Tento skúter sme od dovozcu dostali na test na Slovensku ako prví. Neváhali sme, je jasné, že téma skútrov je hlavne v lete veľmi populárna. Tu sú naše poznatky, ktoré sme zachytili aj na redakčnom videu. 

Predovšetkým je Honda SH 125i mimoriadne hospodárny model, jeho udávaná a aj skutočná spotreba je 2,24 litra/100 km.,Pritom splňuje normu EURO 5, čo nie je jednoduché splniť. Aby to dokázali splniť, súčasťou výbavy je aj systém Štart/stop. Po zastavení sa motor vypne do 3 sekúnd a naštartuje okamžite ako potočíte plynom. Na jeho šoférovanie vám stačí napr. vodičské oprávnenie pre skupinu B.

Extra dlhý dojazd

Skúter je postavený na ľahký rám z oceľových rúrok. Konštrukcia je voči minulosti upravená tak, aby ste si mohli pri jazde na tomto skútri pred seba položiť napr. tašku s nákupom. Palivová nádrž s objemom 7 litrov je pod vašimi nohami. Pri udávanej spotrebe máte akčný rádius okolo 300 km, čo je naozaj dosť. V podstate zabudnete na to, že ho treba občas natankovať.

Premiestnenie nádrže pod nohy uvoľnilo priestor pre batožinu pod sedadlom. Napriek tomu, že je to typicky malý skúter, je tu miesto pre 28 litrov batožiny. Menšiu prilbu sem zmestíte k tomu aj menšiu tašku. Veľkú prilbu sme sem nevedeli zmestiť.  Výhodný je USB port na nabíjanie smartfónu umiestnený pod sedadlom.

Motor a brzdenie

Svietenie je vpredu aj vzadu prirodzene LED. Motor je 4-taktný 4-ventilový motor eSP+ s výkonom 9,2 kW pri 8500 ot/min, objemom 124,8 cm3 a je hladený kvapalinou. Jeho krútiaci moment je  11,4 Nm pri 6500 ot/min. Je zrodený pre mestské prostredie, na diaľnici sme namerali maximálku 108 km/h.

Brzdenie zabezpečuje vredu aj vzadu 240 mm kotúč, je tu kontrola trakcie aj dvojkanálové ABS.  Dvojité zadné tlmiče sú nastaviteľné v piatich stupňoch so zdvihom osi 83 mm.

Displej

V roku 2020 pribudol na tomto skútri veľmi prehľadný displej. Súčasťou základnej výbavy je Smart Top box. Štartovanie, zatváranie skútra aj kufra je bezkontaktné, kľúč stačí mať len vo vrecku.

Cena tohto skútra je 3590 eur, kúpiť sa dá v štyroch farbách. Smart Top box je súčasťou výbavy, dokúpiť sa dá predný štít (asi 155 eur) a blastre ako ochrana rúk pred zimou.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu