Znamenalo by to výrazné zjednodušenie testovania a výsledky prakticky kedykoľvek ich potrebujete.

Mníchovská spoločnosť Semic RF vyvinula aplikáciu v spolupráci s vedcami z USA, ktorá odfotí vaše oči a na základe symptomatického ochorenia nazvaného ako „ružové oko“ vyhodnotí výsledok.

Ten by bol dostupný o tri minúty a aplikácia s názvom Semic EyeScan bude využívať strojové učenie a porovnávanie vzoriek viac ako 2 miliónov rôznych odtieňov ružovej. Aplikácia, ktorá bola testovaná už na viac ako 70 000 ľudí dokáže spracovať milión skenov za sekundu, informuje web E&T.

Takýto typ testu by našiel uplatnenie prakticky kdekoľvek, nielen pri cestovaní ale aj pri spoločenských udalostiach. Aplikácia je zatiaľ zameraná na komerčné využitie a firmy, pre bežných používateľov sa plánuje jej uvoľnenie na neskôr.

Cena je totiž 480 eur mesačne, čo je pre bežného používateľa vysoký náklad. Najmä ak má testovanie zväčša zadarmo. Testovacím firmám by sa ale mohla oplatiť.

Aplikácia by mohla byť dostupná už o mesiac, aktuálne sa čaká na schválenie regulátorom. Okrem zistenia nového typu koronavírusu dokáže na základe týchto skenov rozpoznať aj cukrovku a to s úspešnosťou cez 95 %.

Zdroj: E&T

Prečítajte si aj:

Bezpečné prostredie v školách je teraz jednoduché. Antik ponúka pilotnú výbavu zadarmo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.