Toto sú slúchadlá pre tých, čo hľadajú dobrý zvuk k mobilnému telefónu na cesty. Veľmi rýchlo si na ne zvyknete najmä pre ich pohodlné nosenie a kvalitný zvuk. Do slúchadiel výrobca zapracoval technológiu Beat Response Control, takže aj tu nájdete odpovedajúce otvory. Každé slúchadlo má na svojej spodnej strane vedľa kábla otvor, ktorý slúži ako basový tunel na vyrovnanie vibrácií.

Hliníková konštrukcia ich robí odolnými proti fyzickému poškodeniu, zároveň zabraňuje nežiaducim vibráciám. Sila zvuku je vytvorená budiacou jednotkou, ktorá má síce 12 mm alebo vyrovná sa tej s veľkosťou reproduktorovej kupoly 16 mm. Slúchadlá sa pohodlne nosia a každý si nájde správnu veľkosť silikónových návlekov. Tie sú hybridné a kombinujú v sebe mäkký silikón na vonkajšku a pevný vo vnútri na uchytenie k šasi budiacej jednotky.

Sony ponúka aplikáciu SmartKey pre Android a iOS. Tá umožní nastaviť reakciu na počet rýchlych stlačení tlačidla pri hovoroch ako aj hudbe. Všetko si nastavíte v aplikácii, a tak napríklad trojité stlačenie spustí prehrávanie predchádzajúcej skladby. Medzi nastaviteľné prvky patrí aj úprava hlasitosti alebo napríklad stlmenie mikrofónu. Užitočná aplikácia, ktorú odporúčame do telefónu nainštalovať.

Hudobne sme boli s reprodukciou spokojní, no je tu jedno „ale“. Tým je podanie výšok. Sú mierne zastreté, aj keď nie až tak badateľne. Avšak vzhľadom na to, že sme slúchadlá porovnali v tomto teste s inými modelmi, rozdiel v podaní reprodukcie bol citeľný. Dynamika basovej zložky je však výborná, rovnako aj podanie stredných tónov.

Názov modelu / Technické parametreSony MDR-EX450
Typdrôtové, jack
Veľkosť meniča [mm]12
Odhlučnenie od okoliakonštrukciou
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]5 ÷ 25 000
Typ konektoraL konektor
Skutočná hmotnosť [g]15

Tým, že sú mušle ťažšie, treba si dať pozor na zamotávanie slúchadiel. Ak ich odložíte len tak do vrecka nohavíc, ich rozmotanie vám dá trochu práce. Výrobca síce hovorí o kábli, ktorý sa nezamotáva, s týmto však nemôžeme súhlasiť. Výhodou šrafovaného kábla je možnosť jeho stiahnutia aretačným prvkom, ktorý si vďaka tomu drží svoju polohu. Ocenili sme aj minimum prenášaných interferencií z oteru na oblečení.

Hodnotenie
+ pevné mušle, celková dynamika zvuku a najmä nízkych tónov, ovládanie cez SmartKey, materiál kábla
– jemné odchýlky výšok, čo však nepredstavuje zásadný problém

Zapožičal: Sony Slovakia
Cena: 39 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, ako súčasť testu slúchadiel, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

NAŠE HODNOTENIE

10.0 Bohatý zvuk

Sony MDR-EX450 si vložíte priamo do ucha a získate bohatý zvuk. Aj tu je technológia dynamiky basov, čomu odpovedá aj konštrukcia slúchadiel. Je hliníková a popri vyhotovení sa môžete spoľahnúť aj na dobrý zvuk. Navyše ich cena je prijateľná pre väčšinu používateľov.

  • Vlastné odhlučnenie 10
  • Odhlučnenie od okolia 10
  • Kvalita reprodukcie 10
  • Pomer cena/výkon 10
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.