Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Alpha medical už druhý týždeň laboratórne testuje pacientov na prítomnosť protilátok nového koronavírusu metódou ELISA. Najväčším prínosom tejto metódy je to, že dokáže zistiť, či pacient prekonal ochorenie COVID-19 – aj v prípade, ak u neho neboli prítomné žiadne klinické príznaky. Aj na Slovensku sú už takí pacienti, ktorí možno ani nevedeli, že sa novému koronavírusu ubránili.

Laboratóriá Alpha medical otestovali na prítomnosť protilátok už 378 pacientov, pričom 181 záujemcov bolo individuálnych samoplatcov, ktorí sa objednali cez lab.online, 82 bolo zdravotníkov a firemných zákazníkov a 115 bolo pacientov z kliník infektológie v Bratislave a Martine.

„Ukazuje sa, že načasovanie spustenia testovania protilátok metódou ELISA bolo dobre zvolené, keďže u šiestich pacientov spomedzi samoplatcov boli zaznamenané protilátky IgG, ktoré hovoria o tom, že pacient prekonal COVID-19, respektíve jeho ochorenie je vo finálnej fáze. Pri ďalších štyroch samoplatcoch boli hodnoty hraničné. Zaujímavosťou je, že minimálne piati pacienti už nemali aktívne protilátky IgA, čiže ochorenie úplne prekonali,“ informuje generálny riaditeľ Alpha medical Peter Lednický. Podľa neho je dôležité zisťovať aj to, do akej miery je populácia premorená, keďže mnohí nemajú žiadne, alebo iba minimálne príznaky ochorenia a ani nevedia, že koronavírus už porazili.

Pri detegovaní protilátok treba počítať s rozdielnou reakciou pacientov na vírus a rovnako aj s výkonnosťou ich imunitného systému. Alpha medical preto pri testoch protilátok automaticky testuje aj štandardnú imunitnú reakciu klientov, čím sa predíde nesprávnej interpretácii výsledkov. Pacienti s imunodeficienciou majú totiž inú, alebo žiadnu reakciu imunitného systému na nový koronavírus. „Našou výhodou je aj spolupráca s klinikami infektológie v Bratislave a Martine, kde testujeme priamo pacientov, ktorí sa liečia na COVID-19 a tak vieme výsledky porovnávať s dátami, ako reaguje ľudské telo na chorobu,“ dopĺňa Lednický. Podľa neho je testovanie protilátok veľmi dôležité pre čo najskoršie reštartovanie ekonomiky, pretože dáva lekárom presnú informáciu o priebehu ochorenia a o tom, ako nastaviť liečbu a zamestnávateľom a zamestnancom dáva informáciu, kto ochorenie prekonal a dá sa u neho predpokladať vyššia odolnosť proti prípadnej druhej vlne nákazy.

ELISACelkovoIgA pozitívnych + hraničné hodnotyIgG pozitívnych + hraničné hodnoty
Celkový počet testov3783440
Samoplatcovia181610
Lekári + firmy822830
Pacienti nemocníc115
Pacienti, ktorí nemajú IgA, čiže aktívne nie sú chorí7

„Dnes je ešte veľmi skoro hovoriť o tom, aká hodnota IgG je potrebná pre stanovenie imunity, respektíve, ako dlho tieto protilátky ostanú v tele. Vo všeobecnosti však platí, že každý, kto prekoná ochorenie a vytvoria sa mu protilátky IgG, má aj pri ďalšej nákaze ľahší priebeh, keďže imunitný systém už vie, čo ho čaká,“ vysvetľuje Lednický.

Laboratórne testovanie metódou ELISA sa realizuje v laboratóriách Alpha medical v Stropkove, kde je denná kapacita až 5 000 vzoriek. Na realizáciu testu treba odobrať pacientovi krv v niektorom z odberných miest. Záujemcovia o testovanie sa musia objednať cez portál lab.online. Cena je 43 eur vrátane manipulačného poplatku, pričom sa testujú protilátky IgA a IgG a v cene je aj test celkovej funkčnosti imunitného systému pacienta. Aj pri vyšetrení na protilátky platí, že by ho nemali absolvovať pacienti s príznakmi, ktorí majú kontaktovať call centrum NCZI, alebo požiadať o vyšetrenie prostredníctvom portálu www.korona.gov.sk.

Značky: