Každý rok nám výrobcovia rôznych elektronických zariadení, najmä smartfónov dávajú najavo, že káble sú minulosťou a budúcnosť patrí bezdrôtovým prenosom. To neplatí iba pre prenos hudby a médií, ale aj pre nabíjanie.

Možnosťou bezdrôtového nabíjania disponujú mnohé smartfóny, pričom to už nie je výsadou iba vlajkových lodí alebo tých najdrahších zariadení. Tento štandard, najčastejšie Qi, je na vzostupe a jeho integrácia nie je zložitá. Podmienkou je zatiaľ iba to, aby bol kryt cievky nabíjaného zariadenia (zadná strana smartfónu) z plastu alebo skla.

Bezdrôtové nabíjanie má svoje výhody, ale aj nevýhody, o ktorých sa už hovorí menej. Z hľadiska komfortu a možností zabudovania takýchto nabíjačiek, napr. do nábytku (IKEA), je to výborné riešenie. Qi nabíjačky nájdete aj v autách, kaviarňach, hoteloch alebo na letiskách.

Iný názor na to však majú batérie v smartfónoch, ktoré sú takýmto spôsobom nabíjané. Bezdrôtové nabíjanie batériu vyčerpáva viac a ak počas nabíjania zariadenie z nabíjacej podložky niekoľkokrát zdvihneme a opäť dáme späť, tak jej životnosť a výdrž môže rýchlejšie klesať. Samozrejme, aj samotný proces nabíjania je dlhší ako pri nabíjaní klasickou káblovou nabíjačkou, nakoľko počas bezdrôtového nabíjania vznikajú prenosové straty na úrovni 10 až 40 % – v závislosti od konkrétneho zariadenia.

Keďže je bezdrôtové nabíjanie také obľúbené a aj my využívame túto vymoženosť, prinášame vám test bezdrôtových nabíjačiek. Zariadenia sú rôznych značiek, špecifikácií a materiálových prevedení. Zamerali sme sa na nabíjačky so štandardom Qi, ktorý je najrozšírenejší a využívajú ho aj všetky moderné smartfóny. Testované zariadenia sú v rôznych cenových reláciách a už teraz vám môžeme prezradiť, že nie vždy je to najdrahšie nutne najlepšie.

Ako funguje bezdrôtové nabíjanie – štandard Qi?

Qi je otvorený univerzálny štandard nabíjania vyvinutý organizáciou Wireless Power Consortium (WPC). Zariadenie, ktoré slúži ako nabíjačka má v sebe cievku, ktorá po pripojení do elektrického obvodu vytvorí okolo seba magnetické pole. Toto pole je väčšie, než samotné zariadenie a jeho veľkosť tak určuje dosah samotnej nabíjačky. Pole nie je pre človeka citeľné, ani nebezpečné.

Koncové zariadenie kompatibilné s bezdrôtovým nabíjaním má v sebe prijímaciu cievku a akonáhle sa dostane do dosahu spomenutého magnetického poľa, dôjde k presne opačnému efektu. Magnetické pole vyvolá v cievke elektrický prúd a začne proces nabíjania.

Nabíjačka pravidelne vytvára krátky magnetický pulz, aby zistila, či je v dosahu podporovaný prijímač, teda smartfón. Ak ho rozpozná, hneď sa začne prenos energie. Pritom sa používa frekvenčná modulácia na určitom rozsahu. WPC pri štandarde Qi používa frekvencie 100 až 205 kHz. Daňou sú samozrejme straty, pretože táto premena nie je ani zďaleka 100 % účinná.

Testované zariadenia

Test prebiehal veľmi jednoducho, aj keď to bol pomerne náročný proces, nakoľko sme nabíjali (a vybíjali) iba jedno zariadenie, aby boli výsledky čo najvernejšie. Pokusným smartfónom bol iPhone 8 Plus, ktorý má 2691 mAh batériu. Prítomná je aj podpora rýchleho nabíjania, ale iba v režime káblového nabíjania. Technológia bezdrôtového nabíjania je vo väčšine zariadení rovnaká a iba zopár modelov dokáže prijať väčší nabíjací prúd v tomto režime, čomu sú prispôsobené aj nabíjačky s vyšším výkonom.

Všetky nabíjačky sme napájali totožným adaptérom – Sony UCH12, ktorý je dostatočne výkonný a podporuje technológie ako Quick Charge 3.0 a Pump Express Plus 2.0. Max. výstupný výkon adaptéra je 5 V – 12 V/1,35 A – 2,7 A.

Zaujímala nás rýchlosť, akou dokážu jednotlivé nabíjačky dobiť batériu v smartfóne na + 20 %, + 40 % a + 80 %. V tomto prípade sme mali smartfón nabitý na 10 % a merali sme dobu, pokiaľ sa kapacita batérie zvýši o 20, 40 a 80 percent. Parametre nabíjačiek a výsledky testov nájdete v  tabuľke. Nabíjačky sme pritom zoradili podľa ich ceny od najdrahšej po najlacnejšiu.

Model  nabíjačkySony WCH20Samsung EP-N5100Hoco CW3AInHouse MKF-WT3N QiInHouse MKF-WT4N Qi USBGembird EG-WCQI-02
Max. vstupný prúd9 V/1,8 A5 V/2 A-9 V/1,67 A5 V/2 A5 V/2 A5 V/1,5 A5 V/2 A
Max. nabíjací prúdmax . 9 W5 V-9 V/1 A5 V/1 A5 V/1 A5 V/1 A5 V/1 A
Typ napájacieho konektoraUSB-CUSB-CmicroUSBmicroUSBmicroUSBmicroUSB
Iné vlastnostimanažment nabíjaniamanažment nabíjaniamanažment nabíjania2 × USB-A výstup2 × USB-A výstup
Čas nabíjania + 20 %  (min)413340524547
Čas nabíjania + 40 % (min)797783988990
Čas nabíjania + 80 % (min)162145158192179184
Cena zariadenia  (eur)9954,926,0211,9999
Nižšia hodnota doby nabíjania znamená lepší výsledok.

Sony WCH20

Tohtoročná novinka od Sony zaujme špecifickým dizajnom, ktorý pripomína BT reproduktor. Vyzerá zaujímavo a telefón je možné nabíjať na výšku alebo šírku. Nabíjačka má totiž odnímateľný magnetický stojanček, ktorý umiestnite podľa potreby. Zariadenie (rozmery 100 × 65 × 46 mm) je prispôsobené pre smartfóny totožnej značky, čo je pochopiteľné. Avšak pri nabíjaní iných zariadení to môže predstavovať problém. Nabíjacia cievka je pravdepodobne umiestnená v strede kolísky, čím je dané, že sme museli pre testovací iPhone 8 Plus hľadať správnu polohu, ktorá nebola vždy ideálna. Aktivácia a proces nabíjania sú vizuálne zobrazované pomocou malej LED diódy. Nabíjačka obsahuje vlastný čip, ktorý spravuje proces nabíjania a zabraňuje tak prehrievaniu. V balení nájdete nabíjačku, napájací adaptér a UCB-C kábel. Nabíjačka od Sony patrí medzi najsilnejšie, ale aj najdrahšie. Samotný čas nabíjania však patrí skôr k lepšiemu priemeru.

Samsung EP-N5100

Nová bezdrôtová nabíjačka od Samsungu zaujme už na prvý pohľad. Má prémiové spracovanie a možnosť nabíjania telefónu na výšku alebo na šírku. Rozmerovo je síce väčšia (116 × 91,4 × 87,5 mm), ale tieto zariadenia sa často neprenášajú, takže nám to neprekážalo. Na kancelárskom stole pôsobí elegantne. Okrem dizajnu nás zaujala aj rýchlosť nabíjania, ktorá bola oproti ostatným testovaným zariadeniam takmer bezkonkurenčná. Aktivácia a proces nabíjania sú vizuálne zobrazované pomocou malej LED diódy. Nabíjačka obsahuje aj čip, ktorý spravuje proces nabíjania, čím sa predchádza nadmernému prehrievaniu. Parametrovo nepatrí na vrchol, ale výsledky nás prekvapili. V balení nájdete iba samotnú Qi nabíjačku, bez kábla a adaptéra. Bezdrôtová nabíjačka od Samsungu je jednoznačným víťazom testu v rýchlosti nabíjania.

HOCO CW3A

Bezdrôtová nabíjačka od spoločnosti HOCO je ukážkou minimalizmu a elegantného dizajnu, ktorý sa hodí kdekoľvek. Jednoduchá kovová platnička (100 × 9 mm) s plastovým vrchom, ktorý pôsobí ako sklo, funguje bez najmenšieho problému. V prednej časti má integrovanú malú LED diódu, ktorá indikuje aktiváciu a nabíjanie. Napájanie je v zadnej časti a nechýbajú ani protišmykové nožičky, vďaka ktorým je zamedzený jej samovoľný pohyb. Ploché Qi nabíjačky majú výhodu, nakoľko sú vhodné pre rôzne druhy smartfónov. Zariadenie obsahuje aj vlastný čip, ktorý spravuje proces nabíjania, aby sa predišlo nadmernému prehrievaniu. V balení nájdete nabíjačku a microUSB kábel. Nabíjačku HOCO sme si počas testu obľúbili najviac, nakoľko ponúka výborný pomer výkon/cena.

InHouse MKF-WT3N Qi

Jednoduchšia a cenovo dostupnejšia Qi nabíjačka od spoločnosti InHouse je vyhotovená z plastu a dizajnom príliš nezaujme. Nabíjanie je naplocho a nechýba ani LED dióda, ktorá indikuje aktiváciu a proces nabíjania. Počas nabíjania sa táto nabíjačka viac prehrievala, čo nepoteší. Rozmery nabíjačky sú 155 × 85 × 7 mm. Možnostiam a celkovému dojmu je prispôsobená aj nízka cena. V balení nájdete Qi nabíjačku, microUSB kábel a manuál.

InHouse MKF-WT4N Qi USB

Totožný výrobca bezdrôtovej nabíjačky, avšak iné spracovanie, ako aj parametre. Tento model od InHouse sa nám páči viac, nakoľko pôsobí elegantnejšie, má lepšie spracovanie a dva USB-A výstupy navyše. Plastové vyhotovenie je obstojné a nechýba ani dvojfarebná LED dióda, ktorá indikuje aktiváciu a proces nabíjania. K nabíjačke je možné pripojiť ešte dve zariadenia pomocou USB kábla a nabíjať tak súčasne až 3 smartfóny. Pri takomto procese sa bude nabíjačka o poznanie viac prehrievať a výkon nabíjania bude minimálny. Ak berieme do úvahy iba bezdrôtové nabíjanie, tak za nízku cenu získate funkčné a jednoduché zariadenie. V balení nájdete nabíjačku, microUSB kábel a manuál.

Gembird EG-WCQI-02

Bezdrôtová nabíjačka od spoločnosti Gembird sa navlas podobá na nabíjačku od InHouse. Mierne rozdielne sú iba parametre. V základe ide o jednoduchú plastovú Qi nabíjačku, ktorá má navyše dva USB-A výstupy na nabíjanie ďalších zariadení. Nechýba ani dvojfarebná LED dióda, ktorá indikuje aktiváciu a proces nabíjania. Z pohľadu bezdrôtového nabíjania je toto zariadenie bezproblémové, akurát je už na prvý pohľad vidieť druhotriedne spracovanie. V balení nájdete nabíjačku, microUSB kábel a manuál.

Zariadenia do testu zapožičali spoločnosti: Agem Computers, Sony a Samsung

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Komentáre sú uzavreté