Vlajková loď Xperia XZ ponúka najlepšie funkcie v prepracovanom tele.

Sony si dalo skutočne záležať na každom detaile. Napríklad aj na tom, že sa dá telefón postaviť hranou na stôl. Je vyvážený a možno pre tento spôsob postavenia telefónu nájdete využitie.

Prémiové spracovanie výrobca aplikoval nielen na dizajn, ale aj na použité materiály. Kovová zadná strana zo špeciálneho materiálu nazvaná ALKALEIDO je zatiaľ to najlepšie, čo sme videli. Zadná strana totiž nie je jednofarebná a špeciálna úprava vytvára rôzne farebné odtiene. My sme mali na test farbu, ktorá sa nazýva Forest Blue. Bežne sme totiž zvyknutí na netradičný názov farby, ktorá má jeden odtieň. Tu je odtieňov viac a pri rôznych uhloch máte dojem iného sfarbenia telefónu. Niekedy to bude zelenkavá, inokedy tmavomodrá, prípadne čierna alebo metalická kombinácia týchto farieb. Ak pôjdete okolo predajní s týmto telefónom, určite sa naň pozrite. Toto ste ešte nevideli. Vo výsledku si tak nekupujete len fotomobil so špičkovými parametrami, ale dizajnový klenot. Bude pútať pozornosť.

Rozloženie ovládacích prvkov je identické ako pri modeli Xperia X Compact. Tu je veľká výhoda, že je telefón dostatočne veľký, a tak sa tlačidlo hlasitosti ovláda lepšie. Zároveň je aj dlhšie. Opäť platí, že tlačidlo na zapnutie funguje ako snímač odtlačkov prstov. Rovnako aj tu máte k dispozícii stereo reproduktory.

Technológie fotenia

Fotografovanie je silnou stránkou tohto telefónu. Využíva technológiu Sony a niektoré unikátne špecifikácie, zhodné s verziou X Compact. Je tu teda RGBC infračervený snímač na vyváženie scény. Funguje vynikajúco a z telefónu získate maximálne verný obraz. Vhodne poslúži aj pri fotografovaní detailov. Zaostrovanie je super rýchle a za 0,6 sekundy máte ostrý obraz. Vyváženie expozície je o niečo pomalšie, no zároveň pekne vidíte, ako sa zmenili farby k tej podobe, ako je viditeľná v skutočnosti. Máte tak možnosť kontroly v reálnom čase. Táto funkcionalita sa nám páčila. Zároveň je tu laserový snímač vzdialenosti objektov a nechýba ani prediktívne zaostrovanie. Ideálne je pri fotení pred vami sa pohybujúcich objektov. Dokážete odfotiť aj pohybujúce sa objekty z boku, no lepšie výsledky boli minimálne zo šikmého predného uhla. Senzor totiž sleduje pohybujúce sa objekty a odhaduje smer ich pohybu. Keď teda fotíte napríklad bežiaceho psa, fotografia nebude vo výsledku rozmazaná.

Základné tri piliere fotografovania Sony implementovalo na vlastnej technológii. Ide o šošovky Sony G Lens, snímač Exmor RS a obrazový procesor BIONZ, navrhnutý špeciálne pre smartfóny. Aj tu funguje systém, ktorým Sony povýšilo bežný fotoaparát v mobile na niečo lepšie. Ide o celkový proces spracovania a celkovú rýchlosť fotoaplikácie. Najprv sa zaostrí a odfotí obraz, až potom začne reagovať aplikácia a prekresľovať údaje na displeji. Spočiatku to vyzeralo zvláštne, ako by ste používali lacnejší telefón, no vo výsledku ste stihli odfotiť fotografie, ktoré by ste inak nemali možnosť fotiť. Najmä ak vezmeme do úvahy situácie, keď potrebujete telefón rýchlo vytiahnuť z vrecka a dlhým podržaním rýchlo aktivovať fotenie.

Technológie a systém

Telefón má svižný systém a veľmi dobre sa používa. Je tu Snapdragon 820, a preto nemá zmysel rozoberať celkové reakcie smartfónu. Toto je špička na trhu a za svoje peniaze dostanete maximálny výkon. Vďaka výkonnému CPU môžete využiť nakrúcanie v 4K režime pri 30 snímkach za sekundu. K používaniu telefónu nemáme výhrady. No je pravda, že pôsobí väčším dojmom. Na pohľad máte pocit, že držíte v ruke telefón s 5,5″ nie 5,2″ uhlopriečkou displeja. Sony použilo virtuálne tlačidlá, no aj tak je tu veľký rám hore a pod displejom. Sme radi, že ho výrobca využil aspoň na stereo reproduktory. Nechýba špecializovaná funkcia na adaptívne nabíjanie v spolupráci s firmou Qnovo ako aj integrácia čističa systému a manažmentu pamäte.

Hodnotenie

+ netradičný zadný kryt, kvalita spracovania a dizajn, fotografovanie, 4K video, stereo reproduktory
– žiadne

Cena: 719 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

Verdikt

Sony Xperia XZ je super telefón po každej stránke. Je ťažké mu niečo vytknúť. Získavate výkonovo nabitý telefón s fotografickými funkciami. Je to nádherný telefón, ktorý využijete na čokoľvek, čo budete v danej chvíli potrebovať.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuSony Xperia XZ
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 820, 4-jadrový, max. frekvencia 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, TRILUMINOS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, áno, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video23 MPx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2900 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]146 × 72 × 8 / 161
ZapožičalSony Slovakia
Cena [EUR s DPH]719
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score136554
PCMark for Android – Work performance6099
3DMark Sling Shot – Total score2345
Graphic2837
Physics1459
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: Sony Xperia X Compact

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.