Na našom serveri sa venujeme aj fotoaparátom, testujeme kompakty aj zrkadlovky. O fotoaparáty je stále záujem aj napriek tomu, že veľa ľudí už fotí smartfónom. V tomto článku sa budeme venovať testu fotoaparátu trochu väčších rozmerov, je to Canon PowerShot SX60 HS.

Pozrite si tiež:

Vyberte si dobrého fotospoločníka na leto: Canon PowerShot G7 X

VIDEO touchIT: Test fotoaparátov – Panasonic DMC-TZ70 a boje na Hrone

Testovali sme fotoaparát Sony Cyber-shot HX90 na Gibraltare a v Alhambre

Toto je už fotoaparát väčších rozmerov, ktorý sme ocenili hlavne pri fotografovaní krajiny. Jeho hlavnou výhodou je možnosť naozaj obrovského zoomu. Je to ultrazoom so 65-násobným približovaním, ktorý s dá ďalej rozšíriť až na 130 násobok. Ohnisková vzdialenosť sa mení od 21 až po 1365 mm (svetelnosť f/3,4 – f/6,5). Má výklopný displej, ktorý je na rozdiel od PS G7 X otočný v ľubovoľnom uhle. Na rozdiel od PS G7X nie je displej dotykový a tento fotoaparát neobsahuje ND filter. Hľadáčik je elektronický s vysoký rozlíšením. Snímač veľkosti 1/2,3“ má rozlíšenie 16,1 MPx, fotografie spracováva rýchly procesor Digic 6.

Tiež je tu podpora formátu RAW. Ako sme zistili, SX60 HS sa dobre hodí aj na nakrúcanie videa. Výhodou je vstup pre externý mikrofón, resp. dvojica zabudovaných mikrofónov. Fotoaparát má zabudovaný blesk, ale dá sa použiť aj externý blesk s pripojením na koľajničky. Aj v tomto prípade existuje pripojenie na mobilnú aplikáciu s párovaním cez NFC, ukladanie fotografií do cloudu, pripojenie na Wi-Fi a možnosť diaľkového ovládania cez aplikáciu. Na objektíve sú špeciálne tlačidlá – jedno umožňuje maximálny zoom napr. na tvár osoby, resp. jeho hornú časť tela. Tiež môžete použiť šikovné automatické zaostrovanie na pohybujúci sa objekt.

S týmto fotoaparátom sme špeciálne fotili aj pri zníženej úrovni svetla a Canon PS SX60 HS si s tým dobre poradil.

Na rozdiel od iných fotoaparátov je výdrž batérie veľmi dobrá a batéria sa dá nabíjať aj mimo fotoaparátu v externej nabíjačke. Celkovo je PS SX60 HS prístroj, ktorý využijete hlavne vtedy, ak potrebujete veľký zoom. Fotoaparát pritom nie je ťažký na nosenie (650 gramov) a vieme si ho pokojne predstaviť ako reportážny fotoaparát.

Cena: 459 Eur

Zapožičal: Canon Slovakia

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.