Telefón pre mladých ľudí. Takto ho segmentuje Coolpad a tomu odpovedá aj cena. Povedzme, že toto nie je super výkonný telefón, no pri jeho cene 149 eur sa razom na model Modena 2 pozeráte inak.

Telo je plastové, takže sú tu hneď dva pozitívne dopady. Prvým je cena a druhým hmotnosť zariadenia. Je to 5,5″ telefón, takže rozmery sú väčšie. Skupina mladších používateľov ocení veľký telefón a zároveň nebudú musieť toľko premýšľať o tablete. Akumulátor nie je vymeniteľný, čo prezrádza na prvý pohľad konštrukcia krytu. Slot na nanoSIM karty je naboku a je kombinovaný so slotom na microSD kartu.

Budete sa tak musieť rozhodnúť, či potrebujete dve SIM karty alebo rozšíriť pamäť o maximálne 32 GB. V rozložení prvkov tu nie sú žiadne netradičné zmeny. Zadný fotoaparát vystupuje z tela. Kruhové lemovanie však neškriabe povrchy. V tomto prípade je tu zaujímavosť v podobe rovnakého rozlíšenia fotoaparátov – predný aj zadný majú zhodne 8 Mpx. Nakrúcanie videa je možné v HD rozlíšení pri 30 sn./s.

Výrobca zapracoval na dizajne a zadnú stranu upravil tak, aby ste na nej nezanechávali odtlačky prstov. To sa podarilo. Trendom je dnes 2.5D displej. Teda mierne zaoblené ochranné sklo po hranách. U Modeny 2 je zaoblené len veľmi nenápadne a prechádza do krytu, ktorý ho akoby aj tak mierne presahuje a lemuje displej.

Fotenie pri umelom osvetlení zanecháva na fotografii škvrny ako po vysokej kompresii. Lepšie fotky spravíte v presvetlenej miestnosti alebo za slnečného svetla. Selfie fotoaparát vás niekoľkými režimami skrášli a zároveň odhaduje vek foteného. To platí aj pre hlavný fotoaparát. Odhad bol spravidla o 5 až 6 rokov nižší ako je realita. Nad zameriavacím štvorcom tváre sa zobrazoval text „Potenciálny boh 27“.

Teda v našom prípade, u každého bude číslo závislé od veku. Buď sme celkom nepochopili čo je potenciálny boh alebo to nepochopili prekladatelia z anglického originálu Attractive. Fotoaparát má aj profesionálny režim. Poslúži najmä pri manuálnom nastavení expozície, no zázraky sme od fotoaparátu nečakali. Aj tak ho zrejme budete používať na plnej automatike.

Opäť je tu rozhranie Cool UI 8, ktoré hodnotíme z pohľadu čistoty rozhrania a systémovej náročnosti pozitívne. Zmena je v rozhraní a teraz môžete hlavné ovládacie prvky vytiahnuť aj gestom zo spodnej časti displeja. V prípade 5,5″ modelu je to veľmi dobrá vec. Takisto sa nám páčilo plávajúce tlačidlo s možnosťou prichytenia po bokoch displeja.

Sú tu základné voľby na rýchly prístup k virtuálnym tlačidlám, úprave jasu, spravenie snímky obrazovky a ďalšie. Okrem toho je tu ešte spodný panel, ktorý sa dá posúvať a môžete si do neho pridať ďalšie aplikácie. Funkcia svetla, kalkulačka, hlasové nahrávanie alebo spustenie fotoaparátu tu už je. Páčilo sa nám aj priame integrovanie funkcie na nahrávanie diania na obrazovke.

Telefón je miestami pomalší, a to aj pri používaní základných aplikácií ako webového prehliadača, aplikácie na poznámky alebo pri prepínaní medzi aplikáciami všeobecne. Stále sme však vnímali vynikajúcu cenu, a tak sme mu tieto malé neduhy odpustili. Telefón odporúčame skôr pre tínedžera na základnej škole. Vhodný bude aj pre tých, čo chcú dvojsimkový telefón na pozeranie filmov, čítanie obsahu a celkovo nenáročné použite.

Model telefónuCoolpad Modena 2
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek 6735p, 4-jadrový, max. frekvencia 1 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSD do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, GN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video8 MPx, autofocus / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2500 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]4 / 180
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 77 × 8 / 143
ZapožičalCoolpad
Cena [EUR s DPH]149
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score24721
PCMark for Android – Work performance2934
3DMark Sling Shot – Total score82
Graphic66
Physics575

Hodnotenie
+ cena, hmotnosť, vylepšené rozhranie, ovládacie prvky na spodnej časti displeja, Dual SIM, fotenie selfie
– nižší výkon, zašumené fotografie

Cena: 149 EUR
Zapožičal: Coolpad

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

NAŠE HODNOTENIE

5.8 Nízka cena

Coolpad Modena 2 je veľký telefón za nízku cenu. Po tejto stránke ho odporúčame, ak ste zmierení s jeho rezervami. Procesorový výkon nie je najväčší a systému treba dať občas sekundu dve čas, no nie je to pravidlom. Dá sa použiť aj na fotenie, počítajte s mierne zašumenými fotkami pri nedokonalom osvetlení.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Hardvérová výbava 5
  • Rýchlosť 4
  • Výdrž 6
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.