Tretia generácia telefónu Moto G je určená používateľom, ktorí hľadajú telefón s rozšírenou odolnosťou a za výbornú cenu. Okrem toho však dostanú takmer čistý systém Android. To je dobrá správa pre tých, ktorým prešpikované nadstavby prekážajú.

Telefón má zosilnené telo, takže viac vydrží, no na nejaké extrémne pády to rozhodne nie je. Má certifikáciu IPX7, takže zvládne náhodné ponorenie do vody. Neodporúčame ho pod vodou používať, no pri krátkodobom ponorení sa mu nič nestane. Rám telefónu je kovový a zadná strana má ryhované pogumovanie. V čiernej verzii vyzerá telefón fádne, no je pravda, že v rukách cítite odolný kúsok.

MotoG3rdGen_WhtDv_Lydwn_RGB_vyd2016_5_nowat

Nešmýka sa a je to telefón určený na používanie nielen v kancelárii, ale aj pri turistike. Prípadne všade tam, kde od takéhoto zariadenia vyžadujete vyššiu odolnosť. Zadný kryt je odnímateľný, no akumulátor sa vymeniť nedá. Slot na Micro SIM kartu a pamäťovú kartu je v hornej časti pod krytom. V prípade výmeny teda nepotrebujete ostrý predmet. Aj keď po dizajnovej stránke pripomína rozloženie reproduktorov v konfigurácii stereo, v skutočnosti je tu len jeden reproduktor, a to vo výreze v časti pod displejom.

Telefón je vďaka čistému Androidu dostatočne svižný a prakticky nenarazíte na výrazné obmedzenia. Len pri tých najnáročnejších hrách, keďže je tu Snapdragon 410. Používanie bežných aplikácií je svižné, hoci oproti vlajkovým lodiam je tu občas pomalšie vyvolanie programov z multitaskingu. No zároveň dodávame, že je tu aj iná cenovka, výrazne nižšia.

pack_preto_deitado_RGB (1)_vyd2016_5_nowat

Úplné „holý“ systém nie je. Má totiž funkčné rozšírenie nazvané Moto. V tejto aplikácii si nastavíte gestá telefónom aj displej v pohotovostnom režime. Zatrasením telefónu spustíte baterku. Toto je skutočne vynikajúca vec a pri večernej prechádzke sa neraz hodí. Netreba chodiť do menu a snažiť sa voľbu vyhľadať v oznamovacej lište. Druhým gestom je dvojité preklopenie telefónu, vtedy sa zapne fotoaparát. Ďalej je možné na pohotovostnom displeji zobrazovať notifikácie aplikácií a zvoliť tiež čas, keď sa displej nebude rozsvecovať. Toto možno nie je to správne slovo, displej ako taký zostane tmavý, len sa zobrazia ikony notifikácií. Aj tu môžete nastaviť výnimky pre aplikácie, ktoré nebudú mať zobrazované notifikácie v tomto štýle.

Fotoaparát sa dá celkom dobre použiť. Ak chcete dosiahnuť maximum a vyhnúť sa jemne zašumeným fotkám pri náročnejšom svetle, je tu funkcia HDR. Dá sa použiť, keď máte na záber chvíľu čas. Chválime aj integrovanie SlowMotion videa pri HD rozlíšení a v neposlednom rade aj ozajstných 30 sn./m. v režime Full HD.

Hodnotenie
+ kvalita konštrukcie, odolnosť IPX7, gestá a konfigurácia notifikačného displeja, rýchly systém
– žiadne podstatné

Verdikt

Lenovo Moto G má čistý Android a vďaka tomu je dostatočne rýchly aj pri použitom CPU Snapdragon 410. Odolá náhodnému ponoreniu a jeho konštrukcia prežije menej šetrné zaobchádzanie.

Cena: 179 EUR
Zapožičal: Lenovo

Model telefónuLenovo Moto G
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyMicro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2000 / 16 000
Procesor4 × 1,4 GHz, 4-jadrový,  Snapdragon 410
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2470 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]142 × 72 × 12 / 155
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]179
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score32718
PCMark for Android – Work performance4531
3DMark Sling Shot – Total score61
Graphic48
Physics772
HodnotenieVýsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.