Telefón strednej triedy, ktorý zaujme parametrami a cenou.

Tu je skutočne vidieť pomer cena/parametre a Lenovo sa s modelom Vibe K5 Plus pustilo do boja v strednej triede. Konštrukcia tela pozostáva z kovového rámu a plastového krytu. Je pekne spracovaný, no treba si dať pozor práve na zadný kryt. Ten sa môže ľahko ošúchať a už počas testovania sa na ňom objavili malé šmuhy. Ide len o nepatrné vizuálne prvky, no treba na to dať pozor. Z pohľadu umiestnenia prvkov ide o klasicky monoblok s tým, že tentoraz je microUSB konektor umiestnený na hornej hrane. Tu je aj audiokonektor. Tlačidlá pod displejom nie sú podsvietené, no sú dobre vidieť vďaka striebornému zvýrazneniu.

Na pohľad by sa zdalo, že telefón nemá až tak čím zaujať. Je to predsa len klasika v podaní Lenova. No práve to oceníte najviac. Teda máte tu dva sloty na micro SIM karty a slot na pamäťovú kartu. Aj keď len do kapacity 32 GB, no rozšírenie každopádne oceníte. Telefón sa hodí aj na použitie s rýchlymi dátami. Podporovaná je aj sieť LTE. Keď k tomu pripočítame 2750 mAh baterku, ide o poriadnu výbavu v tomto segmente. Súčasťou je aj nový procesor Snapdragon 616. Je to 8-jadrový CPU s výkonom na bežné použitie. Nedá sa povedať, že by bol telefón pomalý, no nie je to najväčší rýchlik medzi procesormi. Na reakciách pri náročnejších aplikáciách to vidno. Benchmarkový test dopadol dobre z pohľadu tvrdého výpočtového výkonu, pohyb v systéme je občas pomalší. Vidieť to napríklad pri pokuse o rolovanie webovej stránky, keď je tento proces mierne sekaný.

Fotoaparát zaostruje do 1,5 sekundy. V praxi teda treba na tento úkon chvíľu počkať a rýchle scény nie sú vhodným objektom fotografovania. Video môžete nakrúcať aj vo Full HD režime, no len pri 15 sn./s. Nepomôže ani prepnutie do HD režimu. Snímkovanie na tejto úrovni zostáva.

V oblasti zvuku je to podstatne lepšie a ani tu nechýba technológia Dolby Atmos. Ide o špecializovanú zvukovú nadstavbu, ktorá platí pre celý systém. Vyberiete si požadovaný typ ekvalizéra (film, hudba, hlas, hra) alebo nastavíte vlastný a aplikuje sa pri filmoch aj hrách, a to v okne prehliadača alebo aplikáciách.

Hodnotenie

+ cena a hardvérová výbava, Dolby Atmos, zosilnená konštrukcia, silná baterka
– slabší fotoaparát

Cena: 209 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt TOUCHIT

Lenovo Vibe K5 Plus je telefón, ktorý zaujme hneď dvomi vlastnosťami. Cenou a výbavou. Má LTE, Full HD displej a pomerne silný procesor. Na bežné používanie dobrý telefón so zosilneným rámom.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLenovo Vibe K5 Plus
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2000 / 16 000
Procesor4 × 1,5 GHz + 4 × 1,2, 8-jadrový, Snapdragon 616
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2750 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]142 × 71 × 8 / 142
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]209
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score35738
PCMark for Android – Work performance3733
3DMark Sling Shot – Total score206
Graphic168
Physics1005
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: LG V10

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.