje akékoľvek podozrivé správanie.

Hoci takáto forma napádania počítačov je veľmi vzácna, oproti bežným vírusom a malvéru, hrozba existuje. Napríklad v roku 2010 bol podobný vírus, Stuxnet, prepašovaný na USB kľúči a použitý na poškodenie Iránskeho jadrového programu. Chyruje sa, že za tým stojí USA s Izraelom.

USG je dielo Roberta Fiska, ktorý tvrdí, že celá jeho reputácia stojí na tomto zariadení. Aby dokázal, že to myslí vážne, na Githube sprístupnil celú dokumentáciu a firmvér uvoľnil ako open-source, takže každý si ho môže preštudovať a prípadne postaviť aj doma.

Zdroj: ZDNet

Prečítajte si aj:

USB Killer 2.0: Usmažte si počítač za 50 dolárov