26.9.2015 – Prinášame aktualizované vydanie testu o ďalšie pevné disky. Do porovnania sme zahrnuli aj bežný disk. čoskoro pridáme aj disky od Samsungu.

Testovali sme SSD disky, ktoré môžete použiť na zrýchlenie vášho stolného počítača alebo notebooku.

Disky SSD majú v očiach používateľov dve hlavné nevýhody – vyššiu cenu a zároveň nižšiu kapacitu. Toto je nevýhoda, ktorá je vnímaná čisto parametrovo. Väčšinou takíto používatelia nemajú priame skúsenosti s SSD diskom a celkovým zrýchlením systému. Hodnotia viac parametre, ktoré nahrávajú do karát pomalým diskom s otáčajúcimi sa platňami. Tie majú väčšiu kapacitu, no až na výnimky, ju málokto využije.

Nebavíme sa pri tom o „schopnosti“ zaplniť akýkoľvek disk. Túto schopnosť sme do vienka dostali všetci a to dokonale.

Kto si však vyskúša, ako sa správa systém na rýchlom disku SSD, ten si už po pár dňoch neodkáže predstaviť čakať na zdĺhavé načítanie každej ikonky pri hodinách, pravidelné tuhnutie internetového prehliadača a iných programov. Nehovoriac o tom, ak máte SSD disk ako primárny a potrebujete kopírovať dáta z externého disku, vyťažíte USB 3.0 rozhranie na reálne maximum. A ešte môžete bez viditeľného spomalenia spúšťať nové aplikácie a bežne používať počítač. Kto už dakedy potreboval niečo skopírovať, vedel, že buď jedno alebo druhé.

Testované disky

V teste máme disky, ktoré si povedzme môže dovoliť každý, kto chce uskutočniť výmenu. Nepotrebujete poznať žiadne detaily naprieč kompatibilitou. Jediné, čo je vhodné, zistiť aký typ SATA zbernice máte v počítači, aby ste z kupovaného disku potom vyťažili maximum.

Testovali sme tieto disky:

  1. Crucial BX100 250GB
    cruc_nowat
  2. Crucial MX200 250GB
    7030_999_crucial-mx200-500gb-2-drive-ssd-raid-report_full_nowat
  3. OCZ Vertex 460A 240 GB
    vertex460_lrg_nowat
  4. OCZ Trion 100 480 GB
    ocz_trion100-2_678x452_nowat
  5. Toshiba MQ01ABD100H 1000 GB
    to-SS-Hybrid_PH2100U-1SHD-600-01_nowat
  6. Toshiba 5HNSJ256GCSU 256 GBto_hdts325xzsta-600-03_nowat
  7. GoodRAM Iridium Pro 240 GB

iridium-pro-box-1_nowat

Výsledky našich meraní uvádzame v tabuľke spolu s prehľadom technických parametrov testovaných modelov. V prípade, že chcete vymeniť disky v stolnom počítači, nebude s odňatím krytu žiadny problém. Pozor si treba dať pri notebookoch, kde je riziko straty záruky. Niektoré modely umožňujú zjednodušený prístup k diskom za účelom ich používateľskej výmeny.

Ideálne disky z pohľadu pomeru ceny a kapacity sú 200 ÷ 250 GB modely. Tu sú kapacity mierne odlišné a tak väčšinou nekúpite disky v kapacitách, aké im naformátujú výrobcovia pri klasických HDD.

test_ssd_graf

Verdikt touchIT.sk

Aký disk teda kúpiť? V teste nájdete aj porovnanie s klasickým diskom. Ide o bežný disk, ktorý nie je ničím výnimočný. Práve takýto nájdete v najlacnejších notebookoch na trhu. Tu ide predovšetkým o cenu. Kto z akéhokoľvek dôvody ešte nechce SSD, je tu možnosť voľby hybridného disku. Získate rýchlejší štart, aj odozvu pri multitaskingu, no stále budete vedieť, že v notebooku máte disk s otáčajúcimi sa platňami.

Ak ešte nemáte s diskom SSD skúsenosti, ideálne bude pre väčšinu z vás niektorý z našich testovaných modelov v uvedenej kapacitnej verzii. Výnimku tvorí 480 GB model, je to vidieť na jeho cene. Je však alternatívou pre používateľov, ktorí už teraz vedia, že potrebujú viac miesta na svoje dáta. Všetkým ostatným bude stačiť na systém, inštaláciu programov a hier aj s dostatkom voľného miesta na multimédiá kapacita okolo „povestných“ 256 GB. Môžete vyberať aj podľa rýchlostí, no viac by sme sa pre bežného používateľa orientovali podľa ceny a kapacity…a následného prepočtu za GB. Ten sme vám uľahčili a prepočítali za vás. Jednak, potrebujete mať notebook, ktorý bude plne podporovať daný disk a tiež je otázkou jeho použitie. Na stránkach výrobcov nájdete výsledky odvolávajúce sa na rôzne testy. No po našom vyskúšaní viacerých nástrojov sme dostávali diametrálne odlišné výsledky? Čo znamená diametrálne? rozdiel v rýchlosti aj viac ako 100 MB/s. V našej tabuľke teda nájdete najrýchlejší výsledok. Všímajte si aj prístupovú dobu. Čím nižšia tým, lepšie.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.